Ketvirtadienį savo gerbėjų akivaizdoje Belgrado „Crvena Zvezda“ patiesę klaipėdiečiai Eurolygoje ir toliau bandys įgelti favoritams, tačiau BEKO-LKL pirmenybėse madas kol kas diktuoja būtent jie. Pirmoje turnyro lentelės vietoje su septyniomis pergalėmis įsitaisęs „Neptūnas“ nacionaliniame čempionate nėra pralaimėjęs nė sykio.

Tuo metu „Lietuvos ryto“ stovykloje nuotaikos ne tokios pakilios. Praėjusį sekmadienį turėję pripažinti Kauno „Žalgirio“ pranašumą Lietuvos grandų dvikovoje, vilniečiai Europos taurės varžybose netikėtai dideliu skirtumu nusileido ir Ploiesčio „CSU Asesoft“.

Iki pirmojo pralaimėjimo „Žalgiriui“, sostinės klubas BEKO-LKL turnyro lentelėje žengė koja į koją su „Neptūnu“, tačiau šiuo metu turi šešias pergales ir vieną pralaimėjimą ir dalinasi antrąją vietą su žalgiriečiais.

Statistika rodo „Neptūno“ pranašumą

Nors abi komandos propaguoja aukštą tempą ir žaidimą remia tolimais metimais, pagal daugumą statistinių rodiklių pirmauja klaipėdiečiai, sezono pradžioje Lietuvoje demonstruojantys itin kokybišką krepšinį. „Neptūnas“ lygoje pirmauja pagal pelnytus taškus (96,1 per rungtynes), rezultatyvius perdavimus (21,6 per rungt.) ir atkovotus kamuolius (38,1 per rungt.), o „Lietuvos rytas“ tokiais rezultatais pasigirti negali – komanda per rungtynes vidutiniškai renka 88,9 taško, 16,4 rezultatyvaus perdavimo ir 33,9 atšokusio kamuolio.

Tiek „Neptūnas“, tiek „Lietuvos rytas“ iš kitų lygos komandų išsiskiria tritaškių metimų gausa. Vilniečiai tarp visų komandų pirmauja pagal tolimų metimų kiekį (28,3 mesti tritaškiai per rungt.), o „Neptūnas“ (27,9 per rungt.) šioje kategorijoje antras. Tiesa, uostamiesčio snaiperiai pasižymi kur kas geresniu taiklumu (43,6%) nei vilniečiai, pataikantys 38,4% tritaškių.

Šiemet jauniausias Eurolygos treneriu esantis Kazys Maksvytis dideliu krūviu savo auklėtinių BEKO-LKL čempionate neapkrauna – nė vienas žaidėjas aikštėje nepraleidžia daugiau nei 23 minučių per rungtynes. Komandoje galima išskirti penkis žaidėjus, kurių pelnomų taškų vidurkis yra dviženklis. Rezultatyviausiai ekipoje žaidžia Deividas Gailius (12,4 tšk., 3,1 atk. kam., 3,6 rez. perd.), Mustafa Shakuras (12,3 tšk., 3 atk. kam., 4,3 rez. perd.) ir Martynas Mažeikia (12,1 tšk.), o jiems puikiai talkina Mindaugas Girdžiūnas (11 tšk., 2,7 rez. perd.) ir Egidijus Dimša 10,9 tšk., 4,9 atk. kam.).

„Lietuvos ryto“ komandoje iš visų žaidėjų išsiskiria lyderių trijulė: Gediminas Orelikas (14 tšk., 2,9 atk. kam., 1,9 rez. perd.), Antanas Kavaliauskas (13,4 tšk., 6,4 atk. kam.) ir pastaruoju metu savo žaidimo nerandantis Martynas Gecevičius (13,3 tšk., 3,1 atk. kam., 3,7 rez. perd.). Svarbų vaidmenį Virginijaus Šeškaus schemose vaidina ir Adas Juškevičius, per rungtynes vidutiniškai pelnantis 10,3 taško, atkovojantis 2,3 atšokusio kamuolio ir atliekantis 2,7 rezultatyvaus perdavimo.

Senos sąskaitos ir papildoma motyvacija

Po dviejų skaudžių nesėkmių, trenerio Šeškaus auklėtiniai degs noru atsitiesti ir įrodyti, kad gali žaisti kur kas geriau, tačiau papildomos motyvacijos neturėtų trūkti ir uostamiesčio krepšininkams. Nors „Neptūnas“ praėjusį sezoną ir pasidabino sidabro medaliais, už didžiojo finalo borto likusio „Lietuvos ryto“ klaipėdiečiams nukauti nepavyko. Pirmąjį susitikimą Vilniuje laimėję 87:78, vilniečiai šventė pergalę ir Klaipėdoje – 88:79.

Nesustabdomai tuomet žaidė dabartinis sostinės klubo kapitonas Martynas Gecevičius į „Neptūno“ krepšį per dvejas rungtynes vidutiniškai pelnydavęs 16,5 taško, atlikdavęs 5,5 rezultatyvaus perdavimo ir atkovodavęs 3,5 atšokusio kamuolio. Klaipėdiečių gretose išsiskyrė Valdas Vasylius, tarpusavio susitikimuose rinkęs 16,5 taško, ir Martynas Mažeika, įmesdavęs 14,5 taško, sugriebdavęs 5 atkovotus kamuolius ir atlikdavęs 3,5 rezultatyvaus perdavimo.

Paskutinį kartą BEKO-LKL pirmenybėse „Neptūnas“ prieš „Lietuvos rytą“ triumfavo 2006-2007 metų sezone, kai uostamiesčio klubas 78:72 palaužė Zmago Sagadino treniruojamus vilniečius. Vienintelis minėtų rungtynių dalyvis, Klaipėdoje išbėgsiantis į aikštelę ir sekmadienį – šiemet į „Lietuvos rytą“ sugrįžęs Mindaugas Lukauskis, tuomet pelnęs 10 taškų ir atlikęs 3 rezultatyvius perdavimus.

Galima neabejoti, kad papildomai nuteikinėti savo žaidėjų nei vienos, nei kitos komandos treneriams neteks. Pakiliai žaidžiantis „Neptūnas“ nenorės praleisti progos pagaliau įveikti ir „Lietuvos rytą“, tačiau pralaimėjimas netenkins nei vilniečių trenerio Virginijaus Šeškaus, nei komandos vadovų. Ar sostinės klubui pavyks iš kol kas nedidelės duobės? O gal „Neptūnui“ pagaliau pavyks įveikti vilniečius?

Rungtynių transliacija – sekmadienį, 16:15 per LRT televiziją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)