Lazda su dviem galais

Lietuvos rinktinės sirgaliams nereikės draskyti piniginių tolimai kelionei, o pačiai komandai – nuogąstauti dėl vietos atkrintamosiose varžybose.

Pirmadienį ištraukti 2015 metų Europos vyrų krepšinio čempionato pirmo etapo burtai lietuviams pametėjo varžovus, prieš kuriuos patirtą pralaimėjimą kiekvieną kartą būtų galima vadinti sensacija.

D grupėje Rygoje kartu su J. Kazlausko treniruojama ekipa žais šeimininkė Latvija, Ukraina, Belgija, Čekija ir Estija.

Pernai Slovėnijoje vykusiose Europos pirmenybėse vieninteliai ukrainiečiai prasimušė tarp aštuonių stipriausių ir šiemet išvengė atrankos varžybų, vietoje kurių dalyvavo planetos čempionate.

Šioje kompanijoje žemyno vicečempionė Lietuvos rinktinė bus akivaizdi favoritė, bet ar tai išeis į naudą atėjus atkrintamosioms varžyboms?

„Papuolė tikrai ne stipriausios komandos. Bet tai nereiškia, kad mums be žaidimo įrašys pergales. Reikės įrodyti, kad esi geresnis, ir laimėti aikštėje. O paskui bus tuo labiau nelengva“, – svarstė 2003 metų Europos čempionas Ramūnas Šiškauskas.

„Žinoma, burtai tikrai sėkmingi. Bet tai nėra labai gerai tuo požiūriu, kad kitame etape varžovai bus žymiai sunkesni“, – tą patį pabrėžė 1999 metų Eurolygos čempionas Dainius Adomaitis.

Privalo užimti pirmą vietą?

Jei lietuvių nė vienas pirmadienį ištrauktas kamuoliukas su šalies pavadinimu neturėjo priversti krūptelėti, to nepasakysi apie C grupę, kurios dalyviai stos prieš keturias Rygos barjerą įveiksiančias komandas aštuntfinalyje.

Po dešimtmečio pertraukos Europos čempionate pirmą etapą iškart seks atkrintamosios varžybos, kuriose kiekvienas mačas bus lemtingas, o pradėti jų galynėjantis su tokiais sunkiasvoriais kaip kroatai, slovėnai ar graikai nesinorėtų niekam.

C grupėje Zagrebe (Kroatija) taip pat kausis Makedonija, Gruzija ir Olandija.

Ar tokioje situacijoje lietuviai tiesiog privalo užimti pirmą vietą savo grupėje, kad išvengtų jau aštuntfinalyje gresiančio pasivaikščiojimo peilio ašmenimis?

„Taip, tikrai taip, – sutinka D. Adomaitis. – Manau, labai realu ir būtina laimėti grupės varžybas, kad nesusitiktume trijų tikrai stiprių rinktinių iš C pogrupio. Kita vertus, nepamirškime fakto, kad komandos čempionatą pradeda turėdamos skirtingų tikslų. Vieniems pagrindinė užduotis – išeiti iš grupės, tad jie nuo pradžių būna optimalios sportinės formos. Kiti ruošiasi tolesniems etapams ir žiūri toliau į priekį. Todėl, pavyzdžiui, makedonai gali įnešti maišaties į visas išankstines prognozes.“

Bet jei visos komandos abiejose grupėse išsidėstytų lygiai taip pat, kaip buvo paskirstytos į burtų krepšelius, lietuviams aštuntfinalyje tektų grumtis būtent su Makedonija. Ta pačia, kuri sudaužė širdį Lietuvai 2011 metais, eliminavusi tuomečius Europos čempionato šeimininkus ketvirtfinalyje.

„Taip, tada pralaimėjome skaudžiai, bet sporte yra begalė pavyzdžių, kai laimi ne favoritai. Nemanau, kad vyrai jaus kažkokį spaudimą, jei reikės stoti prieš makedonus“, – neabejojo R. Šiškauskas.

„Manau, reikia tai pamiršti. Dabar bus visai kitos rinktinės ir kitas čempionatas. Aišku, nuoskauda likusi, todėl geriausia tiesiog laimėti ir ją panaikinti“, – antrino D. Adomaitis.

Lengva pradžia – reliatyvus privalumas

Kas galėtų pamėginti kyštelėti koją Lietuvos rinktinei jau pirmame čempionato etape?

„Ir latviai turi tikrai neblogą komandą, ir ukrainiečiai praėjusiame Europos čempionate pasirodė neblogai – visi turėjo vargo su jais žaisdami. Galbūt šios komandos priešinsis daugiausiai. Bet nereikia nuvertinti nei čekų, nei likusių varžovų, nes gali blogai baigtis“, – įspėjo R. Šiškauskas.

Su Lietuvos rinktine jis dalyvavo šešiuose aukščiausio rango tarptautiniuose turnyruose, ir vis tiek neturi aiškios nuomonės, kas palankiau: ramus gyvenimas grupėje ar lengvesnis kelias vėlesniuose etapuose.

„Nei taip, nei taip nėra paprasta. Jeigu nuo pradžių gauni sunkius varžovus, didesnė galimybė anksti baigti pasirodymą. Jeigu pradžia lengvesnė, vadinasi, toliau seks sudėtingesni priešininkai.

Kol kas mes tik spėliojame: būtų elementaru, jei galėtumei popieriaus lape taip imti ir viską subraižyti. Manau, dar neverta diskutuoti, kaip viskas gali pasisukti, nes nežinome, kokie žaidėjai suvažiuos į visas komandas“, – apibendrino R. Šiškauskas.

Tik laikas parodys ir tai, kokią paslaugą – tikrą ar meškos – Lietuvos rinktinei padarė Paryžiaus Disneilende pirmadienį ištraukti burtai.

Primename, kad pirmo etapo rungtynės rugsėjo 5-11 d. bus žaidžiamos Zagrebe, Monpeljė (Prancūzija), Berlyne (Vokietija) ir Rygoje. Atkrintamąsias varžybas rugsėjo 12-20 d. priims Lilis (Prancūzija).

Visos grupės:

A grupė: Prancūzija, Suomija, Bosnija ir Hercegovina, Lenkija, Izraelis, Rusija.

B grupė: Ispanija, Serbija, Turkija, Italija, Vokietija, Islandija.

C grupė: Kroatija, Slovėnija, Graikija, Makedonija, Gruzija, Olandija.

D grupė: Lietuva, Ukraina, Latvija, Belgija, Čekija, Estija.

2015 m. Europos čempionato burtų krepšeliai buvo tokie:

1-as krepšelis: Prancūzija, Lietuva, Ispanija, Kroatija.

2-as krepšelis: Slovėnija, Ukraina, Serbija, Suomija.

3-ias krepšelis: Graikija, Turkija, Latvija bei Bosnija ir Hercegovina.

4-as krepšelis: Lenkija, Belgija, Makedonija, Italija.

5-as krepšelis: Vokietija, Izraelis, Čekija, Gruzija.

6-as krepšelis: Olandija, Rusija, Islandija, Estija.

Prisijunk prie tūkstančių sporto mėgėjų bendruomenės – tapk DELFI Sporto draugu „Facebook“, sužinok šviežiausias naujienas iš sporto arenų, dalinkis įžvalgomis ir komentarais!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)