Kompaktinės plokštelės „Atėjo... Sabas“ viršelyje, kurį sukūrė kaunietė dizainerė Rūta Jančiulienė ir vilnietis fotografas Irmantas Sidarevičius, yra Arvydo Sabonio ranka užrašyti žodžiai „Ačiū, kad, laukėte“. Lietuva ilgai laukė Didžiojo krepšininko, todėl jo 50-o gimtadienio proga išleistos dvi knygos ir du dokumentiniai filmai.

Pusantros valandos dviejų dalių dokumentinis filmas „Atėjo... Sabas“ išskirtinis tuo, kad septynias noveles ir vienuolika legendų vienija ir įprasmina 50-mečio čempiono mamos, jo bendražygių žaidėjų ir trenerių, visuomenės ir sporto veikėjų, medikų, aktorių, režisierių, rašytojų, žurnalistų, fofomenininkų, ir paties A. Sabonio monologai.

Dinamiškai besikeičiantys, logiškai ir motyvuotai persipynę įvykių priminimai ir prisiminimai – sukuria netikėtas erdves mintims. Įvairiaspalvis herojaus portretas negražinamas ir nelakuojamas, nes visiems klysti yra žmogiška.

„Ši kompaktinė plokštelė yra išskirtinė dar ir tuo, kad išleista ne tik lietuvių, bet ir anglų, ispanų ir rusų kalbomis. Tai valstybės, kurių komandoms atstovavo A. Sabonis. Mes norime, kad bėgant metams ne tik gimtinėje, bet ir pasaulyje būtų žinomas A. Sabonio vardas“, – interneto svetainei kaunozurnalistai.lt sakė vienas iš filmo autorių, televizijos žurnalistas Vidas Mačiulis.

Dokumentinių novelių filmo režisierius yra Kęstutis Bražiūnas, operatorius Laisvis Karvelis, kompozitorius Vidmantas Bartulis. Šį filmą į anglų kalbą išvertė JAV žinomo tėvo architekto ir motinos rašytojos dukra Vijolė Arbas, prieš ketvirtį amžiaus grįžusi į Lietuvą. Ispaniškai išvertė ir pati filmą įgarsino jau penkiolika metų Vilniuje gyvenanti Carmen Baena, o į rusų kalbą - kaunietis žurnalistas ir renginių vedėjas Vilius Kaminskas.

Kompaktinės plokštelės „Atėjo ... Sabas“ trijuose įdėklo puslapiuose – beveik keturiasdešimt A. Sabonio gyvenimo akimirkų, įamžintų nuotraukose: pradedant pirma, kai jam šeši mėnesiai, ir baigiant fotografo Martyno Ambrazo užfiksuotais vaizdais iš 50-o Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidento gimtadienio šventės Palangoje.

Simboliška, kad dokumentinio novelių filmo „Atėjo ... Sabas“ pirma kompaktinė plokštelė atiteko ne A. Saboniui, nors jis buvo šalia, kai Lietuvos rinktinė iš Vilniaus oro uosto skrido į Graikiją, o jo 19-mečiui sūnui Domantui.

Juk jis turi garbingai tęsti savo tėvo pradėtą žygį po pasaulio krepšinio aikšteles. Tegul apie būsimą geriausią Lietuvos rinktinės ir NBA žaidėją D. Sabonį būtų sukurtas filmas, kai jam sukaks ... 25-eri, perpus mažiau nei dabar yra mūsų Sabui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)