Praėjusią vasarą J.Kazlauskas Kinijos rinktinėje dirbo amerikiečio Delo Hariso asistentu, o šiemet Kinijos krepšinio federacija jam patikėjo vyriausiojo trenerio pareigas.

Ekipą rado gilioje duobėje

- Kaip vertinate savo pirmąjį sezoną “Olympiakos” klube?

- Tikėjausi truputį daugiau ir, kalbant apie rezultatus, buvo galima daugiau pasiekti. Bet sutrukdė nemažai aplinkybių. Komanda buvo sukomplektuota prastai ir pirmąsias rungtynes ji labai daug pralaimėjo Atėnų “Panathinaikos” Graikijos taurės turnyre, po to namuose - ir silpniausiai graikų ekipai, kuri po šio sezono iškrito iš stipriausios lygos.

Tuomet, susiklosčius tokioms aplinkybėms, “Olympiakos” klube atsidūriau aš. Po truputį pradėjome lipti iš duobės, sužaidėme keletą visai neblogų rungtynių. Kai klubas atleido trenerį serbą ir kapitoną Milaną Tomičių, prasidėjo tikras nebylus karas su tam tikra žaidėjų grupe, kuri palaikė atleistus žmones. Karas buvo ilgas ir nuobodus, jis turėjo didelę įtaką komandos rezultatams ir tęsėsi iki Naujųjų metų, kol neįsigijome kitų krepšininkų. Tik tada darbas komandoje šiek tiek palengvėjo. Iki to laiko buvome iškovoję, atrodo, dvi pergales ir patyrę 8 pralaimėjimus, o tada pergalių balansas tapo teigiamas, ir čempionate pakilome net į penktąją vietą.

Paskui prasidėjo traumos, nes krūviai buvo labai dideli, o remtis galėjau ne daugiau kaip 7 žaidėjais. Vėl prasidėjo duobės, jas keitė pakilimai, keletą rungtynių iš mūsų tiesiog pavogė arbitrai, nes teisėjavimo problemos Graikijoje yra labai aktualios. Balansavę ties atkrintamųjų varžybų riba, mes sugebėjome į jas patekti. Ketvirtfinalyje pralaimėję “Panathinaikos”, užėmėme aštuntąją vietą. Tad rezultatas pasiektas toks pats kaip ir pernai, tik tada komandoje dar buvo nemažai žvaigždžių. Šiemet pirmą kartą “Olympiakos” istorijoje nė vienas komandos žaidėjas nepateko į “Žvaigždžių dienos” rungtynes.

Nėra gerai, kai ne pats rengi komandą sezonui, o po to turi atsakyti už rezultatus. Man sunku save vertinti, bet jeigu šeimininkai pratęsė kontraktą, tikriausiai mano darbas juos tenkino.

Vyko ardomasis darbas

- Jūs esate griežtas treneris, garsėjate savo tvirta nuomone. Ar, prasidėjus karui komandoje, nebuvo minčių viską mesti ir grįžti namo?

- Buvo visko. Svarbiausia, kad jie paskelbė, kuriuos atleidžia, bet klubo prezidentas kelioms savaitėms išvyko į užsienį, ir formalumai liko nesutvarkyti. Todėl susidarė klaiki situacija - tie žmonės ėjo į treniruotes, žaidė. Kelias savaites komandoje vyko ardomasis darbas. Tuomet ir pralaimėjome Eurolygoje 50 taškų “Efes Pilsen”, 30 taškų - “Estudiantes”. Tai tęsėsi, kol nepakėliau didelio triukšmo ir nepareiškiau, kad važiuoju namo.

Lietuvoje daugiausia dėmesio skiriama treniruotėms ir trenerio įtaka komandai yra didesnė. Graikijoje daugiau dėmesio skiriama psichologijai, įtakai, užkulisinei veiklai. Jie tokių dalykų prisigalvoja, kad kartais man galvoje netelpa.

- Kodėl vis dėlto nutarėte likti “Olympiakos” klube?

- Į klubą atėjo jaunas ir ambicingas viceprezidentas Angelopulas, vienos seniausių ir turtingiausių graikų šeimų atstovas. Aš matau, kad jis nori keisti situaciją. Sezono metu spauda viską pateikė taip, jog Kazlauskas kariauja su serbais. Aš nieko neturiu prieš serbus, jaučiu pagarbą geriausiems jų treneriams bei žaidėjams ir nematau reikalo kariauti. Tai nebuvo mano karas, greičiau kai kas manimi pasinaudojo. Buvo įvairių kalbų, užkulisinės veiklos, o tai užgavo mano ambicijas. Galbūt dėl to nutariau likti. Klubas, ketverius metus ritęsis žemyn, įsipareigojo nekartoti tų klaidų. Sutarėme, kad bandysime kurti, o ne griauti.

Skambino Š.Jasikevičiui

- Išvykdamas iš Atėnų tikriausiai palikote sąrašą žaidėjų, kuriuos norėtumėte matyti komandoje kitą sezoną?

- Taip, palikau ir rūbus, ir sąrašą. Iš šio sezono komandos liks tikriausiai vienas žaidėjas.

- Internete jau skelbiami gandai, kokius lietuvius norėtumėte matyti “Olympiakos” ekipoje.

- Aš žinau, kokias pavardes rašo. Bet pirmiausia reikia pažymėti, jog Graikijoje yra 27 laikraščiai, 10 iš jų - sporto, kurie prisigalvoja nebūtų dalykų, jie kone kiekvieną dieną keitė mano žaidėjus. Kita medalio pusė - aš esu lietuvių krepšinio mokyklos atstovas ir tikrai norėčiau savo komandoje turėti 2-3 lietuvius. Kai aš tai pasakau, graikų žurnalistai surenka žinias, kurie Lietuvos žaidėjai tampa laisvaisiais agentais ir paskelbia, kad Kazlauskas nori šitų ir šitų krepšininkų. Be abejo, aš jų noriu, nes jie surašo visus Lietuvos rinktinės žaidėjus, kurių nori visa Europa.

Bet tikrovė nuo iliuzijų skiriasi tuo, kad, pirmiausia, mes turime pasirašyti sutartis su graikais. Norime nepadaryti klaidos ir pasirašyti kontraktus su pajėgiais graikais, nes jų čempionato metu jau negalėsime keisti. O tuomet žiūrėsime, kurios pozicijos yra laisvos, ir bandysime jas užpildyti amerikiečiais ar Europos Sąjungos žaidėjais. Tarp šių žaidėjų norėčiau matyti lietuvių, o pirmasis lietuvis, kuriam skambino mūsų klubo vadovai, buvo Šarūnas Jasikevičius.

- Kokį atsakymą išgirdo?

- Kad jis nori vykti į NBA. Aš savo klubo šeimininkui pasakiau, kad tikrai neatkalbinėsiu Šarūno nuo šito žingsnio. Esu įsitikinęs, kad jis ne tik gali žaisti NBA, bet ten bus ir vienas geriausių.

- Ar geros buvo gyvenimo sąlygos Graikijoje?

- Labai geros. Ir butas puikus, ir oras. Atėnai - rojus, žiemą maudomės jūroje. Kitas dalykas, kad skiriasi mano ir graikų mentalitetas. Jų melavimas, tingėjimas mane nervina ir tokiems bruožams aš nepritariu. Bet jiems, pietiečiams, tai įaugę į kraują.

Ateityje rinksis vieną komandą

- Kas dirbs su komanda, kol Jūs treniruosite Kinijos rinktinę?

- Mano asistentas Alvydas Pazdrazdis, taip pat bus ir kitų padėjėjų. Į Atėnus sugrįšiu rugsėjo antroje pusėje, nes Azijos čempionatas baigsis rugsėjo 16 dieną. Suprantu, kad ateityje teks rinktis vieną kėdę, nes bus sudėtinga viską suderinti.

- Ar Kinijos rinktinėje tikitės sulaukti NBA krepšininko Yao Mingo, kuris anksčiau lyg ir buvo užsiminęs, kad nori vasarą pailsėti?

- Kiek žinau, jis atvyks į rinktinę. Tos kalbos buvo paneigtos.

- Kinijos rinktinėje tikriausiai tęsite darbą, kurį prieš metus pradėjote su Delu Harisu. Ar stengsitės įdiegti naujovių?

- Kai ką, su kuo nesutikau ir Delui sakiau praėjusiais metais, manau, keisiu. Bet pagrindas tikriausiai išliks.