LKL čempionų aukso žiedai “Žalgiriui” bus įteikti sekmadienį Vilniuje.

Nugalėtojus sutiko fejerverkai

Kaip ir praėjusiais metais, “Žalgiris” galutinę pergalę LKL čempionate šventė varžovų arenoje.

Paskutiniąsias LKL finalo serijos rungtynes žalgiriečiai laimėjo 88:71 ir apgynė LKL čempionų vardą. Kaune, kaip įprasta, po reikšmingų “Žalgirio” pergalių aistringiausi komandos gerbėjai išėjo į gatves ir garso signalais bei per automobilių langus plevėsuojančiomis vėliavomis sveikino žalgiriečius ir vieni kitus su laimėjimu.

“Siemens” arenoje netrūko iš Kauno atvykusių sirgalių, kurie čia pat sveikino savo mylimą komandą su pergale.

Nepaisant pliaupusio lietaus, kai kurie aistruoliai, vykdami namo į Kauną, greitkelyje per automobilių langus mojavo “Žalgirio” šalikais ir vėliavomis. Pirmasis žalgiriečių sutikimas vyko prie Kauno ribos. Čia su šampanu komandą sutiko Kauno savivaldybės atstovai - vicemeras Erikas Tamašauskas, “Žalgirio” valdybos narys ir Kauno tarybos deputatas Gediminas Budnikas, Savivaldybės Kūno kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Albinas Grabnickas, sirgaliai. Kaip pergalės ženklas apniukusį dangų nušvietė fejerverkai.

Vėliau linksmybės tęsėsi klube “Los Patrankos”, kur “Žalgirį” pasveikino klubo prezidentas Arvydas Sabonis ir miesto meras Arvydas Garbaravičius. Tačiau šventė tęsėsi neilgai - pavargę žaidėjai greitai išsiskirstė namo, o ilgiau švęsti žadėjo sekmadienį Vilniuje, kur jiems bus įteikti LKL aukso žiedai.

Stengsis išsaugoti branduolį

Antrą sezoną iš eilės “Žalgiris” LKL finalo seriją laimėjo “sausu” rezultatu 4:0. Pasak Kauno komandos stratego Antano Sireikos, šįkart pergalė vertinga tuo, kad nugalėta į Eurolygą patekusi komanda.

Tačiau “Lietuvos ryto” pergalė ULEB taurės turnyre, atvėrusi komandai duris į Eurolygą, daugelio krepšinio specialistų įsitikinimu, užmigdė vilniečius ant laurų.

Kauno klubui dar vienas LKL čempionų titulas užtikrino ir naują trejų metų sutartį su Eurolyga, kuri turės būti pasirašyta pasibaigus 2006 metų sezonui. Pagal 2004-2005 metų Eurolygos reglamentą, naujos vardinės sutartys bus pasirašomos su tais klubais, kurie bus pasiekę geriausių nacionalinių čempionatų rezultatų per paskutinius trejus metus.

“Rudenį vykusiame generalinės asamblėjos posėdyje Eurolygos direktorius Jordi Bertomeu pabrėžė, kad šis sezonas bus labai svarbus kai kuriems klubams, tarp jų - ir “Žalgiriui”, kuriems teks pasirašyti naujas sutartis su Eurolyga, pasibaigus dabar galiojančiam trejų metų kontraktui”, - sakė A.Sabonio “Žalgirio” krepšinio centro valdybos pirmininko pavaduotojas Gediminas Navikauskas.

“Žalgiris”, laimėjęs 2003-2004 ir 2004-2005 metų LKL čempionatus, įgijo persvarą prieš Vilniaus komandą. Klubo valdybos narys, buvęs “Žalgirio” vidurio puolėjas Gediminas Budnikas teigė, kad “Žalgiriui” būtina išsaugoti ekipos branduolį, norint tikėtis gero žaidimo ne tik LKL, bet ir Eurolygoje.

“Ir šį sezoną branduolys, išskyrus įžaidėją, buvo likęs tas pats, o tai turėjo didelės reikšmės komandai, kurią visą sezoną persekiojo traumos. Kaune liks T.Beardas, todėl būtina išsaugoti ir M.Timinską, ir D.Šalengą, perspektyvų jaunimą. Netrukus apie tai kalbėsime klubo valdybos posėdyje”, - sakė G.Budnikas.

Finalo serija specialistų akimis

Komentuodamas LKL finalo seriją, Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės rėmimo fondo vadovas, buvęs Vilniaus “Statybos” žaidėjas Algimantas Pavilonis teigė, kad prieš finalo seriją niekas nebūtų prognozavęs tokios jo baigties, tačiau po dviejų pirmųjų rungtynių tapo aišku, kad “Žalgiris” gali laimėti “sausu” rezultatu:

- Manau, “Lietuvos rytas” buvo dvasiškai nepajėgus kovoti LKL finale. Kai komandai trūksta emocinio užtaiso, ji gali pralaimėti net silpnesnei ekipai, o ką jau kalbėti apie stiprų varžovą. ULEB taurės turnyre vilniečiai kovojo su įkvėpimu, o po to jo neliko. Psichologinis nusiteikimas buvo viena problemų, o norint kalbėti apie kitus dalykus - žaidėjų pasirengimą, taktiką - reikėtų gilesnės analizės.

“Žalgiris” laimėjo visiškai pelnytai, “Lietuvos rytas” jam nebuvo lygiavertis varžovas. Pirmuoju smuiku kauniečių ekipoje griežė Tanokos Beardo ir Roberto Packo tandemas, A.Sireikai pavyko suderinti lyderių mąstymą su komandos veiksmais. Manau, buvo pasirinktas ir tinkamas jėgų išdėstymas, ir visas priemonių arsenalas.

Naudingiausiu finalo serijos žaidėju “Žalgirio” gretose rinkčiau T.Beardą - jis gerai ir puolė, ir gynėsi, provokavo pražangas, rinko kamuolius.

“Lietuvos ryte”, toks žaidėjas, regis, galėtų būti Robertas Javtokas, tačiau jis rungtyniavo banguotai. Jam reikia įvairesnio puolimo veiksmų arsenalo, nors ginasi Robertas neblogai. Manyčiau, stabiliausiai žaidė komandos veteranas Andrius Šležas, kiti - tik epizodiškai. Robertas Štelmaheris paskutinėse rungtynėse atliko tik statisto vaidmenį.

Galvodamas apie Lietuvos rinktinės kandidatus, kreipiau dėmesį į jaunimo žaidimą. “Žalgiryje” man vis labiau patinka Paulius Jankūnas, kuris tampa solidžiu, drausmingu žaidėju, nebijančiu juodo darbo aikštėje ir tuo primenančiu Tomą Masiulį.

Iš vilniečių jaunimo neblogai atrodė Simas Jasaitis, Tomas Delininkaitis, tačiau pastarasis turi nemažai problemų gindamasis. Reikia padėti atsiskleisti Sauliui Kuzminskui, Povilui Čiukinui.

Tuo, kad “Žalgiris” laimės keturias iš eilės finalo serijos rungtynes, netikėjo ir buvęs žalgirietis, pasaulio čempionas Sergejus Jovaiša, o vilniečių problema įvardijo per ilgai užsitęsusią euforiją:

- Netikėta, jog “Žalgiris” laimėjo beveik be pasipriešinimo, nes sezono metu atrodė, jog abi komandos yra panašaus pajėgumo. Tačiau lemiamam etapui abi ekipos pasirengė skirtingai. “Žalgiris” rungtyniavo susitelkęs, o “Lietuvos rytas” - išsiblaškęs, nes komandai pakenkė per ilgai užsitęsusi euforija, kai buvo laimėta ULEB taurė.

Vilniaus komandos strategas Tomo Mahoričius turėjo laiko pasirengti LKL finalo kovoms, bet jokių naujų taktikos sumanymų, kurių jis žadėjo, nemačiau. Paskutines rungtynes gerai pradėjo Gintaras Einikis, tačiau nesupratau, kodėl jis žaidė tik 15 minučių, nors per jas spėjo pelnyti 8 taškus. Keista, kad komanda nepagerino žaidimo nė vieneriose iš keturių dvikovų. Žodžiu, “Lietuvos rytas” atrodė blanki, pilka komanda. Gali būti, kad tokia ji tapo dėl psichologinio nuosmukio.

Skirtingai žaidė abiejų komandų legionieriai. Vilniečių įžaidėjas R.Štelmaheris buvo visai iškritęs iš žaidimo, Tyrone'as Nesby lakstė nuleistomis rankomis, prastai gynėsi.

“Žalgirio” įžaidėjas R.Packas netgi nustebino - kai reikėjo, jis ėmėsi individualių veiksmų ir puikiai viską atlikdavo, nors tokio jo žaidimo pasigedau Eurolygoje. T.Beardas aiškiai stipresnis už varžovus, žaidė stabiliai ir patikimai. Be to, kauniečiams padėjo gera komandinė gynyba ir susitelkimas, komandai gerai dirigavo treneriai, protingai išnaudoję turimus žaidėjus.

Naudingiausiu finalo serijos žaidėju “Žalgiryje” rinkčiau T.Beardą, antrąją-trečiąją vietas skirčiau R.Packui ir M.Timinskui. Pastarasis krepšininkas nusipelnė labai daug gerų žodžių, jo indėlis buvo didžiulis. Manau, tai buvo geriausias Mindaugo sezonas Kaune.

“Lietuvos ryte” sunku ką nors išskirti. Galbūt stabiliausiai žaidė A.Šležas, kai kada blykstelėdavo S.Jasaitis.