Tris kėlinius lietuvių pranašumas prieš septintąją šiuo metu Graikijos lygos komandą buvo triuškinamas, tačiau per ankstyvas patikėjimas pergale paskutiniąsias rungtynių minutes pavertė tikra drama, kurioje "Lietuvos rytui" prireikė daug nervų ir ištvermės.

27 min. "Lietuvos ryto" persvara buvo pasiekusi net 27 taškus (57:30), tačiau nuo to momento graikai ėmė spausti lietuvius ir galop vos nepasiekė savo tikslo. Vilniečiai ėmė akivaizdžiai laukti finalinės sirenos, o "Makedonikos" išnaudojo kiekvieną šansą ir pačioje pabaigoje po kelių neįtikėtinų metimų priartėjo iki tik trijų taškų - 77:74 po Slaveno Rimaco tritaškio likus 10 sek.

Laimei, varžovams prireikė dar kelių sekundžių prasižengti, o "Lietuvos ryto" kapitonas Robertas Javtokas pataikė pačią pirmąją baudą. Nors antroji skriejo pro šalį, likusių 6 sek. jau nepakako pelnyti keturis taškus.

Daugiausia taškų vilniečiams pelnė Simas Jasaitis ir Tyrone'as Nesby - po 16.

Naudingiausiu finalo rungtynių žaidėju pripažintas Robertas Javtokas surinko 14 taškų ir atkovojo 5 kamuolius, o Tomas Delininkaitis ir Gintaras Einikis pelnė po 9 taškus.

Graikams 24 taškus pelnė Pete'as Mickealis, 14 - Slavenas Rimacas, 12 - Manolis Papamakarias.

Per visas rungtynes graikai nė sykio nebuvo priekyje, o pirmąją mačo pusę vilniečiai sužaidė tiesiog pavyzdingai.

Pirmuosius taškus baudų metimais pelnė R.Javtokas, po jo bloko savo metimą pataikė T.Nesby, o po dar vieno abiejų krepšininkų pataikymo vilniečiai buvo priekyje jau 8:1, ir varžovams teko prašyti minutės pertraukėlės.

Tai truputį padėjo - 8:5, bet aktyvus lietuvių žaidimas vertė graikus dažnai prasižengti. Įspūdinga vilniečių zonos gynyba ir toliau slopino varžovų atakas, o po Roberto Štelmaherio tritaškio ir S.Jasaičio metimo skirtumas jau tapo dviženklis - 15:5.

Beveik idealiai žaidusių vilniečių ansamblį kiek gadino tik skuboti T.Nesby metimai - amerikietis tiesiog švaistė kamuolius, nors kelis sykius juos ir pavyko atkvoti bei užbaigti ataką kitaip. M.Papamakarias atsakė tritaškiu iš 9 metrų, bet S.Jasaičio atsakas buvo ne prastesnis - 21:10, o kėlinys baigėsi R.Javtoko dėjimu iš viršaus - 23:14.

Po pertraukėlės vaizdas aikštėje ne ką pasikeitė - tik vilniečiai ėmė dar geriau gintis ir tuo galutinai sutrikdė varžovus. T.Delininkaitis vėl atstatė dviženklį skirtumą - 27:18, o po spurto 11-0 skirtumas šoktelėjo iki 10 taškų - 38:18!

Šią atkarpą labai sėkmingai sužaidė veteranas G.Einikis, iš pradžių pataikęs tritaškį, o paskui du metimus iš arti. Po Andriaus Šležo tritaškio skirtumas padidėjo iki 41:20, bet kėlinys baigėsi abipusėmis rezultatyviomis atakomis - 44:24.

Iki pertraukos graikų snaiperiai pataikė tik vieną tolimą metimą iš 11. Paskutinį tašką "Lietuvos rytas" pelnė už trečiąją P.Mickealio pražangą, tačiau tai nesutrukdė amerikiečiui antrojoje pusėje būti ryškiu savo ekipos lyderiu.

Trečiajame kėlinyje arenoje nuolat girdėjosi skandavimas "Lietuva, Lietuva", o jo palaikomi vilniečiai ėmė mėgautis savo pranašumu ir rengti ilgas atakas. Kurį laiką tai puikiai sekėsi - po T.Delininkaičio tritaškio ir T.Nesby pataikymo skirtumas išaugo iki 51:26.

Pagaliau įsižaidęs amerikietis pataikė keturis iš eilės baudų metimus, o perėmęs kamuolį padidino "Lietuvos ryto" persvarą iki rekordinės atžymos - 57:30. Jau neturėdami ką prarasti, graikai ėmė spausti mūsiškius ir pelnė penkis taškus iš eilės - 57:35.

Tačiau tai netapo pavojaus signalu, nes dviem taikliais metimais atsakė S.Jasaitis - 61:35. Bet padėtį apsunkino ketvirtoji R.Štelmaherio pražanga - jam teko sėsti ilsėtis, o aikštėje pasirodęs Rolandas Jarutis netapo lygiaverte pamaina.

Po trijų kėlinių vilniečiai pirmavo 62:40, o ramybė tęsėsi dar porą minučių, kai po T.Nesby baudų metimų "Lietuvos rytas" buvo priekyje 66:45.

Tuomet prabilo graikų snaiperis M.Papamakarias, o po krepšiu atgijo P.Mickealis - jiedu pelnė 10 taškų be atsako ir porą minučių sumažino vilniečių pranašumą iki 66:55 likus 5 min. 15 sek. "Lietuvos ryto" treneris Tomo Mahoričius bandė gelbėti padėtį, imdamas minutės pertraukėlę, tačiau tai išgelbėjo tik laikinai - 70:55 po S.Jasaičio ir R.Javtoko pataikymų.

Atsaku į tai tapo dar vienas M.Papamakario tritaškis ir P.Mickealio dvitaškis - 70:60 likus 3 min. 20 sek. Tarp jų penktąją pražangą gavo R.Štelmaheris, kurio netektis ir neleido vilniečiams ramiai rengti savo atakų.

Nuo šio momento vilniečiai taškus jau pelnė tik baudomis, vis pataikydami vieną iš dviejų, o varžovai lindo po krepšiu ir vis pataikydavo. Likus 55 sek. S. Rimacas tolimu metimu sumažino skirtumą iki 73:67, po dviejų iš keturių T.Delininkaičio pataikytų baudų ir varžovų atsako beliko keturi taškai - 75:71 likus 23 sek.

Laimei, tuomet S.Jasaitis buvo abukart taiklus, nepaisant kone panosėje šalikais mojavusių varžovų gerbėjų - 77:71. Tačiau įsibėgėję graikai dar sykį pataiko iš toli - S.Rimacas sumažino skirtumą iki trijų taškų likus 10 sek.

Tačiau varžovų atakuotas kapitonas R.Javtokas neapvylė ir pataikė bent pirmąjį metimą, garantuodamas saugų keturių taškų pranašumą, kurio neįmanoma panaikinti vienoje normalioje atakoje. Taip ir įvyko - bandymas įmesti tritaškį su bauda nebuvo sėkmingas ir pergalę šventė Lietuvos komanda.

Statistika

Vilniaus "Lietuvos rytas" - Kozanio "Makedonikos Alfa" (Graikija) 78:74 (23:14, 21:10, 18:16, 16:34). Šarlerua "Spiroudome" arena. 6500 žiūrovų.

Teisėjai Armand de Keyser, Stefano Cazzano, Jose Martin.

"Lietuvos rytui" taškus pelnė: Simas Jasaitis 16 (žaidė 26 min., dvitaškiai 5/5, tritaškiai 1/5, baudos 3/4), Tyrine Nesby 16 (34 min., 4/5, 0/5, 8/10), Robertas Javtokas 14 (5/9, 0/1, 4/5, 5 atk. kam.), Tomas Delininkaitis 9, Gintaras Einikis 9, Roberts Štelmahers 5 (4 rez. perd., 8 atk. kam.), Andrius Šležas 5, Haris Mujezinovič 4, Rolandas Jarutis 0.

"Makedonikos": Pete Mickeal 24 (37 min., dvitaškiai 10/16, tritaškiai 0/1, baudos 4/6, 9 atk. kam.), Slaven Rimac 14, Manolis Papamakarios 12, Grigorij Hižniak 8, Andre Hutson 7, Dragan Lukovski 3, Konstantinos Charalambidis 2, Panagiotis Kafkis 2, Nenad Canak 2, Alexandros Petroulas 0.

Taiklumas. Dvitaškiai 20/35 (57 proc.) ir 19/41 (46), tritaškiai 5/25 (20) ir 6/22 (27), baudos 23/33 (70) ir 18/25 (72).

Atkovoti kamuoliai - 32 ir 33, rezultatyvūs perdavimai - 11 ir 5, perimti kamuoliai - 9 ir 10, klaidos - 15 ir 15.

"Lietuvos rytui" įteikta ULEB taurė

Antradienį po finalo rungtynių Šarlerua "Spiroudome" arenoje Europos vyrų krepšinio klubų ULEB taurė įteikta vienas geriausių rungtynių šį sezoną sužaidusiam "Lietuvos ryto" kapitonui Robertui Javtokui.

Prieš tai visi Vilniaus ekipos žaidėjai ir treneriai buvo apdovanoti čempionų medaliais. Apdovanojimus vilniečiai atsiėmė jau spėję užsivilkti specialiai iš anksto pasiūtus naujus marškinėlius su užrašu "Čempionai".

Nugalėtojų apdovanojimo ceremonija vyko arenoje skambant lietuviškai muzikai ir siautėjant iš džiaugsmo porai tūkstančių lietuvių, kurie audringai palaikė savo ekipą visas rungtynes.

Komentuodamas savo sėkmingą žaidimą finale, R. Javtokas Lietuvos televizijai sakė, kad būtent toks buvo trenerių uždavinys - pačiam žaisti aktyviai ir atakuoti. Jis prisipažino, kad ketvirtajame kėlinyje, kai graikai ėmė lipti ant kulnų, buvo kilę pačių blogiausių minčių.

"Viską padarėme per tris kėlinius. Po jų persvara buvo perdaug didelė, kad pralaimėtume" - teigė antrasis vilniečių treneris Rūtenis Paulauskas. Jos pažymėjo, kad žaidimas sutriko daugiausia dėl pagrindinio įžaidėjo Roberto Štelmaherio surinktų pražangų.

Planuojama, kad į Vilnių su taure "Lietuvos rytas" parskirs trečiadienį apie 14.30 val. užsakomuoju reisu.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)