Toronte jis apsilankė savaitės pradžioje kartu su LKF generaliniu sekretoriumi Mindaugu Špoku. Nedidelė federacijos delegacija tikėjosi vienu šūviu nušauti du zuikius, bet neišvengė nesklandumų.

Grįždami namo lietuviai visai dienai įstrigo Frankfurto oro uoste, nes prieš tai turėjo laukti Vokietijoje siautusio uraganinio vėjo sulaikyto „Lufthansa“ oro linijų lėktuvo, kuriuo parskrido į Europą. Dėl to LKF vadovai pavėlavo į jungiamąjį skrydį ir Vilniuje pasirodė ne trečiadienio popietę, o vidurnaktį.

O keliaujant į priekį jau buvo aišku, kad Toronte nepavyks pasimatyti su abiem NBA lygos lietuviais – Hjustono „Rockets“ puolėjas Donatas Motiejūnas dėl nugaros skausmų praleido pirmadienį vykusias rungtynes išvykoje su „Raptors“.

Tiesa, su Lietuvos rinktinės aukštaūgiu LKF atstovai pabendravo telefonu, o su Teksaso ekipos vadovais gyveno viename viešbutyje.

„Tokie negalavimai – įprasta sportininko gyvenimo dalis. Buvo kažkoks raumens spazmas nugaroje ar panašiai, kelios dienos ir praeis. Bet ne dėl to mes ten ir skridome. Pakalbėjome su Donato klubu: jokių kliūčių jam nedaroma, visi nusiteikę geranoriškai. Toronto klubo vadovai – taip pat“, – DELFI pasakojo A. Sabonis.

Vis dėlto jei „Rockets“ D. Motiejūnui iki šiol išties netrukdydavo treniruotis rinktinės stovyklose, „Raptors“ tiek pernai, tiek užpernai J. Valančiūną į Lietuvą išleido paskutinę akimirką.

LKF vadovai Toronte kalbėjosi su „Raptors“ komandos prezidentu Masai Ujiri ir viceprezidentu, atsakingu už krepšinio operacijas, Jeffu Weltmanu, taip pat „Rockets“ klubo viceprezidentu Gerssonu Rosu, kuris taip pat kuruoja šio klubo krepšinio operacijas. NBA atstovams buvo pristatyti Lietuvos rinktinės planai, tikslai ir lūkesčiai. Sutarta planus derinti su NBA klubais.

Toronto ekipa naudojosi FIBA taisyklėmis, pagal kurias NBA klubai privalo leisti žaidėjams prisijungti prie nacionalinių komandų likus ne daugiau kaip penkioms savaitėms iki tarptautinių varžybų starto.

Jei „Raptors“ nekeis savo politikos, šiemet Jonas Valančiūnas prisidėti prie kitų rinktinės kandidatų galės tik rugpjūčio 1 d. – praėjus 11 dienų nuo pasirengimo Europos čempionatui pradžios.

Bet kol Kanados klubo ketinimai neaiškūs, LKF vadovybė stengiasi būti diplomatiška.

„Mes nieko nesutarėme, nes jiems dabar galvoje ne vasaros planai, o tai, kaip kuo toliau nukeliauti NBA atkrintamose varžybose. Svarbu, kad visi geranoriški, pats Jonas – taip pat“, – dėstė A. Sabonis.

„Jų ir mūsų tikslas vienodas – kad žaidėjai tobulėtų ir galėtų gerai žaisti tiek rinktinėje, tiek klube. Antras dalykas – kad nebūtų traumuoti. Sezonas dar nesibaigė, neduok Dieve, dar kas nutiks, todėl dabar dėlioti kažkokius grafikus nėra prasmės. Tiesiog reikia, kad visi sėkmingai užbaigtų sezoną, būtų sveiki, turėtų laiko poilsiui ir atvažiuotų į rinktinę“, – antrino M. Špokas.

Pasak LKF generalinio sekretoriaus M. Špoko, M. Ujiri pabrėžė, kad J. Valančiūną laiko Toronto komandos žaidimo ašimi ir nori, kad ateityje jis žaistų dar geriau.

„Nigerijoje gimęs M .Ujiri teigė esąs už geriausių krepšininkų žaidimą nacionalinėse rinktinėse. Jis nemato kliūčių Jonui žaisti Lietuvos rinktinėje, tik sakė, jog svarbiausias yra bendras tikslas – kad Jonas tobulėtų ir liktų sveikas“, – pasakojo M. Špokas.

Tai, kad yra nusiteikęs rugsėjį netaupyti prakaito Europos pirmenybėse, J. Valančiūnas svečiams iš Lietuvos pademonstravo ne tik žodžiais, bet ir darbais.

Prie dramatiškai išplėštos pergalės prieš „Rockets“ rezultatu 99:96 vidurio puolėjas prisidėjo 15 taškų, 9 atkovotais kamuoliais ir 5 blokais.

Kuo uteniškiui būtų atsakęs D. Motiejūnas, galima tik spėlioti, bet jo žaidimas šiame NBA sezone Lietuvos rinktinei pranašauja tik gera.

„Klubo vadovai sakė, kad Donatas jiems yra svarbus žaidėjas. Manau, Toronte „Rockets“ pritrūko būtent Donato“, – sakė M. Špokas.

Trečiais savo karjeros NBA metais D. Motiejūnas per rungtynes vidutiniškai pelno po 12 taškų, atkovoja 5,9 kamuolio ir atlieka 1,8 rezultatyvaus perdavimo. Kartu su kauniečiu NBA slenkstį peržengusio J. Valančiūno statistikos rodikliai – 12,1 taško ir 8,7 atkovoto kamuolio.

Primename, kad Europos čempionatą lietuviai rugsėjo 5 d. pradės D grupės varžybomis Rygoje (Latvija) su Ukrainos, Latvijos, Belgijos, Čekijos ir Estijos atstovais.