Neatsimena tokio sezono

Kaltinimai pardavus rungtynes, sumaištis komandos viduje ir grėsmė būti pašalintiems iš Lietuvos krepšinio lygos (LKL) – 13 metų aukščiausiame šalies pirmenybių divizione rungtyniaujantis „Nevėžis“ tokios turbulencijos dar nebuvo patyręs.

Todėl net ir užbaigus pasirodymą aikštėje, drebėjimas klubo užkulisiuose tęsiasi: ieškoma, kas atsakingas už balandį pasklidusias abejones, ar „Nevėžis“ laikosi sąžiningo žaidimo principų.

Reprezentacinei miesto krepšinio ekipai kasmet apie 55 tūkst. eurų skiriančio Kėdainių rajono merui S. Grinkevičiui dabartiniai klubo vadovai nebekelia pasitikėjimo.

„Daugelį metų „Nevėžis“ buvo minimas kaip komanda, kuri atsiskaito su žaidėjais, nekalbant apie visokius susitarimus dėl rezultatų. Bet pasikeitus vadovybei įvyko keletas neaiškių dalykų. Aš – ne prokuroras, nežinau, ar tai sutapimas, ar ne. Tačiau šitas sezonas „Nevėžiui“ tikrai buvo negražus. Galiu pasakyti labai tiesiai: mano, kaip mero ir buvusio ilgamečio klubo rėmėjo, pasitikėjimą jie („Nevėžio“ vadovai – DELFI) tikrai yra praradę. Valdyba dabar sprendžia tą klausimą“, – DELFI kalbėjo S. Grinkevičius.

„Nevėžio“ valdyboje nėra savivaldybės atstovų, bet jai priklauso kito klubo generalinio rėmėjo – bendrovės „Daumantai LT“ – bendraturtis Romanas Seliava.

Pagardų gamintojams iki laimėtų savivaldos rinkimų vadovavo S. Grinkevičius, likęs įmonės akcininku.

„Iš R. Seliavos žinau, kad visi valdybos nariai nusiteikę labai aiškiai, konkrečiai ir griežtai“, – sakė Kėdainių meras.

Vis dėlto ketvirtadienį „Nevėžio“ valdyba nesiryžo imtis skubių veiksmų.

Kokia klubo skola – vis dar neaišku

„Jokių sprendimų nėra – jie bus kitą savaitę. Kol kas vyksta diskusijos, norime galutinai išsiaiškinti situaciją. Gal jau sužinosime tyrimo rezultatus, nes dabar tyrimus atlieka žiniasklaida – visi rašo, kas kaip sugeba, o mes turime gauti faktų, kad galėtume priimti sprendimą. Rimti dalykai per 5 minutes nesisprendžia“, – DELFI ketvirtadienį vakare teigė klubo prezidentas Petras Staliorius.

Pasak jo, per kelias valandas trukusį posėdį valdyba iš A. Sakavicko gavo ne visą informaciją, kurios pageidavo.

Klubą prislėgė ne tik įtarimų akmuo, bet ir iš praėjusio sezono paveldėta 400 tūkst. eurų skola.

DELFI žiniomis, „Nevėžis“ metų pradžioje balansavo ties bankroto riba – trys buvę komandos lyderiai ruošėsi kreiptis į teismą dėl bankroto procedūros. Klubas jiems buvo įsiskolinęs apie 50 tūkst. eurų. Bet kovą pasiektas taikos susitarimas, ir žaidėjai sulaukė pirmosios įmokos.

Kokią sumą „Nevėžio“ įsiskolinimai sudaro šiuo metu, nuo praėjusio gruodžio direktoriaus pareigas einantis A. Sakavickas valdybai nepasakė.

„Tų skaičių mums ir pritrūko. Nebuvo pasiruošta iki galo, ir mes tos informacijos negavome“, – pasakojo P. Staliorius.

Tuo tarpu dabartiniams ekipos atstovams, prezidento teigimu, liko išmokėti vieno mėnesio atlyginimą.

Tiesa, sezono metu komandą paliko net vienuolika krepšininkų, o trys paskutinieji – likus mažiau nei savaitei iki čempionato finišo. Tuomet paskelbta, esą gynėjas Paulius Semaška pats pasiprašė atleidžiamas iš komandos, puolėjas Lukas Brazdauskis suspenduotas dėl meistriškumo stokos, o vidurio puolėjas iš JAV Joshua Crawfordas neberungtyniaus dėl traumos.

P. Stalioriaus teigimu, su šiais žaidėjais bus atsiskaityta įvertinus jų sutarčių sąlygas.

Šnairuoja į buvusį valdybos narį

Vis dėlto didžiausias galvos skausmas „Nevėžio“ vadovams – tyrimas dėl galimai sutartų rungtynių su „Mažeikiais“, dėl kurio priešpaskutinę dešimtą vietą čempionate užėmusiam Kėdainių klubui gresia pašalinimas iš lygos.

Įsisukus skandalui, A. Sakavickas neigė ką nors žinantis apie komandos atstovų arba su ja susijusių asmenų dalyvavimą lažybose ir kaltinimus drėbė lažybų tarpininkams, esą neįvertinusiems objektyvaus ekipų pajėgumo ir neteisingai prognozavusiems mačo baigtį.

„Lažybų bendrovės, bijodamos, jog praras didžiulius pinigus, sukėlė tokį ažiotažą, įtraukė lygą ir taip toliau, dėl to tos rungtynės ir neįvyko. Aš manau, kad tai yra lažybų bendrovių interesas“, – DELFI prieš dvi savaites teigė „Nevėžio“ direktorius.

P. Staliorius, paklaustas, kuo linksta tikėti klubo valdybos nariai, susimąstė.

„Mes girdime tai, kas rašoma ir komentuojama viešai. O versijų... Man realiausia atrodo, kad čia galbūt Janišius kažkur kažką darė, bet pas mus jo jau nebėra“, – svarstė klubo prezidentas.

Buvęs profesionalus krepšininkas Marius Janišius nuo praėjusių metų liepos priklausė „Nevėžio“ valdybai, tačiau vėliau iš jos pasitraukė.

Tiesa, Registrų centrui apie M. Janišiaus sprendimą nepranešta iki šiol. Klubo direktoriumi vis dar neužregistruotas ir A. Sakavickas – „Nevėžio“ vadove nurodoma alytiškio pirmtakė Vita Žilytė.

„Negaliu pasakyti, kodėl vadovo pasikeitimas neužregistruotas. Tai direktoriaus funkcijos – jis turėjo tai padaryti. Gal nespėjo“, – pečiais traukė P. Staliorius.

Kartu su juo, „Nevėžio“ valdybą sudaro šeši verslininkai: jau minėtas R. Seliava, Dainius Jačunskas, Vygandas Valiukevičius, Linas Grikšas, Egidijus Kriščiūnas ir Ernestas Kičas.

Primename, kad sutartų rungtynių šešėlis LKL užtemdė balandžio viduryje.

Gavusi informacijos iš lažybų rinkos prievaizdų, LKL ryžosi nukelti balandžio 16 d. turėjusias vykti „Nevėžio“ rungtynes su „Mažeikiais“. Surinkta medžiaga vėliau buvo perduota teisėsaugai.

Lygos vadovai signalų dėl įtartinų statymų buvo sulaukę ir po balandžio 12 d. susitikimo, kuriame „Nevėžį“ rezultatu 109:74 sutriuškino „Šiauliai“, bei prieš gruodžio 15 d. vykusias „Nevėžio“ ir Klaipėdos „Neptūno“ rungtynes, kuriose Kėdainių klubas buvo sutryptas 73:116, o paskutinį ketvirtį pralaimėjo 8:36.

A. Sakavickas nuo praėjusio sausio yra ir „Šiaulių“ futbolo ekipos generalinis direktorius. Pastaroji šį mėnesį taip pat buvo atsidūrusi po padidinamuoju stiklu.

Prieš balandžio 19 d. Klaipėdoje vykusias rungtynes tarp vietos „Granito“ ir „Šiaulių“ (2:2) Lietuvos futbolo federacija (LFF) gavo informacijos iš neskelbiamų šaltinių, kad mačo baigtis gali būti sutarta.

Skubiai sureagavusi LFF dvikovos pradžią nukėlė dešimčiai minučių ir įspėjo abi komandas, kad atidžiai seks įvykius aikštėje.

„Buvome pasiruošę pirmiausia rungtynes sustabdyti, o paskui galbūt ir nutraukti. Manau, kad kažkokios prevencinės reikšmės tas pokalbis prieš mačą ir jo pradžios pavėlinimas tikrai turėjo“, – vėliau DELFI teigė LFF sąžiningo žaidimo pareigūnas Gerhardas Dunauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)