Prieš metus sėkmingai LKL debiutavo Tomas Dimša, Rokas Giedraitis, Artūras Gudaitis, Martynas Linkevičius, Augustinas Jankaitis, jėgas užsienyje išbandė Ovidijus Varanauskas ir Marius Grigonis. Dar anksčiau NKL paliko ir į plačiuosius krepšinio vandenis išplaukė Egidijus Mockevičius, Mindaugas Kuzminskas, Mantas Kalnietis, Adas Juškevičius, Jonas Valančiūnas ir kiti.

Siūlome susipažinti su 10 įdomiausių krepšininkų, kurie NKL kaip tramplinu pasinaudojo praėjusiame sezone. Daugumos jų perėjimas iš NKL į aukštesnį lygį šią vasarą buvo ne netikėtumas, o būtinybė.

Paulius Vaitiekūnas: iš Jonavos „Petrochemos“ (NKL) į Prienų „Prienus“ (LKL). Tvirtas 204 cm ūgio krepšininkas 2012 metais Lietuvos jaunimo (U-20) rinktinėje pakeitė į NBA išvykusį Joną Valančiūną ir su bendraamžiais iškovojo Europos čempionų titulą. Po puikaus pasirodymo čempionate krepšininku domėjosi ne vienas LKL klubas, tačiau galiojantis kontraktas su Jonavos komanda ir traumų virtinė aukščiausios Lietuvos krepšinio lygos klubus bent trumpam atbaidė.

Nors ir persekiojamas sveikatos problemų, P. Vaitiekūnas vėl sužibėjo 2013-2014 metų NKL čempionate. Čia krepšininkas sužaidė 18 rungtynių (iš 36 galimų), aikštėje praleisdavo vidutiniškai 18 minučių, įmesdavo 10,2 taško, atkovodavo 5,7 ir perimdavo 1,3 kamuolio. Pagal pastarąjį rodiklį, kaip ir pagal baudų taiklumą (89,9 proc.) bei gynyboje atkovotus kamuolius (3,9), P. Vaitiekūnas buvo geriausias savo komandoje.

Be solidaus žaidimo P. Vaitiekūnas pasižymėjo ir efektingais momentais. Greitai bėgti, sunkiai dirbti ir galingai krauti kamuolį į krepšį mokantis dičkis praėjusiame sezone į gražiausių NKL savaitės epizodų TOP-10 papuolė keturis kartus. Jei bus sveikas, bėgs, dirbs ir taip pat aukštai šoks, kaip tai darė iki šiol, P. Vaitiekūnas dar šiame sezone taps vienu svarbiausių „Prienų“ komandos žaidėju.

Lukas Lekavičius:Kauno „Žalgirio“ dublerių (NKL) į pagrindinę Kauno „Žalgirio“ (LKL, Eurolyga) komandą. Kol Lietuvos krepšinio rinktinė vis dar sprendžia įžaidėjų problemą, juos augina Nacionalinė krepšinio lyga. Čia užaugo Mantas Kalnietis, Adas Juškevičius, Šarūnas Vasiliauskas. Kitas eilėje – Lukas Lekavičius. Jau praėjusią vasarą pagrindinės Kauno „Žalgirio“ komandos slenkstį mindžikavęs įžaidėjas jį peržengė šią vasarą. Ir visai ne dėl to, kad legendinė Lietuvos komanda negali registruoti užsieniečių. Lukas jau yra vertas vietos bent LKL rungtyniaujančioje komandoje.

2013-2014 metų NKL pirmenybėse L. Lekavičius atstovaudamas „Žalgirio“ antrajai ekipai sužaidė 30 rungtynių, rinko 12,1 taško, 3,8 atkovoto kamuolio, 5,6 rezultatyvaus perdavimo ir 17,5 naudingumo balo vidurkius.

Tikėtina, kad pirmajame sezone 20-metis 180 cm ūgio įžaidėjas daugiau pasireikšti gaus būtent LKL čempionate. Tačiau energijos, parako ir noro iš buvusio „Žalgirio“ dublerio neišmuš net patyrę ar pripažinti Eurolygos senbuviai. Staigus, greitas, aštrus, puikiai kamuolį ir kūną valdantis gynėjas labai gerai jaučiasi verždamasis link krepšio, geba orientuotis dvigubinamoje gynyboje, puikiai mato aikštę ir priklausomai nuo situacijos taškus renka pats arba asistuoja komandos draugams.

Pirmosios rungtynės LKL čempionate parodė, kad skaudžiai varžovus baudęs NKL, L. Lekavičius skaudžiai juos bausti gali ir aukštesniame lygyje.

Osvaldas Mačernis: iš Molėtų „TiuMeno-Ežerūno“ (NKL) į Alytaus „Dzūkiją“ (LKL). 32 metų 200 cm puolėjas LKL jau yra žaidęs. 2000-2006 metais iš Mažeikių kilęs O. Mačernis atstovavo Mažeikių „Naftos“, „Panevėžio“ ir Alytaus „Alitos“ komandoms. Paklajojęs užsienyje 2011-2012 metų sezone lengvojo ir sunkiojo puolėjo pozicijose rungtyniaujantis krepšininkas grįžo į Lietuvą, su Plungės „Olimpu“ laimėjo RKL čempionatą, po metų NKL čempionų taurę kėlė atstovaudamas „Mažeikių“ ekipai, o 2013-2014 sezone buvo vienas bronzinio Molėtų „TiuMeno-Ežerūno“ lyderis.

Paskutiniame sezone NKL puolėjas varžovus baudė 14,1 taško, 4,8 atkovoto ir 2,3 perimto kamuolio bei 2 rezultatyvių perdavimų per rungtynes vidurkiais. Kaip niekad pastovus ir patikimas puolėjas 30 iš 38 sužaistų rungtynių baigė su dviženkliu pelnytų taškų skaičiumi, dvitaškius metė 62 procentų taiklumu, o per 33 aikštėje praleidžiamas minutes klydo tik po 1,4 karto.

Šią vasarą Molėtų „Ežerūno-Kario“ vyr. treneris ir vadovas Mindaugas Kildišius padarė viską, kad vienas geriausių NKL krepšininkų toliau rungtyniautų jo klube, tačiau Osvaldas pasirinko grįžti ten, kur nebuvo septynerius metus – į LKL. Alytaus „Dzūkijoje“ O. Mačernis yra vienas vyriausių krepšininkų ir tikrai netrins atsarginių žaidėjų suolelio.

Universalus, gerai krepšinį skaitantis puolėjas į LKL grįžo subrendęs. Tad nebus jokio siurprizo, jei šis mažeikiškis pagerins 2004-2005 metų LKL sezono asmeninius statistikos rodiklius, kuomet rinko 10,1 taško ir 4,5 atkovoto kamuolio vidurkius.

Rytis Juknevičius: iš „Trakų“ (NKL) į Alytaus „Dzūkiją“ (LKL). Vidutiniškai 12,3 taško, 2,8 atkovoto kamuolio ir tiek pat rezultatyvių perdavimų per rungtynes. Pridėkime 1,7 perimto kamuolio ir 5 išprovokuotos pražangas – tai pagrindinio „Trakų“ įžaidėjo statistikos rodikliai 2013-2014 metų Nacionalinės krepšinio lygos sezone. Toks gynėjo indėlis padėjo „Trakams“ jau debiutiniame sezone nužingsniuoti iki antrojo Lietuvos krepšinio diviziono finalo, o R. Juknevičiaus darbštumas ir kovotojo charakteris įtikino Alytaus „Dzūkijos“ prezidentą Tomą Pačėsą pasikviesti krepšininką į aukštesnį lygį.

R. Juknevičius po sidabrinio sezono buvo vienas pirmųjų NKL krepšininkų, kuris pakėlė sparnus į LKL. Gynėjas su Alytaus „Dzūkija“ sudarė trejų metų kontraktą. Viename interviu krepšininkas prisipažino, jog po tokio sėkmingo sezono kažko panašaus ir tikėjosi. „Meluočiau, jei sakyčiau, kad po šio sezono nesitikėjau patekti į LKL“, – oficialiai „Trakų“ internetinei svetainei sakė kaunietis.

NKL pirmenybėse įžaidėjas rungtyniavo vidutiniškai po 24 minutes. Penkiose rungtynėse iš Kauno kilęs krepšininkas pelnė 20 ir daugiau taškų, o rezultatyviausias rungtynes šis 20 metų 187 cm ūgio gynėjas sužaidė su „Radviliškiu-Juodeliais“ ir Plungės „Olimpu“, kuomet į varžovų krepšį įsūdė po 28 taškus. Taškus rinkti mėgstančio įžaidėjo rolė pirmaisiais metais LKL tikrai kis, tačiau gynyboje dirbančius žaidėjus su charakteriu mėgstantis T. Pačėsas savo komandoje jam, matyt, numatė kitokią rolę.

Darius Tarvydas: tapo NKL čempionu ir kartu su „Mažeikiais“ persikėlė į LKL. Užgrūdintas 3x3 krepšinio kovų, „Red Bull King of the Rock“ gatvės krepšinio turnyro 1x1 Lietuvoje finalininkas, rezultatyviausias (14,7) ir naudingiausias (14,2) NKL čempionų krepšininkas laimę LKL pirmeybėse bandys antrą kartą. Pirmas blynas 22 metų lengvajam krašto puolėjui nebuvo pats sėkmingiausias. 2011-2012 metų sezone snaiperis atstovavo Panevėžio „Lietkabeliui“ ir LKL čempionate per rungtynes rinko po 2,4 taško bei atkovojo po 1,8 kamuolio. Nėra abejonių, kad lyginant ano ir šio sezono asmeninę statistiką, D. Tarvydo kreivė šoktels į viršų 4-5 kartus.

Tačiau tokiam šuoliui gali prireikti laiko. Dvimetrinis metikas mėgsta įsivažiuoti, o kai tai padaro, jį sustabdyti tampa labai sunku. Įsibėgėjus 2013-2014 metų sezonui D. Tarvydas penkiolikoje iš eilės rungtynių varžovus baudė surinkdamas dviženklį taškų skaičių. Rezultatyviausias „Mažeikių“ gretose D. Tarvydas buvo ir NKL finale, kuomet taškus rinko svarbiausiais ir įtempčiausiais momentais.

Į aikštę šiame sezone aukščiausiame Lietuvos krepšinio divizione jau išbėgęs D. Tarvydas net beviltiškai nesėkmingose „Mažeikiams“ rungtynėse į Klaipėdos „Neptūno“ krepšį įrideno 13 taškų. Tad nors ir jaunas, bet jau subrendęs D. Tarvydas yra pasiruošęs atkreipti į save dėmesį ir LKL varžybose.

Thomas Ray Davis: iš Molėtų „TiuMeno-Ežerūno“ (NKL) į Kėdainių „Nevėžį“ (LKL). Praėjusiais metais po studijų NCAA į Lietuvą atvykęs lengvasis krašto puolėjas NKL čempionate maloniai stebino. Stebino pakankamai europietišku mąstymu aikštėje, kamuolio dalijimusi su komandos draugais, galingais blokais ir skrydžiais krepšio link. NKL mąstais žvaigždžių perpildytoje „TiuMeno-Ežerūno“ komandoje T. Davis buvo penktas pagal rezultatyvumą (8,4) ir šeštas pagal naudingumą (9,3). Būti rezultatyvesniu ir naudingesniu komandai trukdė tik taiklumo stoka iš visų pozicijų.

Dvitaškius NKL čempionate puolėjas metė 43,2 procentų, tritaškius – 28,1 procento, o baudas – tik 52 procentų taiklumu. Šiuos trūkumus iš Teksaso kilęs krepšininkas kompensavo puolime atkovotais kamuoliais (vid. 3), blokuotais metimais (vid. 0,5) ir kibia gynyba (vid. 1,8 per. kam.).
Liaunas, šoklus ilgų rankų savininkas patraukė Kėdainių „Nevėžio“ vadovybės dėmesį. Sunkius laikus išgyvenančiai komandai asmeniniais statistikos rodikliais nesuinteresuotas amerikietis turėtų būti naudingas. Neabejotinai naudinga ši sąjunga bus ir pačiam legionieriui, kuriam patirtis aukščiausioje Lietuvos krepšinio lygoje kol kas turėtų svarbesnė, nei noras gauti didelę algą. Jo blokas „Žalgirio“ centrui Artūrui Gudaičiui bei dėjimas į Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ krepšį jau sulaukė išskirtinio dėmesio – tapo gražiausiais LKL rungtynių momentais.

Justas Tamulis: iš Kauno „Žalgirio-2“ (NKL) į Lugo „CB Breogan“ (antra Ipanijos lyga). Iki tol visą savo karjerą „Žalgirio“ antrojoje komandoje žaidęs Justas Tamulis nusprendė paragauti legionieriaus duonos. Iš Kauno ir Nacionalinės krepšinio lygos lengvasis krašto puolėjas persikėlė rungtyniauti į Lugo miestą ir antrą Ispanijos krepšinio divizioną. Šią vasarą 20 metų 195 cm ūgio krepšininkas sudarė vienerių metų kontraktą su Lugo „CB Breogan“ komanda. J. Tamulis pasekė Mariaus Grigonio pavyzdžiu, kuriam, pasibaigus kontraktui su „Žalgiriu“, rizika pasirašyti sutartį su antrojo Ispanijos krepšinio diviziono klubu pasiteisino.

Pasiteisinti gali ir J. Tamulio sprendimas. Nuo 2011 metų Kauno „Žalgirio“ dublerių komandoje rungtyniavęs puolėjas praėjusio sezono NKL pirmenybėse buvo vienas kertinių ekipos žaidėjų. Sezono metu nepraleidęs nei vienerių iš 34 rungtynių, puolėjas per 28 minutes rinko 14,2 taško, atkovodavo 2,8 atšokusio kamuolio bei atlikdavo 1,7 rezultatyvaus perdavimo. Drąsiu, koordinuotu, staigiu ir tiksliai iš toli galinčiu atakuoti puolėju „Žalgirio-2“ vyr. treneris Tomas Masiulis pasitikėjo ne tik NKL aikštelėse, bet ir Lietuvos jaunimo rinktinėje.

Rezultatyviausias rungtynes puolėjas sužaidė NKL aštuntfinalyje, kuomet į „Šilutės“ krepšį įmetė 32 taškus. Du kartus sezone taikliarankis įmetė po 5 tritaškius per rungtynes (rungtynėse su „Radviliškiu-Juodeliais“ ir „Zanavyku“). Metais anksčiau buvęs T. Masiulio auklėtinis 6 tritaškius įsmeigė į Plungės „Olimpo“ krepšį.

Rytis Biliartas: iš „Palangos“ (NKL) į Kėdainių „Nevėžį“ (LKL). Iš RKL į „Palangą“ 2013-aisiais atvykęs 20 metų 200 cm ūgio sunkusis krašto puolėjas nuo pirmųjų rungtynių ėmė įrodinėti, kad žaisti krepšinį jis moka. 15,8 taško, 6,9 atkovoto kamuolio ir 15,5 naudingumo balo vidurkis per rungtynes – solidūs skaičiai. Dar solidžiau jie atrodo pastudijavus tikrai neįspūdingą jo pataikymą, pražangų kiekį ir klaidas. Jei dvitaškius šis kovingas vyrukas metė padoriu 58 procentų taiklumu, tai tritaškius (20 proc.) ir baudas (47 proc.) šaudė tragiškai. Per rungtynes rezultatyviausias ir naudingiausias „Palangos“ krepšininkas leido sau klysti po 2,8 karto, o taisykles pažeisdavo vidutiniškai 4 kartus per mačą.

Kaip bebūtų, fanams R. Biliartas patiko. Nors jo žaidimo stilius priminė geriausio kiemo vaikio šou, tačiau būtent dėl to (dėl neįprastų puolimo arsenalo judesių tiek veidu, tiek nugara į krepšį) ne vienas oponentas gynyboje patyrė, ką reiškia ankle breaker, o iškart po to stebėjo ir R. Biliarto monstriškus dėjimus į krepšį. Po vieno iš tokių epizodų etatinis NKL savaitės TOP-10 dalyvis sugebėjo net nulaužti namų arenos krepšio konstrukciją.

R. Biliartas gal ir nebuvo pats verčiausias vietos stipriausioje Lietuvos krepšinio lygoje, tačiau faktas vienas – jo tobulėjimą, jo sėkmes ir nesėkmes, jo dėjimus bus malonu stebėti. Praėjusio NKL sezono siurprizas Kėdainių „Nevėžį“ papildė vienas paskutinių, bet tai nereiškia, kad kojas šis kovotojas Virginijaus Sirvydžio kariaunoje apšilinės ilgiau už kitus.

Osvaldas Olisevičius: iš „Trakų“ (NKL) į Pasvalio „Pieno žvaigždes“ (LKL). Kelis sezonus Vilniaus „Š. Marčiulionio KA-Twomeno“ komandos suolą trynęs sunkusis krašto puolėjas atsiskleidė Dainiaus Miliūno vadovaujamoje „Trakų“ komandoje. Nors Osvaldas savo ekipoje nepirmavo nei vienoje iš pagrindinių statistikos kategorijų, aikštėje jis praleisdavo vidutiniškai po 28 minutes per mačą. Visad užsivedęs ir mokantis savo pavyzdžiu užkrėsti kitus – toks NKL pirmenybėse buvo O. Olisevičius. Be tinkamų charakterio savybių vilnietis NKL pirmenybėse pasižymėjo vidutiniškai 12,9 taško, atkovojo 4,4 kamuolio, atliko 1,6 rezultatyvaus perdavimo ir perėmė 1,3 kamuolio per rungtynes. Dar vienas svarbus šio krepšininko bruožas yra stabilumas. Iš 29 rungtynių net 21-iose jis pelnė dviženklį taškų skaičių. Už tokius statistikos skaičius vilnietis buvo įvertintas ir pripažintas labiausiai patobulėjusiu NKL krepšininku.

Mobilus, iš visų distancijų nebijantis atakuoti ir galintis pataikyti 21 metų 200 cm ūgio O. Olisevičius praverstų visoms NKL ir daugeliui LKL komandų. Tačiau jis pasirinko Pasvalio „Pieno žvaigždes“ – palypėjo laipteliu aukščiau. Jei su jaunimu mokantis dirbti naujosios komandos vyr. treneris Mantas Šernius juo patikės, sezono pabaigoje O. Olisevičius bus toks pats rezultatyvus ir naudingas komandai, koks buvo NKL pirmenybėse. Ir, žinoma, bus pasiruošęs dar vienam kokybiniam žingsniui.

Donatas Tarolis: iš Kauno „Žalgirio“ dublerių (NKL) į pagrindinę Kauno „Žalgirio“ (LKL, Eurolyga) komandą. Dvidešimtmetis 202 cm ūgio sunkusis krašto puolėjas su lengvajam kraštui būdingu kūno sudėjimu ir greičiu karjeros laipteliai kyla bene greičiausiai iš visų paminėtų šiame rašinyje. 2012-2013 metų sezone jis rungtyniavo paskutinę vietą NKL užėmusioje „Gargždų-Bremenos“ komandoje, 2013-2014 metais atstovavo „Žalgirio“ dubleriams, o šią vasarą tapo ir pagrindinės komandos nariu.

Dalyvauti greitose atakose, mesti tritaškius ir dėti į krepšį mėgstantis gargždiškis paskutiniajame sezone NKL buvo trečias lygoje pagal efektyvumą (19,2), penktas pagal pelnomus taškus (16), septintas pagal atkovotus kamuolius (7) ir pirmas blokuotų metimų kategorijoje (1,6). Šešis dvigubus dublius per sezoną surinkęs krepšininkas galėtų pasitempti prie baudų metimo (64 proc.) ir tritaškių (26,4 proc.) linijos, tačiau vasaros krepšininkams tam ir skirtos – tobulinti pagrindinius savo ginklus.

Tiek su centrais, tiek su sunkiaisiais krašto puolėjais galintis stumdytis aukštaūgis 2013-2014 metų sezone dukart buvo pripažintas geriausiu savaitės krepšininku, o po reguliaraus sezono NKL komandų treneriai jį išrinko geriausiu jaunu ir absoliučiai geriausiu visos lygos krepšininku. Iki panašaus pripažinimo „Žalgirio“ pagrindinėje komandoje šiam vyrukui dar toli. Tačiau treniruotės su Dariumi Songaila, Pauliumi Jankūnu ir Robertu Javtoku jauną krepšininką verčia pavojingu ginklu bet kuriam varžovui.