Ruošėsi vadovauti akademijai – gavo klubą

Aikštėje jis garsėdavo taiklia ranka, bet dabar pasikliauti turi savo uosle.

Prieš kelias savaites D. Slanina pradėjo sporto vadybininko karjerą, tapęs Lietuvos moterų krepšinio lygoje (LMKL) rungtyniaujančio „Šiaulių-Universiteto“ klubo direktoriumi.

Pernai su didžiuoju sportu atsisveikinusiam 37-erių šiauliečiui naujos pareigos nukrito tarsi iš dangaus, o kartu su jomis – ir nepavydėtinas uždavinys: per rekordiškai trumpą laiką nuo nulio pasiruošti startui nacionaliniame čempionate.

„Vasarą buvo tylu, o paskui staiga visi atsibudo ir pamatė, kad Šiauliuose gali nebelikti moterų krepšinio. Teko žaibiškai griebti jautį už ragų. Viskas vyksta ekspromtu: pavyzdžiui, dabar suku galvą dėl kamuolių. Salė, kelionės, aprangos – viskuo reikia pasirūpinti. O rinkoje visos krepšininkės jau išgraibstytos, todėl stiprintis turėsime sezono metu“, – DELFI pasakojo į naują veiklą iki kaklo pasinėręs 2003 metų Europos čempionas.

Ieškoti, kas galėtų pasirūpinti moterų krepšinio tradicijomis Šiauliuose, miesto savivaldybė puolė įsitikinusi, kad pasitraukti į antrą planą nusprendusi ilgametė klubo prezidentė Alma Javtokienė nebepersigalvos.

Pats D. Slanina rudenį ruošėsi visiškai kitai veiklai – praėjusią savaitę jis buvo patvirtintas krepšinio akademijos „Saulė“, kurią vaikystėje lankė pats, direktoriumi. Bet buvęs gynėjas atsiliepė ir į dailiosios lyties pagalbos šauksmą.

Kol kas moterų krepšinyje naujai iškeptas komandos vadovas jaučiasi nedrąsiai: kaip juokauja pats D. Slanina, jam dar reikia įsisąmoninti, kad jo ūgio žaidėja čia – ne gynėja, o vidurio puolėja. Tačiau entuziazmo šiaulietis turi užtektinai.

„Man mieliau dirbti su akademijos jaunimu: turiu savo minčių, idėjų, vizijų. Tačiau taip išpuolė, kad kažkam reikėjo imtis moterų krepšinio. Natūralu, kad tai reikalauja ir papildomo laiko, ir lėšų, ir sveikatos. Bet viskas gerai, džiaugiuosi, kad turiu veiklos. Paskutiniais metais esu laisvesnis, galiu padėti, pagloboti ir moteriškes. Ir pačiam įdomu, juk tai – visai kitokia patirtis. Anksčiau ar vėliau pereiti nuo sporto prie vadybos vis tiek tenka“, – kalbėjo D. Slanina.

Laukia nelinksmas sezonas

Nors pečius užgulė krūva naujų rūpesčių, savęs didvyriu buvęs snaiperis nelaiko.

„Bandysiu palaikyti degimą pradžioje. Šalia yra ir daugiau žmonių, kurie nori padėti. Ir Alma (Javtokienė – DELFI) šaunuolė, tiek metų išlaikė moterų krepšinį Šiauliuose“, – pažymėjo D. Slanina.

Vis dėlto įkarštį, su kuriuo griebėsi naujo darbo, „Šiaulių-Universiteto“ direktoriui gali atvėsinti skaudūs rezultatai, kurie bent jau sezono pradžioje laukia paknopstomis surinktos ekipos.

Pirmose LMKL rungtynėse praėjusį šeštadienį Arūno Kačerausko ir Ieva Songailienės treniruojamų šiauliečių nepasigailėjo nugalėtojų titulą ginanti Vilniaus „Kibirkštis-Viči“, sutrypusi varžoves 86:26.

Pats D. Slanina tvirtina nebijantis potencialių autsaiderių dalios, bet jaudinasi dėl krepšininkių psichologinės būklės.

„Bijau dėl pačių mergaičių, kad joms nenukirstų rankų. Bendrausime su jomis, palaikysime. Manau, tos, kurios norės kovoti, gaus gerų pamokų. Neaišku, kaip ten bus, didelių tikslų tikrai nekeliame, bet geriau jau bandyti, negu visai nieko nedaryti“, – komandą drąsino D. Slanina.

Trenerio pareigos – mielesnės

Ar ilgai vadovaus moterų klubui, D. Slanina pasakyti negali. Šiaulietis turi verslo administravimo diplomą ir laisvu laiku tebemėgsta gilinti teorines žinias skaitydamas šios srities literatūrą, bet jį labiau traukia ne sporto vadyba, o trenerio darbas.

Rugsėjį Europos čempionas pradėjo krimsti treniravimo sistemų studijas Lietuvos sporto universitete.

„Mano mintys krypsta į trenerio specialybę, nors nežinau, kas bus po dvejų metų. Jei kas nors paprašytų, manau, „Šiaulių-Universiteto“ mergaitėms drąsiai galėčiau vesti treniruotę. Tik reikia geriau susipažinti su moterų krepšiniu, suvokti, koks tai žaidimas, kokie jo niuansai. Dabar aš jų paprasčiausiai neišmanau“, – svarstė D. Slanina.

Nerimavo dėl sūnaus

Jei trenerio darbo patirties jis kol kas neturi jokios, prie krepšinio vadybos D. Slanina prisilietė dar prieš tapdamas „Šiaulių-Universiteto“ klubo vadovu.

„Šiauliuose“, Kauno „Žalgiryje“, Sevilijos „Caja San Fernando“, „Murcia“ (abu – Ispanija) ir Sopoto „Prokom Trefl“ (Lenkija) klubuose praeityje rungtyniavęs 193 cm ūgio atakuojantis gynėjas paskutinius ketverius savo karjeros metus praleido Emilijos Redžo „Trenkwalder“ ekipoje.

Kuomet į elitinę „Serie A“ lygą iškopusi komanda išlydėjo lietuvį iš didžiojo sporto, pastarasis nenutraukė ryšių su buvusiais darbdaviais.

Praėjusį pavasarį pirmą tarptautinį trofėjų – „FIBA Europe“ Iššūkio taurę – savo istorijoje iškovojusiam Šiaurės Italijos klubui D. Slanina padėjo ieškoti pastiprinimo. Taip į „Grissin Bon“ dabar besivadinančią komandą vienas po kito atvyko R. Kaukėnas, Darjušas ir Kšyštofas Lavrinovičiai.

D. Slanina neslepia: jei klubas būtų pasiūlęs nuolatinį skauto darbą, Italijos jis veikiausiai nebūtų palikęs. Bet nutiko kitaip, ir šiaulietis su visa šeima – žmona Lina ir sūnumis Viliu, Valteriu ir Vėju – grįžo gyventi į Lietuvą.

Jei pats D. Slanina gimtajame mieste jaučiasi kaip inkstas taukuose, Italijoje augusiems jo atžaloms pritapti naujoje aplinkoje buvo sudėtingiau. Ypač – vyriausiajam sūnui Viliui, kuriam kitą mėnesį sukaks vienuolika.

„Tai – skaudi tema. Labiau ji liečia mano šeimą, sūnų, kuris ketverius metus lankė mokyklą Italijoje. Aš pats grįžau ten, kur užaugau, ir Šiauliuose jaučiuosi labai puikiai. Žmona – taip pat, mažiukas ir vidurinysis dar per jauni, kad dėl ko nors liūdėtų. O vyriausiam pernai nebuvo lengva. Bet galiu pasidžiaugti, kad šiais metais jis padarė pažangą, susirado draugų“, – į vietas pamažu stojančiu gyvenimu patenkintas buvo D. Slanina.

Adaptuotis Saulės mieste jo vaikams padeda ir krepšinis: tik pirmą gimtadienį vasarą atšventęs Vėjas dar per mažas, kad imtų kamuolį į rankas. Septynerių Valteris lanko „Saulės“ akademiją, kuriai ėmėsi vadovauti jo tėtis, o Vilius treniruojasi... pas konkurentus – Antano Sireikos akademijoje.

„Teks būti diplomatiškam“, – nusijuokė D. Slanina.

Prisijunk prie tūkstančių sporto mėgėjų bendruomenės – tapk DELFI Sporto draugu „Facebook“, sužinok šviežiausias naujienas iš sporto arenų, dalinkis įžvalgomis ir komentarais!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)