Nuo 2016-2017 metų sezono Eurolygos kovos vyks visiškai kitokiu modeliu. Iš viso turnyre žais 16 komandų – 11 turinčių A licencijas, Europos taurės čempionė, trys savo šalių čempionės ir viena ekipa, laimėjusi specialų atrankos turnyrą, kuriame dėl kelialapio į pagrindinį čempionatą kovos aštuoni klubai.

Kol kas sprendimo nėra priėmusi tik Atėnų „Panathinaikos“ ekipa, o už borto likę klubai viešai jau išreiškė nepasitenkinimą susidariusia situacija.

„Eurohoops“ skelbia, kad FIBA neatsakė į Eurolygos ir klubų kvietimą susitikti Barselonoje ir atsakymas iš federacijos yra vis dar laukiamas. Patikimų šaltinių teigimu, pirmasis susitikimas tarp abiejų šalių turėtų įvykti ketvirtadienį Romoje. Tikimasi, kad jame dalyvaus šešių federacijų vadovai – Turkijos, Ispanijos, Graikijos, Vokietijos, Prancūzijos ir Italijos.

P. Baumannas yra itin supykęs ir pasiryžęs imtis ryžtingų veiksmų. Kas gali nutikti? Vienas FIBA vadovų gali paprašyti federacijų, kad šios nubaustų klubus, kurie jau pasirašė sutartį su Eurolyga, o tai, pagal FIBA statutą, gali juos eliminuoti iš nacionalinių pirmenybių. Tarp dešimties sutartį su Eurolyga pasirašiusių klubų yra ir Kauno „Žalgiris“.

Pirmieji nukentėti gali Milano „EA7 Emporio“ krepšininkai, nes Italijos krepšinio federacijos prezidentas Giani Petrucci nesunkiai galėtų juos išmesti iš Italijos čempionato – jų santykiai įvardijami kaip itin priešiški.

Skaldo Ispanijos krepšinį

Naujasis Eurolygos formatas skeptiškai priimtas ir pačiame turnyro lopšyje – Ispanijoje. Sprendimas keisti patekimo į turnyro principus ir mažinti komandų skaičių buvo apsvarstytas antradienį vykusioje pajėgiausios Ispanijos krepšinio lygos – ACB – klubų asamblėjoje. Asamblėjos prezidentas Francescas Roca pranešė, kad klubai nėra patenkinti uždara Eurolygos sistema, kadangi planuojamas varžybų principas neatitinka sportinių ACB lygos reikalavimų.

F. Roca buvo susitikęs su Eurolygos vadovu Jordi Bertomeu ir informavo apie savo poziciją, tačiau panašu, kad abiems šalims susitarti bus sudėtinga. Eurolygos pusėn linksta trys A licencijas turintys klubai – Madrido „Real“, „Barcelona“ ir Vitorijos „Laboral Kutxta“, jau prieš kurį laiką pradėję kalbėti apie tai, kad reikėtų mažinti rungtynių Ispanijos čempionate skaičių.

Tuo metu likę 15 turnyro klubų su tokia pozicija nesutinka. Piestu ypač stoja Malagos „Unicaja“ klubas, šiuo metu žaidžiantis Eurolygoje, tačiau dėl naujojo formato už turnyro borto liksiantis ateinančiais metais. „Unicaja“ jau paskelbė savo poziciją: jei FIBA nuspręs organizuoti Čempionų lygą, Malagos klubas tikrai dalyvaus šiame turnyre.

Sankcijos iš abiejų pusių

Pažymėtina, kad susidariusioje dabartinėje situacijoje „Žalgiris“ atsidūrė tarp dviejų ugnių. Jei abi šalys nesusitars, iš vienos pusės kauniečiams gresia FIBA sankcijos, iš kitos – Eurolygos bauda. 10 naujojo turnyro sutartį pasirašiusių klubų padėjo parašą po įstatais, kuriuose numatyta milžiniškas finansinis kirtis, jei komanda per dešimtmetį nuspręstų pasitraukti iš turnyro.

Visai neseniai Atėnų „Panahtinaikos“ klubo viceprezidentas Takis Baltakos atskleidė, kad iš naujosios Eurolygos pasitraukę klubai turės sumokėti 10 mln. eurų baudą. Būtent dėl šio punkto Graikijos grandas parašo sutartimi nepadėjo iki šiol.

Palyginimui, šio sezono „Žalgirio“ biudžetas siekia 7,5 mln. eurų.

Tik teorinis variantas

„Teoriškai pašalinimo variantas yra įmanomas, tačiau jis labai sunkiai tikėtinas. LKL Lietuvos čempionatą organizuoja pagal sutartį su Lietuvos krepšinio federacija (LKF, – Krepšinis.lt), kuri yra tiesiogiai pavaldi FIBA organizacijai. Tai – tarptautinės piramidės dalis, po FIBA glaudžiasi visos nacionalinės federacijos. Ir, susiklosčius tam tikrai situacijai, FIBA netgi gali suspenduoti nacionalines federacijas – šiuo metu sankcijos yra taikomos Rusijos federacijai, neseniai buvo suspenduota ir Japonijos federacija. Tokios yra juridinės galios.

Kalbant apie šį konkretų atvejį kyla labai didelės abejonės, kadangi kalba sukasi ne tik apie Lietuvą, bet ir apie dar didesnį federacijų skaičių. Visi LKL klubai yra LKF nariai, todėl teorinė galimybė suspenduoti vieną kurį nors klubą yra, tačiau praktiškai aš tuo itin stipriai abejoju“, – Krepšinis.lt padėtį komentavo LKL generalinis direktorius Romualdas Brazauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (95)