Tokiu būdu Ž. Ilgauskas, gyvenantis JAV ir turintys šios šalies pilietybę, neteko lietuviško paso. Tai DELFI pirmadienio popietę patvirtino S. Skvernelio patarėjas Tomas Beržinskas.

Ž. Ilgausko pilietybės panaikinimo procedūra buvo inicijuota Vidaus reikalų ministerijai gavus oficialų JAV ambasados Vilniuje patvirtinimą, kad buvęs krepšininkas dar 2013 m. priėmė JAV pilietybę ir davė JAV piliečio priesaiką.

Už tai, kad raštu Lietuvos ambasadai ar Migracijos departamentui nepranešė apie įgytą svetimos valstybės pilietybę, jam grėsė ir piniginė bauda iki 1 tūkst. 450 tūkst. eurų, tačiau jos nuspręsta neskirti.

Klivlande gyvenantis lietuvis su žmona augina du Lietuvoje įvaikintus vaikus.

Dukart NBA superfinaluose žaidusio, bet taip nė vieno aukso žiedo ir  neiškovojusio Ž. Ilgausko 11-tu numeriu pažymėti marškinėliai 2014 m. kovo 8 d. buvo iškelti į Klivlando „Quicken Loans“ arenos palubes. Jis –tik trečias per visą istoriją taip pagerbtas europietis po kroato  Draženo Petrovičiaus ir serbo Vlades Divaco.

1998 metais Niujorke vykusio NBA „Visų žvaigždžių savaitgalio“ rungtynėse tarp Rytų ir Vakarų konferencijos naujokų Ž. Ilgauskas įmetė 18 taškų (8/10 dvitaškiai) ir buvo pripažintas naudingiausiu mačo žaidėju (MVP), o jo vedama Rytų komanda triumfavo 85:80. Ž. Ilgauskas iki šiol buvo vieninteliu ne amerikiečiu, laimėjusiu šį titulą.

2003 ir 2005 metais Ž. Ilgauskas dalyvavo ir pačiose NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynėse.

Prieš karjerą NBA Ž. Ilgauskas žaidė Lietuvoje – Kauno „Žalgiryje“ ir „Atlete“.

A. Sabonis, J. Kazlauskas ir L. Kleiza – prieš atėmimą

Savo nuomonę apie iš Ž. Ilgausko atimtą Lietuvos pilietybę turi kone visi šalies gyventojai, tarp jų – ir pačios iškiliausios krepšinio figūros.

„Nesame mes milijardas, kad galėtume taip mėtytis žmonėmis. Ką jis blogo padarė, kad netektų tos pilietybės? Ar išdavė kokią valstybės paslaptį?“, – retoriškai klausė LKF prezidentas Arvydas Sabonis ir pasisakė už tai, kad šis įstatymas būtų pataisytas.

A. Sabonis DELFI konferencijoje papasakojo, ką prisimena iš dvikovų už Atlanto vienas prieš vieną su Ž. Ilgausku.

„Jos kažkuo išskirtinai neįstrigo, o gal jau atmintis mano bloga. Bet aišku, 11-tas prieš 11-tą buvo ypatinga. Tik tiek, kad kiekvienas kovojame už savo komandą. Žaisti buvo nelengva – jis jaunas, rankos ilgos. Kovojome korektiškai, o paskui nueidavome ir kartu pavakarieniauti, pakalbėti“, – sakė Sabas.

„Pirmiausia aš manau, kad Žydrūnas yra geras žmogus ir puikus pilietis. Nevertinu jo kaip kiti – pagal tai, kad nežaidė už rinktinę. Tiek traumų, kiek jis turėjo, nelinkėčiau niekam. Kaip parodė gyvenimas, kai kurie mūsų įstatymai jau nebeatitinka realybės ir juos reikia keisti. Mes negalime prarasti gerų žmonių“, – DELFI pareiškė Lietuvos rinktinės treneris Jonas Kazlauskas.

„Aš nežinau, kodėl žmonės negali turėti dvigubos pilietybės. Kai kada juk būna tokia situacija. Daug žmonių išvažiavę, dirbę, sukūrę gyvenimus svetur. Aš nesuprantu, kodėl Lietuva iš karto iš jų atiminėja pilietybes ir kodėl negalima turėti dvigubos pilietybės, kurią leidžia dauguma kitų šalių.

Manau, net nesvarbu, ar jie nusipelnę, ar garsina Lietuvą. Tai įstatymas, kurį reikia keisti. Nežinau, mes taip verkiame, kad tie žmonės bėga iš Lietuvos, bet pirmi puolame atiminėti iš jų pasus. Jei atvirai, tai net nesidomėjau, kokia yra to logika. O juk tokioje padėtyje kaip Ž. Ilgauskas yra tikrai daug žmonių. Ir tai, mano manymu, yra neteisinga“, – DELFI teigė Linas Kleiza.

Šiuo metu Konstitucija numato, kad išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos ir kitos valstybės pilietis. Pagal dabartinį Pilietybės įstatymą, dviguba pilietybė leidžiama tiems, kurie iš Lietuvos pasitraukė iki Nepriklausomybės atkūrimo 1990-aisiais, taip pat tiems, kurie pilietybę įgijo automatiškai – gimdami arba per santuoką.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasiūlė pataisas, kuriomis ypatingų nuopelnų šaliai turintiems Lietuvos piliečiams būtų įtvirtinta teisė turėti dvigubą pilietybę, o pernai lapkritį Seimas ėmėsi šalies vadovės inicijuotų pataisų.

Ž. Ilgausko karjera Lietuvos vyrų rinktinėje – su A. Saboniu ir dvigubu dubliu

Ž. Ilgauskas Lietuvoje vertinamas nevienodai – vieni džiaugiasi jo puikiai susiklosčiusia karjera stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje NBA, tuo metu kiti prikaišioja, kad jis nė karto neatstovavo šalies vyrų rinktinei. Tačiau juk yra ne visai taip.

Pastabesni krepšinio gerbėjai žino, kad Ž. Ilgauskas yra gynęs Lietuvos garbę atrankoje į 1995 metų Europos čempionatą Atėnuose. Tuomet dar Kauno „Atletui“ priklausęs „centras“ iš viso sužaidė 3 mačus ir visuose juose lietuviai šventė pergales bei iškovojo kelialapį į Senojo žemyno pirmenybes.

Prie jo prisidėjęs 20-metis Ž. Ilgauskas į Atėnus nebuvo pakviestas, o ten Lietuvos rinktinė nukeliavo iki pat finalo, kur tik po dramatiškos ir iki šiol aistras keliančios kovos 90:96 nusileido Jugoslavijai bei užsikabino sidabro medalius.

Vyrų rinktinėje tuomet dar tik 18-metis Ž. Ilgauskas debiutavo 1993 metų lapkričio 17 dieną Kaune per dvikovą su Latvija. Jis per 17 min. pelnė 6 taškus (3/4 dvitaškiai), atkovojo 5, o perėmė 2 kamuolius bei atliko 3 rezultatyvius perdavimus.

Tačiau Ž. Ilgauskui debiutas rinktinėje turėjo įsiminti labiau ne dėl jo paties asmeninio pasirodymo, o dėl Arvydo Sabonio surengto tikro šou. A. Sabonis per 33 min. atliko galingą trigubą dublį – 21 taškas (6/8 dvitaškiai, 1/1 tritaškis, 6/8 baudos), 22 atkovoti kamuoliai ir 11 rezultatyvių perdavimų. Be visa to, Sabas dar perėmė 4 kamuolius ir surinko net 60 naudingumo balų.

Su nacionaline komanda Ž. Ilgauskas atsisveikino (kaip paaiškėjo vėliau, visiems laikams) 1994 m. lapkričio 16 d. Rygoje. Jam užteko 27 min., kad surinktų dvigubą dublį – 10 taškų (4/9 dvitaškiai, 2/4 baudos) ir 13 atkovotų kamuolių, o lietuviai išplėšė pergalę prieš latvius 94:91.

Iš viso Ž. Ilgauskas, kurio karjera rinktinėje truko lygiai metus (be vienos dienos), per trejas laimėtas rungtynes pelnė 23 taškus (vid. 7,7 per mačą) ir sugriebė 21 atšokusį kamuolį (vid. 7). Kaip 18-19-mečiui ir tik trečiam rinktinės „centrui“ šie rodikliai – solidūs.

Žydrūno Ilgausko statistika Lietuvos vyrų rinktinėje

Ž. Ilgauskas NBA uždirbo daugiau už M. Jordaną

Aštuonerius metus (nuo 2003-ių) kartu su Ž. Ilgausku žaidęs LeBronas Jamesas, tapo geru mūsiškio draugu ir anksčiau ar vėliau žadėjo jam padėti iškovoti NBA aukso žiedą. Visgi šios svajonės Ž. Ilgauskui taip ir nepavyko įgyvendinti, nors jis net du kartus - 2007 ir 2011 metais - dalyvavo finaluose ir buvo per žingsnį nuo to.

Ž. Ilgauskas NBA lygoje iš viso praleido 15 metų, tačiau dėl pėdos traumų nesužaidė nė vieno mačo debiutiniu turėjusiame būti 1996-1997 metų sezone bei 1999-2000 metais. Tik penkeriose rungtynėse ant parketo 221 cm ūgio lietuvis pasirodė ir 1998-1999-ų sezone.

Oficialus aukštaūgio iš Lietuvos debiutas NBA įvyko 1997 metų spalio 31 dieną rungtynėse išvykoje su Clyde'o Drexlerio, Charleso Barkley ir Hakeemo Olajuwono vedama Hjustono „Rockets“ komanda. Ž. Ilgauskas iškart pateko į startinį penketą ir pasirodė išties įspūdingai: jis ne tik niekuo nenusileido savo tiesioginiam oponentui H. Olajuwonui, bet ir pranoko jį - per 35 min. pelnė 16 taškų ir atkovojo 16 kamuolių (daugiausiai iš visų), o „Rockets“ „centras“ sukrapštė tik 10 taškų, sugriebė 8 kamuolius bei prasižengė 5 kartus. Tiesa, nė vieno iš 13 mestų tritaškių nepataikę Klivlando „Cavaliers“ krepšininkai pralaimėjo tą dvikovą rezultatu 86:94.

Įpusėjus pirmam sezonui Ž. Ilgauskas jautėsi vis užtikrinčiau ir tapo vienu pagrindinių „Cavs“ ginklų: sausio 26 d. susitikime su Majamyje „Heat“ klubu, kuriam atstovavo Timas Hardaway‘us ir Alonzo Mourningas, Ž. Ilgauskas per 28 min. pelnė 23 taškus (8/10 dvitaškiai) ir, realizavęs baudos metimą likus žaisti mažiau nei 2 sek., išplėšė saviškiams pergalę 94:93.

Netrukus per akistatą su Detroito „Pistons“ Ž. Ilgauskas surinko net 32 taškus ir sugriebė 13 atšokusių kamuolių, o jo ir Shawno Kempo pastangomis „Cavs“ šventė pergalę 90:88. Puikus Ž. Ilgausko debiutas lygoje nebuvo nepastebėtas – lietuvis kartu su Timu Duncanu, Keithu Van Hornu, Brevinu Knightu ir Ronu Merceriu buvo išrinktas į geriausių NBA sezono naujokų penketą („All-Rookie Team“).

35 taškai, 22 atkovoti kamuoliai, 7 rezultatyvūs perdavimai ir 7 blokuoti varžovų metimai – tokie yra asmeniniai Ž. Ilgausko atskirų statistikos kategorijų rekordai per vieną NBA mačą. Iš viso NBA lygoje Ž. Ilgauskas sužaidė 843 rungtynes (palyginti: A. Sabonis 470, o Šarūnas Marčiulionis – 363), ir net 771-eriose iš jų jis gynė „Cavaliers“ garbę. Tai – absoliutus rekordas per visą „Cavs“ ekipos istoriją, kaip ir 5904 atkovoti kamuoliai, 10616 taškų bei 1269 blokai, kuriuos lietuvis atliko atstovaudamas Klivlando komandai.

Įdomu, kad Ž. Ilgauskas (124,487 mln.) per savo karjerą NBA uždirbo netgi daugiau nei šešiskart NBA čempionas ir šešiskart naudingiausias finalo serijos žaidėjas (MVP) Michaelas Jordanas, kuris daugelio ekspertų yra laikomas pačiu geriausiu visų laikų planetos krepšininku (iš viso – 90,235 mln. JAV dolerių).

Prisijunk prie tūkstančių sporto mėgėjų bendruomenės – tapk DELFI Sporto draugu „Facebook“, sužinok šviežiausias naujienas iš sporto arenų, dalinkis įžvalgomis ir komentarais!