Pirmą kartą organizuotos „Olimpinės taurės“ lemiamomis kovomis susidomėjo Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidentas Arvydas Sabonis, vienas geriausių šalies trenerių Vladas Garastas, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) viceprezidentas Bronislavas Vasiliauskas ir kiti krepšinio visuomenės atstovai.

„Olimpinis judėjimas kartu su krepšiniu buvo visada“, - teigė LTOK viceprezidentas B. Vasiliauskas. - „Olimpinė taurė“ yra nauja pradžia krepšinio istorijoje, tai labai gražus įvykis visų mūsų gyvenime, tiek LTOK, tiek LKF, tiek Moksleivių lygos. Manau, tokį čempionatą jau reikėjo organizuoti seniau, tai labai reikalingas įvykis, ačiū idėjos autoriams.“

„Olimpine taure“ pavadintose pirmenybėse rungtyniauja perspektyviausi Lietuvos krepšininkai, kuriems šis finalas tai paskutinis žingsnis link profesionalų krepšinio.

„Olimpinės taurės“ turnyre dalyvauja aštuoniolikos-devyniolikos metų vaikinai, kurie anksčiau tokio amžiaus jau būdavo priversti baigti krepšinio mokyklas. Šį kartą jiems suteikta galimybė sportuoti dar vienerius metus. „Olimpinės taurės“ ambasadorius yra olimpinis čempionas Šarūnas Marčiulionis, projektą palaiko ir LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė, „Olifėja“ ir Lietuvos krepšinio lyga (LKL).

„Labai svarbu, kad jaunieji Lietuvos krepšininkai turėtų tokį čempionatą. Tai sveikintinas dalykas“, - džiaugėsi LKL generalinis direktorius Romualdas Brazauskas. - Žaidėjams suteikiami dar vieneri metai, kurių anksčiau šios amžiaus grupių krepšininkai ir nebeturėjo. Nežinau, kiek vaikinų rungtyniaus Regionų (RKL) ar Nacionalinėje (NKL) krepšinio lygose, tačiau geriausi visada paklius į Lietuvos krepšinio lygą. Mes labai palaikome tokias idėjas ir kiek galime prisidedame. Šį sezoną „Olimpinės taurės“ komandos žaidė LKL kamuoliais, skatinome geriausius čempionato trenerius.“

Šį kartą „Olimpinės taurės“ čempionais tapo A. Sabonio krepšinio centro komanda, kuri finale 86:60 įveikė Kauno krepšinio mokyklos „Perkūnas“ komandą. Bronzos medaliais pasipuošė dar viena Kauno krepšinio mokykla – „Aisčiai“, kuri mače dėl trečios vietos 80:68 įveikė Palangos sporto centro ekipą.

„Olimpinės taurės“ finalo ketvertas buvo tikrai puikus“, - sakė vienas geriausių Lietuvos krepšinio agentų Virginijus Bulotas. Jaunimui tokios varžybos labai naudingos. Kiekvienas finalo ketvertas priverčia komandas dirbti iš visų jėgų, emocijos, kitos svarbos rungtynės, žaidėjai parodo savo charakterius ir galimybes kautis sunkiomis aplinkybėmis. Patiko „Perkūno“ krepšinio mokyklos auklėtiniai, kurie emocijų ir nusiteikimo galia pasiekė daugiau nei galėjo.“

„Buvo labai įdomus finalo ketvertas, intriga laikėsi iki paskutinių rungtynių minučių, vyko atkakli kova, buvo daug emocijų“, - kalbėjo buvęs Lietuvos rinktinės ir „Žalgirio“ puolėjas Tomas Masiulis, kuris yra šalies dvidešimtmečių rinktinės treneris. - Tikrai smagu, susirinko daug žiūrovų. Manau, kad toks „Olimpinės taurės“ turnyras tikrai reikalingas, vieni vaikai po vienuolikos klasės nepatenka į profesionalius klubus, tai jiems puiki galimybė dar vienerius metus dirbti ir visiems save parodyti. Jie turi nepradingti iš krepšinio žemėlapio.“

„Finalo ketverto lygis buvo tikrai aukštas, organizacija gera, daug įdomių žaidėjų, kurie galėjo atsiskleisti. Žiūrovų kiekis parodė, kad „Olimpinės taurės“ finalo ketvertas buvo intriguojantis“, - teigė Marijampolės „Sūduvos“, kuri ruošiasi NKL finalams, treneris Giedrius Žibėnas.

Į geriausių finalo ketverto žaidėjų simbolinį penketuką pateko Kristupas Žemaitis (Sabonio KC), Martynas Sajus (Sabonio KC), Evaldas Džiaugys („Perkūno“ KM), Jurgis Čėsna (KM „Aisčiai“) ir Gytis Šleinius (Palangos SC).

„Matėsi, jog visi, kurie jau sportuoja su vyrais, finalo ketverte jautėsi užtikrinčiau“, - teigė „Žalgirio“ dublerių komandos treneris T. Masiulis. - Saboniukai K. Žemaitis ir M. Sajus buvo savo komandos lyderiai, palangiškis E. Bružas valdė savo komandos žaidimą. Jie šiek tiek aukštesnio lygio žaidėjai. Tačiau įdomaus jaunimo tikrai yra, vaikinai gali papildyti NKL ir RKL komandas, svarbiausia, kad būtų noras, jie sunkiai dirbtų ir gyventų krepšiniu. Tada jiems ir pasiseks.“

„Tikrai teko pamatyti įdomių vaikinų, kurie ateityje, manau, galėtų praverti NKL duris“, - svarstė ilgus metus Moksleivių lygoje dirbęs treneris G. Žibėnas. - Žinoma, vieni geriau atrodė pusfinalyje, kiti – finaluose. Vaikinams aštuoniolika metų, juos slėgė atsakomybė, atėjo daug žiūrovų, jie prie to nepratę. Slėgė psichologinė atsakomybė, todėl ne visi galėjo pademonstruoti geriausią žaidimą. Šiek tiek skyrėsi lygis žaidėjų, kurie rungtyniauja NKL, o kurie tik MKL arba RKL. Vieni jau žaidė daugiau vyriškesnį krepšinį, ėmėsi iniciatyvos, buvo savo komandų lyderiai, o kiti krepšininkai pranykdavo.“

„Šis finalo ketvertas puikus. Daug žiūrovų, intrigos, aukštas meistriškumas, jaunimo kovos. Aš nežinau kiek šitų jaunuolių pasieks krepšinio aukštumas, tačiau jie vienerius metus dar žaidė krepšinį, buvo užimti ir suteikė džiaugsmo mums visiems, sirgaliams, treneriams, mokykloms. Tai yra puikus dalykas. Šaunus jaunimas mums turi būti labai svarbus“, - gerų žodžių negailėjo LTOK viceprezidentas B. Vasiliauskas.

Vyriausiųjų Moksleivių lygos čempionato geriausiųjų „Olimpinės taurės“ kovas stebėjo ne tik didelis būrys NKL trenerių, sporto mokyklų atstovų ir krepšinio visuomenės narių, tačiau ir daugybė krepšinio aistruolių. A. Sabonio krepšinio centro salėje finalo kovas stebėjo beveik 600 žiūrovų, o interneto transliaciją apie 12 tūkst. krepšinio mylėtojų.

„Mes tikrai nesigailime prisidėję prie šio jaunimo čempionato. Mums labai patiko idėjos ir vizija, o mūsų tikslas padėti jaunimui tobulėti ir siekti aukštesnių pasiekimų sporte. Manau, kad „Olimpinės taurės“ turnyras turi tęstis ir jo negalima atsisakyti. Darbas padarytas jau didelis“, - drąsiai teigė LTOK viceprezidentas B. Vasiliauskas.

Rungtynių VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=b_wowF1Z9f0

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją