O rekordininkas – labai spalvinga asmenybė. LKL.lt tęsia savo naująją rubriką apie istorinius lygos įvykius.

Naudingumo balų rekordas per visą „Tete-a-Tete Casino-LKL“ istoriją priklauso trims žaidėjams – Gintarui Einikiui, Patrickui Jonesui ir Joey Vickery.

Visi jie buvo surinkę po 68 naudingumo balus. Bet pirmasis tokį rodiklį dar gūdžių 1995-ųjų kovo 24-ąją pasiekė būtent Plungės „Olimpo“ legionierius Patrickas onesas. G.Einikis „Žalgirio“ rungtynėse pakartojo rekordą po savaitės.

Vis dėlto P. Jonesas iš šio trejeto išsiskiria tuo, kad jo pavardė naudingumo rekordų dvidešimtuke minima net penkis kartus. Palyginimui, G. Einikis į dvidešimtuką pateko keturis kartus.

P. Jonesui priklauso dar ir penktas (61 naud. bal.), dešimtas (52), vienuoliktas (51) ir aštuonioliktas (47) rezultatai lygos istorijoje.

Spalvinga karjera Plungėje

Kaip garbingai skelbiama „Olimpo” šlovės kronikoje“, P. Jonesas ir kitas legionierius Timas Brooksas buvo pirmieji juodaodžiai krepšininkai Plungės krepšinio istorijoje.

Aukštaūgis Lietuvoje debiutavo su trenksmu. Jau pirmosiose rungtynės su „Šilute” 1994-ųjų rugsėjo 30-ąją P. Jonesas per 34 minutes pelnė 34 taškus, sugriebė net 22 atšokusius kamuolius ir surinko net 47 naudingumo balus.

Rekordinį pasirodymą P. Jonesas surengė sezono pabaigoje. 1995-ųjų kovo 24-ąją P.Jonesas 68 naudingumo balais driokstelėjo mače su Panevėžio „Liektabeliu“. „Olimpas“ tada nušlavė Panevėžio ekipą net 132:93.

Kaip atrodo 68 naudingumo balai? P. Jonesas žaidė be keitimų, pelnė net 55 taškus (antras rezultatas LKL istorijoje), pataikė 19 dvitaškių iš 27, 2 tritaškius iš 4, 11 baudų iš 12, atkovojo net 20 kamuolių ir atliko 4 rezultatyvius perdavimus.

Amerikietis kėsinosi ir į kitus rekordus. Pavyzdžiui, rungtynėse su Kauno „NECA“ jis atkovojo net 26 kamuolius. Tiesa, dar prieš porą mėnesių tą patį sezoną Žydrūnas Ilgauskas buvo sugriebęs net 28.

Visgi P. Joneso šou didelių pergalių į Plungę neatvežė. „Olimpas“ laimėjo 20 rungtynių, patyrė 20 pralaimėjimų ir užėmė septintąją vietą.

Krepšininkas sužaidė 42 rungtynes, aikštėje praleisdavo vid. po 36 minutes, rinkdavo 24,4 taško (56,6 proc. dvit., 45,9 proc. trit.), sugriebdavo 12,2 atšokusio kamuolio ir rinkdavo 28,4 naudingumo balo.

Bet vienintelį sezoną Lietuvoje praleidęs amerikietis mūsų šalyje paliko ir kitokių pėdsakų. Atvykėlis turėjo rimtų charakterio problemų. „Vakarų Ekspresas“ rašo, kad „legionierius labiau nei aikštelėje pasižymėjo kėdžių ir žmonių daužymu vietos baruose, konfliktais su teisėsauga, areštinės lankymu ir panašiai“.

Tačiau tuometinis „Olimpo“ treneris Rimantas Endrijaitis ramino, kad incidentų būta tik vieną kartą.

Už taškus ir kamuolius rinkosi premijas

Rimanto Endrijaičio, tuometinio „Olimpo“ trenerio atsiminimai apie P. Jonesą

„Tai buvo labai fiziškai stiprus žaidėjas, su geru metimu iš vidutinio nuotolio. Stiprus kovotojas po lenta. Jį man pasiūlė Donnie Nelsonas. Man buvo paaiškinta, kad tai labai stiprus krepšininkas puolant, bet sunkiai valdomas. Juokavo, kad jis kiekvienam treneriui yra kaip vinis į karstą. Bet pasakiau, kad suvaldysiu. Prisiėmiau tą naštą.

Pasirodo, kad kai jis atvyko, jo sutartyje buvo numatytos premijos už tam tikrą taškų ir atkovotų kamuolių skaičių. Pinigėliai buvo kuklūs, bet aš to nežinojau.

Kai jis pradėjo piktnaudžiauti norėdamas užsidirbti premiją, aš jo paklausiau: „Patrickai, kodėl nesigini? Tu užpuoli, esi vienas geriausių, bet padėk mums laimėti“.

Su juo tada labai gerai sutariau. Jis mane gerbė. Patrickas man ir pasakė: „Paskaitykite mano kontraktą. Ten parašyta, kad už kamuolius ir taškus gaunu premijas. Bet apie gynybą ten nieko neparašyta.“

Taip linksmai mes ir susitarėme. Jis buvo neeilinis žmogus. Sunkiai suvaldomas. Negaliu sakyti, kad man sekėsi su juo susitvarkyti. Buvo tų nukrypimų.

Po konflikto su policija aš jam pasakiau: „Patrickai, tu nerimtas žmogus. Niujorke pas tave būdavo reikalų, tai ir čia dabar prisidėjo“. Amerikietis man aiškino, kad policininkai Plungėje – rasistai. Mato, kad juodas, tai ir kabinėjasi.

Prikrėtė jis man „šposų“ per tuos metus, bet atidirbo.“