Šešiolika ekipų buvo padalintos į keturias grupes ir varžėsi ne tik dėl dviejų tiesioginių kelialapių į ketvirtfinalio etapą, tačiau ir dėl galimybės kitą sezoną varžytis aukščiausiame Moksleivių krepšinio lygos divizione.

„Pirmą kartą vienoje vietoje organizuojame tokias varžybas“, - prieš renginį teigė „Manijos Moksleivių krepšinio lygos“ direktorius Martynas Račkauskas. – Tikslas yra vienoje vietoje pamatyti beveik 200 jaunųjų krepšininkų. Tai jų karjeros pradžia, savotiškas startas, todėl įdomu stebėti, kaip krepšininkai atrodo dabar ir kaip tobulės ateityje.“

„Pirmojo iššūkio“ kovos sutraukė ne tik geriausias dvylikamečių ekipas, tačiau ir gausias palaikymo komandas. Tėvai, broliai ir seserys bei draugai užpildė A. Sabonio krepšinio centro sales ir kūrė nuostabią atmosferą, kurios galėtų pavydėti ir kai kurie profesionalūs Lietuvos klubai. Tarp žiūrovų buvo ir televizijos laidų vedėja Vilma Čereskienė, kurios sūnus Povilas žaidžia Sostinės krepšinio mokyklos komandoje „Aviva“.

„Man šis etapas Kaune buvo panašus į gražią šventę. Tu gali pamatyti ne tik savo tiesioginius priešininkus, tačiau pasižiūrėti ir kitas komandas. Prieš metus kovojome su metais vyresniais vaikinais, tačiau tokio etapo nebuvo, o čia gali ir savus pažiūrėti ir kitas komandas palaikyti“, - po tris dienas trukusių rungtynių sakė V. Čereskienė.

„Galėjome stebėti įdomaus formato „Pirmojo iššūkio“ varžybas, kai po vienu stogu susirinko 16 geriausių komandų. Beveik visos rungtynės vyko lygiai ir tik keli mačai pasibaigė didesniais skirtumais. Buvo įdomu pasižiūrėti ir stebėti vaikus“, - teigė krepšinio treneris ir buvęs įvairaus amžiaus Lietuvos jaunimo rinktinių treneris Marius Linartas, kurio sūnūs Bartautas ir Adomas taip pat žaidžia Sostinės krepšinio mokykloje. - Man tikrai patiko, susitikimai vykdavo šalia esančiose salėje, tai kai vienose rungtynėse buvo pertraukėlė, tai galėdavai nueiti pasižiūrėti kitų.“

Tiek V. Čereškienė, tiek M. Linartas vieningai sutaria, kad tėvai yra subūrę tėvų-aistruolių bendruomenes ir lydi komandas į kiekvieną susitikimą.

„Manau, galima pasakyti, jog yra tokios tėvų-sirgalių bendruomenės. Pastaruoju metu man Lietuvoje neteko matyti daug rungtynių, tačiau kiek teko pabuvoti ar vasarą per įvairius trys prieš tris turnyrus matyti, tai tie patys veidai būna. Tikrai galima pasakyti, jog tai krepšinio bendruomenė“, - pasakojo M. Linartas. - Vieni būna piktesni, kiti linksmesni, tačiau visi turi vieną tikslą – laimėti.
Tikrai tėvai noriai lankosi vaikų rungtynėse. Teko ir šįkart matyti Palangos sporto centro krepšininkų tėvus, jau nekalbant apie didelį kiekį kauniečių. Sostinės krepšinio mokyklos dalyvavo trys komandos, tai tėvų buvo tikrai daug. Galima sakyti, jog pilnos salės buvo.“

„Aš nepraleidžiu nei vienerių sūnaus rungtynių“, - šypsosi V. Čereškienė. - Mes esame kelios mamos, kurios paskui komandą keliauja po visą Lietuvą. Ar tai būtų Klaipėda, ar Telšiai, ar Šiauliai. Kiekvieną sykį kažkoks jaudulys yra, tačiau jis šiek tiek mažesnis negu pirmaisiais metais. Šį kartą mes matėme, kad mūsų komanda buvo stipresnė už kai kurias kitas.“

Šįkart audringas tėvų palaikymas padėjo Sostinės krepšinio mokyklos „Aviva“ komandai savo grupėje iškovoti tris pergales, užimti pirmą vietą ir užsitikrinti vietą kitose sezono I divizione.

„Kai rungtynės vyksta savaitgalį, tai ateina visų komandos žaidėjų tėvai. Kai rungtynės vyksta darbo dieną, tai mūsų būna mažiau. Mažiausiai esame trise stebėję rungtynes“, - prisimena V. Čereškienė, kuri 11 metų skaitė žinias televizijoje. - Mūsų tėvelių bendruomenė labai smagi, bendraujame jau kuris laikas, vaikai lanko treniruotes nuo pirmos klasės. Visi turime savo krepšinio ritmą ir juokaujame, kad gyvename kaip amerikiečių filmuose. Dedame daug vilčių į savo vaikus ir jais tikime.

Tikrai galima sakyti, jog tėvai susigyvena su komanda ir savo dienotvarkę planuojasi pagal ją. Tėvai, kurie turi laisvesnį grafiką, tai visada komanda lydi. Pavyzdžiui aš, daugiausiai dirbu kompiuteriu, todėl darbus galiu pasiskirstyti per kelias dienas ir tada keliauju kartu su komanda. Tėvų rungtynėse visada būna, dar nei sykio nebuvo, kad vaikai neturėtų mūsų palaikymo. Klausiau savo sūnaus ar jiems svarbu, kad juos palaiko tėvai, tai jis sakė, kad labai svarbu.“

„Jau praėjo tas laikas, kai nervindavausi stebėdamas rungtynes“, - sako krepšinio treneris M. Linartas. - Dabar jau galiu kitomis akimis žiūrėti ir stebėti, kaip aplink kiti tėveliai nervinasi. Po rungtynių su sūnumis pasikalbame, kodėl vienoje ar kitoje vietoje priėmė tokius sprendimus.“

Tiesioginius bilietus į kito sezono I divizioną iškovojo bei ketvirtfinalyje kausis: Panevėžio kūno kultūros ir sportas centras, Vilniaus krepšinio mokykla I, Sostinės krepšinio mokykla I „Aviva“, Šarūno Marčiulionio krepšinio akademija I „Ranchers“, A. Sabonio krepšinio centras „Vytautas“, Klaipėdos Vlado Knašiaus krepšinio mokykla I, Kauno krepšinio mokykla „Aisčiai“ ir Palangos sporto centras „Žemaitija“.

„Man tokia varžybų sistema tikrai patiko, viskas labai gerai“, - sakė tris pergales iš trijų galimų iškovojusios Panevėžio KKSC treneris Žydrūnas Valuckis. – Žinoma, mums gerai nes mes patekome į kitą etapą, o komandos, kurios nepateko gal sakys, kad negeras toks formatas. Tikėjausi, kad grupės varžybos bus sunkesnės, tačiau mums viskas gerai sekėsi. Kas labiausiai padėjo? Manau, kad individualus žaidėjų meistriškumas. Turėjome savo komandoje 6 lyderius ir 6 pagalbinius žaidėjus.“

„Puiku idėja, jog visos komandos žaidžia vienoje vietoje. Susirenka geriausios 16 komandų, vaikai pamato savo priešininkus, sužino apie kitus žaidėjus, galima palyginti vaikų lygius ir pajėgumus“, - sakė Š. Marčiulionio krepšinio akademijos treneris Gintautas Vileita. – Man tikrai patiko, viskas buvo labai gerai. Manau, kad mūsų sėkmingą žaidimą lėmė sunkus darbas nuo birželio mėnesio“.

Trečias vietas iškovojo ir I diviziono paguodos turnyre dalyvaus – Šiaulių krepšinio akademija „Saulė“ I, Sostinės KM IV, Kauno krepšinio mokykla „Perkūnas“ ir A. Sabonio KC III.

Kovas šio sezono „Pirmajame iššūkyje“ jau baigė ir vietas kito sezono II divizione užsitikrino Sostinės KM II „Mes rūšiuojame“, Utenos daugiafunkcinis sporto centras, Telšių sporto ir rekreacijos centras „Luokės langai“ ir Klaipėdos krepšinio mokykla.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją