„Olimpine taure“ pavadintose pirmenybėse rungtyniauja perspektyviausi Lietuvos krepšininkai, kuriems šis finalas - tai paskutinis žingsnis link profesionalų krepšinio.

„Olimpinė taurė“ tai pirmą kartą organizuojamas čempionatas, kuriame dalyvauja 19-os ir 18-os metų jaunieji krepšininkai, kurie anksčiau tokio amžiaus jau būdavo priversti baigti krepšinio mokyklas. Šį kartą jiems suteikta galimybė sportuoti dar vienerius metus. „Olimpinės taurės“ ambasadorius yra olimpinis čempionas Šarūnas Marčiulionis, projektą palaiko ir Lietuvos tautinio olimpinio komiteto prezidentė Daina Gudzinevičiūtė bei Lietuvos krepšinio lyga.

Lygi kova šiame susitikime tęsėsi beveik du su puse kėlinio. Po pirmųjų dešimties minčių sausakimšoje A. Sabonio krepšinio centro salėje aikštės šeimininkai pirmavo trimis taškais (18:15), o po pirmų dvidešimties minučių padidino atotrūkį iki dešimties taškų (37:27).

„Perkūno“ komandos žaidimas pradėjo byrėti trečio kėlinio viduryje, kai Martyno Sajaus ir Kristupo Žemaičio vedini „saboniukai“ rezgė vieną ataką po kitos, o „perkūniečiams“ sunkiai sekėsi rasti kelius link krepšio. Po trijų ketvirtų Sabonio KC komanda jau pirmavo 24 taškų skirtumu (64:40).

Per paskutines dešimt minučių aikštės šeimininkai dar padidino atotrūkį. Ir tik sėkmingai sužaista paskutinė kelių minučių atkarpa leido „Perkūno“ KM komanda išlaikyti garbingesnį rezultatą.

„Finalas yra finalas. Kad ir kiek taškų pirmautum, vis tiek turi būti susikaupęs iki paskutinės minutės“, - po mačo teigė A. Sabonio KC treneris Dalius Lubys. - „Perkūno“ krepšininkai įrodė, jog jie buvo verti žaisti finale. Tačiau aš savo komanda tikėjau nuo pirmosios minutės, mes esame geresnė komanda“.

„Nesisekė daryti to, ką planavome ir nesusitvarkėme su M. Sajumi. Varžovai įgavo pranašumą ir nepavyko pasivyti“, - pralaimėjimo priežastis analizavo „Perkūno“ treneris Rytis Anskaitis. - „Saboniukai“ turi daugiau finalinių ketvertų patirties, žaidėjai labiau patyrę. Šįkart rungtynes nulėmė du žaidėjai. Mūsų komandai antroji vieta yra aukso medalis“.

Nugalėtojų gretose išsiskyręs Martynas Sajus pelnė 23 taškus ir atkovojo 8 kamuolius. Kristupas Žemaitis surinko 19 taškų ir atliko 6 rezultatyvius perdavimus, o Mykolas Dieninis pelnė 15 taškų.

„Finalas tikrai nebuvo lengvas, turėjome sunkiai kautis, tačiau šįkart buvome geresnė komanda, - sakė vienas rezultatyviausių nugalėtojų žaidėjų K. Žemaitis. - Mačo pradžia buvo nervinga, mes atsilikome, tačiau parodėme charakterį. Patikėjau mūsų pergale trečio kėlinio viduryje, kai Mintautas Bulanovas pataikė tritaškį su bauda. Tada pirmavome 18 taškų skirtumu ir galvojau, kad pergalės nepaleisime“.

„Perkūno“ KM ekipoje Evaldas Džiaugys surinko 17 taškų ir atkovojo 7 kamuolius, Emilis Kuzabavičius ir Julius Kigas pelnė po 12 taškų.

„Kažkiek perdegėme, buvo daug emocijų”, - sakė rezultatyviausias „Perkūno“ žaidėjas E. Džiaugys. - Pritrūko mums visko, visur buvome lėtesni. Šio sezono tikslus įvykdėme, gaila, kad nepavyko iškovoti pirmos vietos. Antros vietos džiaugsmas gal ateis vėliau”.

Į geriausių finalo ketverto žaidėjų simbolinį penketuką pateko K. Žemaitis (Sabonio KC), M. Sajus (Sabonio KC), E. Džiaugys („Perkūno“ KM), Jurgis Čėsna (KM „Aisčiai“) ir Gytis Šleinius (Palangos SC).

„Stengėmės išlikti ramūs, nes varžovai buvo labiau užsivedę. Tačiau patirtis padarė savo. Gynyboje stengėmės sustabdyti jų prasiveržimus ir daug dėmesio skyrėme kovai dėl kamuolių”, - sakė „saboniukas“ M. Sajus.

Nugalėtojams apdovanojimus teigė Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas Arvydas Sabonis, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto viceprezidentas Bronislavas Vasiliauskas ir Moksleivių krepšinio lygos direktorius Martynas Račkauskas.

„Visus tuos kartu praleistus metus vertinu tik teigiamai. Buvo pergalių, buvo pralaimėjimų, buvo labai skaudžių pralaimėjimų, - prisiminė K. Žemaitis. - Tačiau mes nuo pat mažų dienų ėjome kartu ir įrodėme, kad Sabonio krepšinio centro 1996 metais gimusių vaikinų komanda dvejus metus yra stipriausia Lietuvoje“.

Lietuvos krepšinio lyga (LKL) finalo ketverto komandų treneriams įteikė specialius prizus. Jais buvo apdovanotas Dalius Lubys (Sabonio KC), Rytis Anskaitis („Perkūno“ KM), Raimondas Zakrys (KM „Aisčiai“) ir Regimantas Juška (Palangos SC).

„Man tai geriausia karta kokią esu turėjęs. Vaikinai išsiskiria kovingumu, jie viską atiduoda aikštėje. Šis finalo ketvertas yra sunkaus darbo viršūnė“, - gerų žodžių savo auklėtiniams negailėjo R. Anskaitis.

„Su šiais vaikinais sužaidėme šešis finalus, keturis Moksleivių krepšinio lygoje, du Europos jaunimo krepšinio lygos. Vertinu viską labai gerai. Mūsų tikslas – kuo daugiau žmonių išleisti į aukštesnį lygį. Matau vaikinų, kurie tikrai gali žaisti aukštame lygyje“, - teigė A. Sabonio KC specialistas D. Lubys.

„Olimpinės taurės“ bronzos medalius iškovojo Kauno krepšinio mokykla „Aisčiai“, kurie rungtynėse dėl trečiosios vietos 80:68 įveikė Palangos sporto centro „Lalila“ krepšininkus.

„Žaidėjus nuteikti kovai dėl trečiosios vietos buvo sunku, nes matėme save mače dėl pirmosios vietos. Džiaugiuosi, kad žaidėjai sugebėjo save motyvuoti, atrado jėgų ir iškovojome medalius“, - po susitikimo sakė „Aisčių“ treneris Raimondas Zakrys.

Nugalėtojų gretose Martynas Varnas pelnė 28 taškus ir atkovojo 6 kamuolius, Jurgis Čėsna įmetė 15 taškų ir atkovojo 13 kamuolių, o Valentinas Mitalauskas surinko 14 taškų ir atliko 6 rezultatyvius perdavimus.

Palangos SC komandoje Gytis Šleinius pelnė 17 taškų, Ernestas Bružas surinko 15, o Mantas Aukselis pelnė 12 ir atkovojo 7 kamuolius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją