„Viskas, kontraktas yra, kitais metais į Turkiją“, – 27 taškus surinkusį puolėją per dantį traukė komandos draugai. Bet ar rezultatyvus žaidimas nuties kelią ir į šalies rinktinę, G. Orelikas kol kas nesiryžta prognozuoti.

Radikali metamorfozė

„Manau, kad pajutęs savo metimą G. Orelikas šiandien būtų pataikęs ir užsimerkęs“, – prabilęs apie savo auklėtinių duobkasį, pečiais traukė „Banvit“ strategas Zoranas Lukičius.

5 iš 6 mestų tritaškių, 4 iš 5 dvitaškių – tokiu taiklumu turkų krepšį antradienį atakavo G. Orelikas.

24-erių krepšininkas šį sezoną yra rezultatyviausias „Lietuvos ryto“ atstovas tiek Europos taurės varžybose, tiek Lietuvos krepšinio lygoje (LKL). Nors dar praėjusiame sezone jis dažniausiai trindavo vilniečių atsarginių suolelį laukdamas, kol visu pajėgumu besisukusi trenerių karuselė Vilniaus klube pametės palankiau jo atžvilgiu nusiteikusį specialistą.

„Treneriai anksčiau manimi turbūt nepasitikėjo. Iš pradžių (Dirkas Bauermannas – DELFI) lyg ir leisdavo truputį pažaisti. Paskui atėjo lietuvis (Dainius Adomaitis – DELFI). Tikėjausi žaisti, o vietoje to visai neberungtyniavau. Paskui buvo treneris kroatas (Aleksandras Petrovičius – DELFI) – jam dirbant žaidžiau visai nemažai. Bet, kaip atsimenate, paskui vėl buvo lietuvis (D. Adomaitis – DELFI), ir aš vėl nebežaidžiau. Gal dėl to ir pasitikėjimo savimi buvo sumažėję“, – svarstė G. Orelikas.

Praėjusiais metais į „Lietuvos rytą“ jis persikėlė iš „Prienų“ klubo. To paties, kurio ilgametis vairininkas Virginijus Šeškus šiame sezone dalina nurodymus vilniečiams.

G. Orelikas neslepia, kad pažįstamas treneris padėjo jam tvirčiau atsistoti ant kojų.

„V. Šeškus mane gerai pažįsta, žino, ką moku ir ko nemoku. O šiaip komandoje su visais bendrauju taip pat kaip praėjusiame sezone, gal tik aikštėje kitaip vaizdas atrodo“, – sakė puolėjas.

Turės keisti poziciją?

Po gero paskutinio sezono Prienuose šiaulietis ne tik patraukė „Lietuvos ryto“ dėmesį, bet ir buvo laikomas potencialiu kandidatu į nacionalinę šalies komandą.

Vis dėlto jos treneriui Jonui Kazlauskui nepasirodė, kad G. Orelikas jau būtų pasiekęs rinktinės lygį, ir kvietimo į treniruočių stovyklą žaidėjas negavo.

Jei vėliau sekęs sezonas J. Kazlausko sprendimą tik patvirtino, dabar G. Oreliko kortos – kur kas stipresnės. Prieš dvi savaites „Siemens“ arenoje per rungtynes tarp „Lietuvos ryto“ ir Kauno „Žalgirio“ apsilankęs J. Kazlauskas pamatė dar įspūdingesnę snaiperio tritaškių salvę nei mače su „Banvit“ – į varžovų krepšį jis įsmeigė 6 iš 7 mestų tolimų metimų.

Kaip savo galimybes vertina pats G. Orelikas?

„Apie rinktinę tikrai negalvoju, nes dar tik sezono pradžia. Reikia išlaikyti sportinę formą iki jo galo. Aš tikrai tikiuosi, kad tai man pavyks. Ateis vasara ir žiūrėsime, ar bus tas kvietimas“, – įvykių neskubino buvęs Lietuvos studentų rinktinės atstovas.

Tiesa, krepšininkas pripažįsta, kad vietos nacionalinėje ekipoje galėtų tikėtis tik tuo atveju, jei vienodai solidžiai rungtyniautų ne tik savo dabartinėje pozicijoje.

Tiek „Prienuose“, tiek „Lietuvos ryte“ V. Šeškus G. Oreliką paprastai išnaudoja kaip sunkųjį krašto puolėją. 200 cm ūgio krepšininkas, Vilniuje atsikratęs kelių nereikalingų kilogramų, puldamas dabar dažnai lenkia aukštesnius savo oponentus greičiu.

„Man tokia pozicija įprasta. Tai man padeda išmesti daugiau tolimų metimų, nes varžovai gindamiesi dažnai nespėja iš paskos“, – pastebėjo taikliarankis žaidėjas.

Bet tai, kas efektyvu V. Šeškaus propaguojamame žaidime, gali tapti minusais schematiškame J. Kazlausko krepšinyje, tuo labiau, kad čia tektų galynėtis su aukštesnio lygio priešininkais. Be to, Lietuvos rinktinės treneriams aukštaūgių pasirinkimo dauguma komandų ir taip gali tik pavydėti.

„Jei jau galvoti apie rinktinę, tai tik kaip lengvajam krašto puolėjui. Manau, kad galėčiau vienodai sėkmingai žaisti ir šioje pozicijoje, jei tik treneris skirtų man kažkokius derinius. Gal būtų šiek tiek sunkiau, bet priprasčiau“, – kalbėdamas su DELFI, samprotavo G. Orelikas.

Regis, progų apsiprasti jam labai ilgai laukti nereikės: V. Šeškus neslepia, kad taip pat ketina ateityje stumtelėti savo auklėtinį iš „ketvirto“ numerio į „trečią“.

„Mes labai dažnai apie tai pagalvojame. Gediminą būtinai reikia bandyti kaip lengvąjį krašto puolėją. Bet kol kas to dar nedarome, nes dabar visai neblogai einasi žaidimas, nesinori kažko keisti. Vis dėlto aš įsivaizduoju, kad jis žais lengvuoju krašto puolėju dar šiais metais“, – žadėjo „Lietuvos ryto“ strategas.

Prisijunk prie tūkstančių sporto mėgėjų bendruomenės – tapk DELFI Sporto draugu „Facebook“, sužinok šviežiausias naujienas iš sporto arenų, dalinkis įžvalgomis ir komentarais!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)