Per Kalėdas su šortais

„Puoši eglutę, o laukia 20 laipsnių šilumos ir šviečia saulė“, - juokiasi 25-erių metų krepšininkas. - Važiuoji per miestą ir čia daug Kalėdų dekoracijų: besmegeniai, elniai ir varpeliai, o visi vaikšto su marškinėliais trumpomis rankovėmis ir šortais. Tiesa, pastaruosius trejus metus sudaryti tokie tvarkaraščiai, kad šventėmis visiškai negali pasidžiaugti. Turėsime vos vieną laisvą dieną. Laiko švęsti nėra, pasidarai vakarienė, ramiai pasėdi ir taip pamini šventes.“

M. Kuzminskas puikiai prisimena, kokios svarbiausios metų šventės būdavo Lietuvoje. Lietuvos rinktinės žaidėjas pasiilgta sniego ir šeimos narių susibūrimų.

Mindaugas Kuzminskas

„Šventes ne namuose nėra labai smagu sutikti. Žinoma, atvyksta draugai arba artimiausi žmonės, tačiau tai nėra tas pats, kas švęsti šventes namuose su savo šeima“, - pasakoja M. Kuzminskas. - Kūčios ir Kalėdos mūsų šeimoje yra pačios svarbiausios šventės, susirinkdavo visa šeima, pabūdavome ir bendraudavome. To trūksta. Tačiau nieko nepadarysi, toks krepšininkų gyvenimas. Mes turime labai daug privalumų, tačiau turi kažko ir atsisakyti.“

Šiemet M. Kuzminską su jo šeima per šventes skirs kiek daugiau nei 3000 kilometrų. Sportininko mama, buvusi legendinės Vilniaus „Kibirkšties“ krepšininkė Zita Kuzminskienė, ir tėtis, buvęs stalo teniso žaidėjas, Vladas Kuzminskas bei brolis, taip pat profesionalus krepšininkus Saulius Kuzminskas, su savo šeima šventes praleis Vilniuje.

„Kalėdos tikrai yra vienos gražiausių metų švenčių. Tas dovanų teikimas nėra pats svarbiausias dalykas, svarbu, kad susirenka visa šeima, pabūna. To negalime padaryti kiekvieną vakarą, todėl tos šventės tokios specifinės“, - vardina „Unicaja“ klubo puolėjas. - Prisimename ir mirusius, ir gyvuosius, toks būna ramybės vakaras, atgaiva. Ypatingai šios šventės smagios Lietuvoje, kur būna daug sniego. Malagoje, prieš metus, kai puošėme eglutę už lango buvo 20 laipsnių šilumos ir tos Kalėdų dvasios nesijautė. Lietuvoje viskas būna kitaip: sniegas, šaltis.“

Tapo vienu „Unicaja“ komandos lyderiu

Tiesa, šis sezonas M. Kuzminskui Malagoje visiškai kitoks nei pirmas ir krepšininkas turi pagrindo džiaugtis. 205 cm ūgio sportininkas yra vienas „Unicaja“ komandos lyderių, o pati ekipa skina pergales Ispanijos krepšinio lygoje (ACB) ir Eurolygos turnyro B grupėje.

„Šį sezoną Malagoje jaučiuosi daug užtikrinčiau“, - sako legionieriaus duona Ispanijoje antrą sezoną kremtantis lietuvis. - Tas pirmas sezonas „Unicaja“ ekipoje nebuvo toks, kokio aš pats tikėjausi. Žinoma, negaliu sakyti jog jis buvo visiškai nevykęs, nes buvo ir gerų rungtynių, su komanda demonstravome gražų krepšinį ir pasiekėme gerų pergalių. Pavyko nugalėti tiek Madrido „Real“, tiek „Barcelona“ ekipas.

Mindaugas Kuzminskas kovoja su varžovais

Tačiau nori to ar ne, vis tiek atkreipi dėmesį ir į savo asmeninį pasirodymą, žinai, kad iš tavęs daugiau tikisi kiti, pats daugiau tikiesi. Sezono pradžioje nepavyko pasirodyti, kaip norėjau. Atrodė, kad atvažiuosiu ir nuversiu kalnus. O taip nebuvo ir tapo tik sunkiau. Pradėjau save griaužti ir tapo sunku psichologiškai.“

Pirmą sezoną Ispanijoje M. Kuzminskas vidutiniškai rinko po 5,2 taško ir atkovodavo po 2,5 kamuolio. Šį sezoną puolėjas renka po 10,1 taško ir atkovoja po 4 kamuolius. Tai beveik dvigubai geresni rezultatai. Lietuvis 2013-2014 metų ACB sezone rungtynes starto penkete pradėjo vos 9 kartus iš 40 rungtynių, o šį sezoną per 10 rungtynes starto penkete pasirodė jau 8 kartus. Trenerio Joano Plazos pasitikėjo sulaukęs M. Kuzminskas įrodinėja, kodėl yra vertas žaidimo laiko aikštėje.

„Šiemet viskas buvo kitaip. Jau važiuodamas žinojau kas bus, ko laukti. Antri metai tame pačiame mieste, toje pačioje komandoje, tuose pačiuose namuose“, - sako M. Kuzminskas. - Šiemet yra ir mažesnė konkurencija, nes praėjusį sezoną turėjome net šešis 2-3 pozicijoje galinčius žaisti krepšininkus. Šį sezoną šis skaičius mažesnis ir visi gauname didesnę laiko dalį aikštėje. Turi daugiau laiko kažką parodyti. Galų gale, sekasi ir asmeniškai, ir komanda laimi labai daug rungtynių. Pasiekėme „Unicaja“ klubo rekordą, kaip geriausiai sužaista visų laikų sezono pradžia.“

Pirmauja Ispanijos čempionate

Šiuo metu Ispanijos „Endesa“ krepšinio lygoje „Unicaja“ turi iškovojusi 9 pergales ir patyrusi vos 1 pralaimėjimą ir dalinasi 1-2 vietas su Madrido „Real“ krepšininkais (9/1).

„Kaip žaidėjas visą sezoną negali išlaikyti vienodos sportinės formos, taip ir komanda jos negali išlaikyti. Tai natūralu, kad sezono metu bus duobių. Būna traumos, ligos, žaidimo nuosmukiai ir pakilimai“, - pasakoja kartu su Lietuvos rinktine 2013 metų Europos čempionate sidabrą iškovojęs krepšininkas. - Praėjusiame sezone savo geriausią formą pasiekėme antroje sezono dalyje, tikiuosi, kad taip bus ir šiemet. Prieš metus Eurolygoje pritrūko vos vienos pergalės iki TOP-8 etapo, ACB lygos pusfinalyje „Real“ komandai pralaimėjome seriją 1:3, tačiau dvi Madrido klubo pergalės buvo po pratęsimo, o viena - 4-ių taškų skirtumu.

Tai parodo, kad galime kovoti su visais. Negaliu pažadėti, kad laimėsime kokios nors spalvos medalius, tačiau galiu pasakyti, jog aikštėje tikrai atiduosime visas jėgas. Mūsų treneris J. Plaza sako, kad visų rungtynių laimėti negali, tačiau visose gali kautis 100 procentų.“

Šį sezoną „Unicaja“ komandai dar neteko grumtis su Ispanijos pirmenybių favoritais „Real“ ir „Barcelona“ krepšininkais. Andalūzai su karališkuoju Madrido klubu kausis gruodžio 30-ą dieną savo namų „Martin Carpena“ vardo arenoje, o kitų metų sausio 10-ą arba 11-ą dieną vyks į Barseloną, kur kovos su šio miesto ekipa.

„Rungtynėse su tokiomis komandomis daug kas priklauso ir nuo jų pačių. Praėjusį sezoną „Real“ klubas ilgą laiką demonstravo puikią sportinę formą, tik sezono gale ji krito ir mes tikrai turėjome gerus šansus juos nugalėti. Daug kas priklauso nuo mūsų žaidimo, tačiau svarbu ir kaip varžovai pasižiūrės į tos dienos rungtynes, jų nusiteikimas bei forma“, - teigė M. Kuzminskas.

Bendrauja su J. Mačiuliu, gyvena šalia Sabonių

Šį sezoną Ispanijos aukščiausiose lygoje rungtyniauja ir daugiau lietuvių. Lietuvos rinktinės puolėjas Jonas Mačiulis vilki Madrido „Real“ aprangą, o jaunasis Marius Grigonis žaidžia Manresos „La Bruixa d'Or“ komandoje. Netoli M. Kuzminsko gyvena ir legendinio Lietuvos krepšininko Arvydo Sabonio sūnus Tautvydas, kuris žaidžia „Unicaja“ dublerių komandoje - Malagos „Clinicas Rincon“.

„Su Mariumi Grigoniu esame tik „Žalgiryje“ šiek tiek kartu sportavę, nesame artimi draugai, bet prieš rungtynes susitikę pasikalbėjome,“ - pasakojo M. Kuzminskas. - Su Jonu Mačiuliu susirašome gana dažnai tiek po laimėtų, tiek po pralaimėtų rungtynių, pasikalbame kaip ir kas, įdomu kaip jam sekasi naujoje vietoje. Jis klausia tam tikrų patarimų apie Ispaniją. Susitinkame ir su T. Saboniu. Tiesa, daugiau bendravome praėjusiame sezone, kai „Unicaja“ komandoje žaidė jo brolis Domantas.“

„Unicaja“ komanda puikiai pradėjo ir sezoną Eurolygoje. Malagos klubas laimėjo pirmas 3 žaistas rungtynes, tačiau vėliau pradėjo klupinėti ir iškovojo vos 1 pergalę per 5 rungtynes. Šiuo metu lietuvio atstovaujama ekipa B grupėje žengia 3-ioje pozicijoje tarp 6 komandų (4 pergalės/4 pralaimėjimai). M. Kuzminskas Eurolygos turnyre vidutiniškai renka po 11 taškų ir atkovoja po 3,9 kamuolio. Praėjusiame sezone jo rodikliai buvo - 6,3 taško ir 2,2 atkovoto kamuolio.

Klubinio krepšinio svajonė - žaisti Eurolygos finalo ketverte

„Eurolygos finalo ketvertas yra viena iš didžiausių mano klubinio krepšinio svajonių“, - prisipažįsta M. Kuzminskas. - Kol kas jos nepavyksta įgyvendinti (juokiasi, - red. past.). Šansų visados turime, niekada negalima laidoti vilties. Favoritai išlieka tie pats kaip visada, „Real“, „Barcelona“, CSKA klubai. Tačiau ir kitos komandos turi šansų kovoti.

Kalbant apie mūsų galimybes, tai „Unicaja“ stiprybė yra ta, kad po praėjusio sezono komandoje liko daugiau nei pusė žaidėjų, tas pats treneris. J. Plazos krepšinio filosofija yra labai specifinė ir ją reikia perprasti. Šį sezoną, ją kaip komanda, perprasime greičiau, anksčiau galėsime pradėti žaisti geresnį krepšinį ir galbūt pasieksime daugiau nei praėjusiais metais. Apie finalo ketvertą kalbėti gal būtų per drąsu, nes jau patekimas į geriausiųjų aštuntuką būtų didelis pasiekimas.“

M. Kuzminskas „Unicaja“ komandai atstovauja jau antrą sezoną, tačiau jam vis dar neteko rungtyniauti su lietuviškomis komandomis. Pats krepšininkas norėtų išbandyti jėgas su mūsų šalies klubais, o ypač sugrįžti į aistringais sirgaliais garsėjančią „Žalgirio“ areną.
„Norėčiau pabandyti žaisti su lietuviškomis komandomis, grįžti namo į Lietuvą“, - šypsosi buvęs „Žalgirio“, „Šiaulių“ ir „Sakalų“ krepšininkas.

Ypatingai norėtųsi grįžti į Kauną, nes iš ten likę tik geri prisiminimai. Norėtųsi sužaisti „Žalgirio“ arenoje ir pajusti tą atmosferą, nors šįkart ji ir būtų nukreipta prieš „Unicaja“ komandą ir mane. Ar nebūtų didesnės įtampos? Manau, visi yra protingi žmonės ir supranta, kad toks mano darbas. Tikiu, kad „Žalgirio“ gerbėjai mane palaikytų. Teko išvykti į Ispaniją ir dabar visas jėgas atiduotu už šios šalies ekipą, kaip atiduodavau visas jėgas rungtyniaudamas Kauno klube. O kaip bus ateityje, tai niekada negali žinoti... Gal jeigu būsiu reikalingas „Žalgiriui“ ir atitiksiu šios komandos lygį, tai vėl užsivilksiu žalią ir baltą aprangą.“

Mindaugas Kuzminskas ir Jamesas Hardenas

Po pasaulio čempionato - tiesiai į Malagą

M. Kuzminskas į Malagą atvyko tiesiai po pasaulio krepšinio čempionato finalo etapo Madride, kur Lietuvos rinktinė liko 4-oje vietoje. Net į Vilnių kartu su komandos draugais grįžti nespėjęs 25-erių metų vyras jau po dienos plušo „Unicaja“ komandos treniruotėse.

„Šiuo metu nesijaučia didelio nuovargio. Manau, kad geresnė sezono pradžia ir yra susijusi su rinktine. Dirbau su geriausiais specialistais, jaučiuosi fiziškai labai gerai. Kiek su treneriu Sigitu Kavaliausku padirbi, tai jautiesi aukščiausios fizinės formos ir iki dabar naudojuosi jo sudarytomis programomis. Manau, esu per jaunas ir dar sezonas nėra įpusėjęs, kad jau jaustųsi kažkoks nuovargis“, - pasakoja Lietuvos rinktinės puolėjas.

Ištaikė progą pažiūrėti futbolą

Ispanijoje krepšininkas išbandė ir dar vieną pramogą. Kartu su 30 tūkstančių bendraminčių stebėjo „Malagos“ futbolo klubo ir Madrido „Real“ ekipos su visomis jos žvaigždėmis Cristiano Ronaldo, Garethu Bale‘u, Jamesu Rodriguezu rungtynes. Tiesa, Čempionų lygos laimėtojai 2:1 įveikė šį sezoną Ispanijoje sėkmingai rungtyniaujančią „Malaga“ komanda. M. Kuzminskas buvo sužavėtas atmosfera stadione ir pamatė ne tik C. Ronaldo rezultatyvius perdavimus, Karimo Benzema ir G. Bale'o įvarčius, bet ir futbolo gerbėjus, kurie visais įmanomais būdais stengėsi įbėgti į aikštę ir apkabinti C. Ronaldo.

„Futbolo klubo „Malaga“ rungtynėse buvau pirmą kartą“, - pasakojo M. Kuzminskas. - Yra tekę tik lankytis Madride esančiame „Santiago Bernabeu“ stadione, kur namų rungtynes žaidžia „Real“ komanda. Klubai taip sudarinėja tvarkaraščius, kad kai „Unicaja“ žaidžia namuose, tai „Malaga“ žaidžia išvykoje ir atvirkščiai. Kartais kai futbolininkai žaidžia rungtynes, tai mums būna treniruotė ar kokia kelionė, todėl tokia pramoga tikrai reta, bet labai smagi. Aukščiausio lygio futbolas, stadionai, palaikymas – to Lietuvoje neturime, todėl, tai savotiška egzotika.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)