Sunykusios galios trupiniai

Arvydas Sabonis, Žydrūnas Ilgauskas, Saulius Štombergas, Linas Kleiza – tokios pavardės puošia kelis lapus, kuriuos per stalą ištiesia L. Capicchioni.

Juose surašyti buvę „Interperformances“ klientai iš Lietuvos – lygiai keturios dešimtys žaidėjų.

Bet tai – jau tik tolimas San Marine registruotos agentūros klestėjimo prisiminimas. Dabar L. Capicchioni patarimų klauso vos keli Lietuvos krepšininkai, o neseniai iš viso baltiškojo sąrašo buvo telikęs tuštutėlis popieriaus lapas.

Lietuva – skaudus praradimas Riminyje (Italija) gimusiam, JAV užaugusiam, o dabar San Marine dirbančiam 67-erių krepšinio agentui.

Kuomet 1993 metais viešėdamas Kauno „Atleto“ bazėje stebėjo Ž. Ilgauską, jis nemokėjo ištarti būsimos NBA žvaigždės pavardės, tačiau per du dešimtmečius „Lucky“ (išvertus iš anglų kalbos – laimingasis) pravardžiuojamo „Interperformances“ krikštatėvio liežuvis įvaldė ir sudėtingesnius atvejus – kaip Martyno Andriuškevičiaus.

Tarp L. Capicchioni klientų buvo ir Šarūnas Jasikevičius, Mantas Kalnietis ar Jonas Mačiulis, bet visi jie ilgainiui susirado naujus agentus.

Jei šiems žaidėjams išsiskirti su „Interperformances“ pavyko sklandžiai, keturi jų tautiečiai – Robertas Javtokas, Paulius Jankūnas, Martynas Pocius ir Tadas Klimavičius – tebėra L. Capicchioni taikiklyje. Kaip ir buvęs jo patikėtinis Lietuvoje Virginijus Bulotas.

Trintis tarp dviejų agentų, pasireiškusi per 2011 metų NBA naujokų biržą, kurioje pašauktas dar vienas buvęs „Interperformances“ krepšininkas Donatas Motiejūnas, dabar plieskia atvira liepsna teismų salėse.

Byla – ir dėl paskolos

„Tai ne karas, o dar blogiau. Tai – pilietinis karas“, – vaizdžiai jau ne vienerius metus rusenantį konfliktą apibūdina L. Capicchioni.

DELFI dar praėjusią vasarą pranešė, kad „Interperformances“ prezidentas padavė į teismą keturis buvusius klientus iš Lietuvos, reikalaudamas drakoniškų kompensacijų už vienašališką sutarčių su jo agentūra nutraukimą – iš viso 1,52 mln. eurų.

Visi keturi žaidėjai skirtingu metu perėjo į V. Buloto sūnaus Tado vadovaujamą „B baltics“ agentūrą.

Likusiems krepšininkams pasisekė mažiau, kadangi agentavimo sutartis su „Interperformances“ jie buvo sudarę dar tuomet, kai Tarptautinė krepšinio federacija (FIBA) nebuvo sukūrusi krepšinio atstovų ginčams skirto arbitražo.

Todėl L. Capicchioni ieškiniai nukeliavo į Lugano (Šveicarija) arbitražo teismą. R. Javtokas savo bylą jau pralaimėjo, o verdiktai dėl P. Jankūno ir T. Klimavičiaus turėtų būti paskelbti artimiausiais mėnesiais.

Tiesa, juos dar turės pripažinti ir leisti vykdyti Lietuvos teismai. Apeliacinis teismas R. Javtoko atveju L. Capicchioni prašymą atmetė, o pastarajam apskundus tokį sprendimą, estafetę perėmė Aukščiausiasis teismas.

Savo ruožtu, nelaukdamas bylos atomazgos Lugane, P. Jankūnas pats kreipėsi į Kauno apylinkės teismą, pateikęs ieškinį „Interperformances“.

Krepšininkai laikosi pozicijos, kad jų agentavimo sutarčių sąlygos, apribojusios galimybes nutraukti bendradarbiavimą, buvo nesąžiningos.

L. Capicchioni nuomone, nesąžiningas buvo jo konsultantas V. Bulotas, kurį išsivesti su savimi klientus iš „Interperformances“ neva sukurstė konkurentai – stambi JAV agentūra „Wasserman Media Group“. Nors apie jos šešėlį šioje istorijoje JAV ir San Marino pilietybes turintis krepšinio rinkos senbuvis vengia kalbėti tiesiai, laido nedviprasmiškas užuominas apie „amerikietiškas sirenas, paviliojusias lietuvius“.

„V. Bulotas peršoko į kitą valtį ir kartu pasiėmė grupę žaidėjų. Akivaizdu, kad sirenos iš JAV pasiūlė jam didesnius komisinius nei aš. Niekas daugiau taip nešokinėja, tik vienas asmuo Lietuvoje. Žaidėjų karjeros, sutartys, kurias jie gavo Ispanijoje, Rusijoje ar NBA, rodo, kad mes jais gerai rūpinomės. Vienintelė priežastis, privertusi juos palikti mūsų kompaniją, buvo tas juos įtikinęs asmuo“, – pyko L. Capicchioni.

Jo apmaudas apliejo ir patį V. Bulotą: „Interperformances“ vadovas per teismą pareikalavo grąžinti apie 100 tūkst. eurų paskolą, kurią lietuvis iš savo partnerių buvo paėmęs, kuomet statėsi namą. V. Buloto teigimu, paskola buvo garantuota agentavimo mokesčio dalimi, kurios jis iš „Interperformances“ taip ir nesulaukė. L. Capicchioni tikina įvykdęs visas tarpusavio sutarties su buvusiu konsultantu sąlygas.

Agentas iš Apeninų pusiasalio prisiteisė nesumokėtus komisinius ir iš Kauno „Žalgirio“ klubo, kuriame žaidžia arba anksčiau rungtyniavo visi keturi dabartiniai „B baltics“ klientai.

Virginijus Bulotas

Bando pridengti byrančias gretas

L. Capicchioni teigimu, bylų karuselę jis įsuko ne dėl pinigų, o norėdamas įrodyti savo teisumą.

„Dirbame Rusijoje, Kinijoje, Argentinoje. Niekur neturėjome tokių problemų kaip Lietuvoje. Visos tos bylos kvailos, jų neturėjo būti. Bet pirmą kartą gyvenime negalėjau rasti kompromiso su tais žmonėmis – jie mane privertė eiti į teismą. Tiesiog nenoriu būti vedžiojamas už nosies“, – aiškina „Lucky“.

Taip teigdamas „Interperformances“ prezidentas turbūt užmiršo buvusį Vilniaus „Lietuvos ryto“ aukštaūgį iš Makedonijos Predragą Samardžiskį ir puolėją iš Serbijos Marko Čakarevičių, kurie, palikę L. Capicchioni agentūrą, taip pat sulaukė ieškinių.

O jeigu „Interperformances“ būtų nutarusi bylinėtis su visais durimis trenkusiais savo klientais, darbo veikiausiai dar ilgam užtektų visiems Šveicarijoje įsikūrusiems arbitražo teismams.

Pirmuoju krepšinio agentu Europoje save vadinančio tarptautinės teisės specialisto kartu su amerikiečiu Herbu Rudoy praėjusiame amžiuje įsteigta agentūra atstovavo tokioms žvaigždėms kaip Toni Kukočius, Predragas Danilovičius, Oscaras Schmidtas, Gregoras Fučka ar Predragas Stojakovičius.

Lygių visame žemyne neturėjusi „Interperformances“ rūpinosi šimtais žaidėjų, bet, regis, apžiojo per didelį kąsnį. Nusprendusios ieškoti kokybiškesnių paslaugų, palaipsniui su ja išsiskyrė garsiausios įžymybės: broliai Pau ir Marcas Gasoliai, Sergio Rodriguezas, Andersonas Varejao, Pero Antičius, Bostjanas Nachbaras. Be to, savarankiškai dirbti nusprendė tokie įtakingi agentai kaip Arturo Ortega ar Mateuszas Jodlowskis.

Anot L. Capicchioni, „Interperformances“ vis dar atstovauja maždaug keturiems šimtams žaidėjų, bet viešai pateikiamuose sąrašuose apstu į kitas agentūras perėjusių ar karjeras jau baigusių krepšininkų.

Žymiausi iš likusių – NBA veteranai Emanuelis Ginobili ir Luolas Dengas.

Vis dėlto L. Capicchioni tikina, kad laidoti jo krepšinio verslo imperiją nėra jokio pagrindo. Ji esą dar sužydės ir Lietuvoje.

Du žaidėjai pasiryžo grįžti

„Atvykau čia tam, kad išsklaidyčiau gandus“, – pareiškė agentas.

Penktadienį L. Capicchioni tik trumpam užsuko į Vilnių – vos atskridęs iš Maskvos, po mažiau nei paros jis vėl grįžo į Rusijos sostinę.

„Interperformances“ prezidentas teigia vedantis derybas su Maskvos „Dinamo“ klubu dėl bendradarbiavimo ugdant žaidėjų pamainą. L. Capicchioni tikisi vėl atkurti krepšinio mokyklų ir jaunimo komandų tinklą, kuriame ateityje turėtų suspurdėti nauji talentai.

Gimtinėje jam priklauso trečioje pagal pajėgumą Italijos lygoje rungtyniaujanti Riminio „Crabs“ ekipa, dar vienas forpostas įrengtas Austrijoje. Be to, L. Capicchioni skelbiasi nusitaikęs ir į jaunimo mokykla garsėjantį Belgrado „Mega Leks“ klubą, kuriame anksčiau šeimininkavo didžiausios Serbijos agentūros „Beobasket“ vadovas Miodragas Ražnatovičius.

„Interperformances“ įkūrėjas įsitikinęs, kad jo pradėtus darbus ateityje tęs vykdančiuoju viceprezidentu paskirtas sūnus Manuelis Capicchioni.

„Girdžiu gandus apie mirštančią kompaniją, žmonės sako, kad Capicchioni jau per senas. Galbūt. Bet mano sūnui – 40 metų, o anūkui – aštuoneri. Todėl tie žmonės, kurie taip kalba, turėtų pasisaugoti. „Interperformances“ suklestėjo augindami jaunimą, o ne vogdama subrendusius krepšininkus. Tokia mūsų filosofija. Taigi, mūsų kompanija daugiau nei gyva“, – tvirtino L. Capicchioni.

Atramos taško jis teigia besidairantis ir Lietuvoje – čia agentas norėtų turėti tokį partnerį, kokiu praėjusiame dešimtmetyje buvo A. Sabonio krepšinio mokykla, kurioje užaugo dauguma būsimų „Interperformances“ perliukų iš Lietuvos.

Bet senos nuoskaudos temdo L. Capicchioni santykius tiek su „Žalgiriu“, tiek su „Lietuvos rytu“ – pastarasis klubas su sanmariniečiu susikirto, kuomet bylinėjosi su jo klientais Mariumi Prekevičiumi ir Tomo Mahoričiumi.

„Kitas taškas mūsų žemėlapyje yra Lietuva. Norime bendradarbiauti su kuriuo nors klubu ir mokykla, ir nebūtinai iš pagrindinių šalyje. Esame pasirengę pradėti iš naujo. Tereikia įrodyti žmonėms, kad esame nusiteikę rimtai, ir turėti kantrybės, nes priešai padarys klaidų. Mes dar nugalėsime“, – entuziastingai nusiteikęs buvo L. Capicchioni.

Tiesa, prieš pusantrų metų jis lygiai taip pat tryško optimizmu, tačiau per prabėgusį laiką nepasistūmėjo į priekį: „Interperformances“ vis dar neturi nei partnerių, nei atstovo Lietuvoje.

Nepaisant to, keletas žaidėjų jau sutiko pradėti iš naujo: į L. Capicchioni glėbį sugrįžo anksčiau jo paslaugų atsisakę M. Andriuškevičius ir Tomas Delininkaitis. „Interperformances“ priklauso ir 20-metis „Žalgirio“ vidurio puolėjas Donatas Tarolis, bet ar jis tikrai taps pirmąja kregžde, pranašaujančia tris istorijos dešimtmečius skaičiuojančios agentūros pavasarį, parodys tik laikas.

Regis, L. Capicchioni niekur neskuba.