Lygiai prieš 25-erius metus, 1989-aisiais, Š. Marčiulionis pirmasis iš tuometės Sovietų Sąjungos sportininkų pravėrė duris į naują pasaulį – Šiaurės Amerikos Nacionalinės krepšinio asociaciją (NBA).

Tuo, kad jis tikrai išskrenda į JAV, Marčela galutinai patikėjo tik tada, kai įlipo į lėktuvą ir šis pakilo – tačiau tuomet ant jo pečių iškart užgulė nauja milžiniškos atsakomybės ir nerimo dėl artimųjų, kurie bet kada gali būti nubausti, našta.

Taigi 1989 m. birželio 23 dieną Jungtinių Amerikos Valstijų ambasadoje Zagrebe trejų metų trukmės ir 3,8 mln. JAV dolerių vertės (teigiama, kad 40 procentų nuo šios sumos atiteko SSRS valdžiai) sutartį pasirašęs Š. Marčiulionis, iki tol uždirbdavęs vos kelis šimtus rublių per mėnesį, jau rugpjūčio pradžioje dalyvavo pirmoje Oklando „Golden State Warriors“ klubo treniruočių stovykloje Henikeryje, Naujajame Hampšyryje.

Dar po kelių dienų buvo surengta ir oficiali jo pristatymo spaudos konferencija, kurioje lietuvis su žurnalistais bendravo per vertėją Rimą Kalvaitį. Tiesa, pagrindinę žinutę Š. Marčiulionis laužyta anglų kalba ištarė pats: „I am a Lithuanian, not a Russian“ (liet. „Aš esu lietuvis, o ne rusas“). Be to, mūsiškis kategoriškai atsisakė pozuoti vieno JAV žurnalo viršeliui su jam už nugaros kabančia SSSR vėliava.

Išsamų straipsnį apie pirmus Š. Marčiulionio žingsnius svajonių šalyje Amerikoje 1989-ųjų pabaigoje išspausdino laikraštis „The Chicago Tribune“. Š. Marčiuliono 50-mečio proga pagrindinis naujienų portalas Lietuvoje DELFI dalinasi šios publikacijos vertimu.

Š. Marčiulionio reakcija: rusams būtų širdies smūgis

„Negaliu patikėti, kad sėdžiu čia ir matau tai. Šarūnas pagaliau įgyvendino savo svajonę“, – stebėdama pirmąsias „Warriors“ ikisezonines rungtynes ir vyro debiutą teigė tuometė jo žmona Inga.

Ji labai norėjo apsidairyti amerikietiškame prekybos centre. Dono Nelsono asistentas Jeanas Schuleris nuvežė ją į „Safeway“. Kai Inga pasuko už kampo ir pamatė pilnas lentynas spindinčių obuolių, bananų ir vynuogių, aiktelėjo.

„Žiūrėk!“, – šūktelėjo ji, negalėdama patikėti savo akimis.

Tą patį vakarą į „Safeway“ atskubėjo ir Šarūnas. Jam knietėjo išvysti mėsos skyrių – viščiukai, kepsniai, pjausniai, kumpiai...

„Visa ši mėsa. Ją pamačius rusams būtų širdies smūgis“, – pareiškė jis.

Lietuvoje Š. ir I. Marčiulioniams netekdavo stovėti eilėse. Bananai parduotuves pasiekdavo vieną kartą per metus, daržovių buvo menkai. Netrūko tik pieno produktų, vištienos.

Būdamas nacionaliniu didvyriu Šarūnas turėjo tam tikrų ryšių ir galėdavo gauti mėsos, kai daugeliui tekdavo tenkinti lašiniais ir kremzlėmis. Tačiau pasirinkimas vis tiek nė iš tolo neprilygo pamatytam Amerikoje, todėl pirmas kelias dienas Marčiulioniai vis užeidavo į „Safeway“ ir stabtelėdavo prie mėsos skyriaus – nebūtinai pirkti, bet įsitikinti, kad viskas tebėra savo vietoje.

Po to, kai padėjo SSRS rinktinei iškovoti 1987 metų Europos čempionato sidabrą, o 1988 m. Seule ir olimpinį auksą, Š. Marčiulionis užsitarnavo žiguliuką „Lada-2107“, nors prieš patekdamas į pagrindinę sudėtį net tris kartus liko už borto – buvo 13-tas.

„Motyvacija. Ir birželio 13-tą yra mano gimtadienis. Laimingas skaičius“, – savo atkaklumą paašikino Marčela.

Atvykęs į JAV jis persėdo į juodą „Mercedes-Benz 300E“, o žmonai nupirko „Toyotą Celicą“.

„Vairuotojai Kalifornijoje – daug atidesni ir mandagesni“, – pastebėjo jis.

Įžymybė – per dieną, bet teisėjai vis dar laikė „rusu“

Netrukus atėjo ir NBA lygos startas: pirmame savo mače Finikse Š. Marčiulionis per 24 minutes pelnė 19 taškų, bet prasižengė penkis kartus. Viename iš epizodų jis prametė dvitaškį, kai žiūrovas tribūnose surėkė: „Ei, ruse!“. Visgi lietuvis realizavo visas 9-as baudas ir tą vakarą buvo bene vienintelis šviesulys „Warriors“, kurie pralaimėjo net 106:136, gretose.

Po mačo „Suns“ snaiperis Danas Majerle negailėjo pagyrų Š. Marčiulioniui:

„Aš jam jaučiu labai didelę pagarbą. Pirmiausia, todėl, kad jis yra geras žaidėjas, o antra, kad peržengė barjerą ir atvyko čia“.

Ir tikrai, bent jau krepšinyje geležinė uždanga buvo įveikta: iškart po debiutinių rungtynių Š. Marčiulionio marškinėliai kartu su kamuoliu, kuriuo pelnė savo pirmuosius taškus, atsidūrė garsiajame NBA Šlovės muziejuje Springfilde, Masačusetse.

Tiesa, pripažinimo tarp teisėjų Š. Marčiulionis taip greitai nesulaukė: po vienos dvikovos, kurioje jam buvo skirtos kelios abejotinos pražangos, mūsiškis taip pakomentavo tuos švilpukus: „Galbūt tai dėl to, kad jie mano, jog aš rusas, o ne lietuvis“.

Kaip tik tuo metu Lietuva, Latvija ir Estija mėgino išsivaduoti iš SSRS pančių. 1989-ais Lietuvoje nauja šventė – Kalėdos, o Š. Marčiulionis tikisi, kad 1992 metų olimpiadoje galės žengti į Barselonos stadioną su Lietuvos vėliava ir žaisti už savo šalies rinktinę.

„Ačiū Michailui Gorbačiovui ir perestroikai. Prisimenu, valdant Leonidui Brežnevui, Josifas Stalinas buvo laikomas idealu, o dabar jis jau blogas. Antrajame pasauliniame kare žuvo 30 milijonų žmonių, tačiau prieš kelerius metus žmonės negalėjo sakyti, kad jis blogas. Dabar jau nebebijome sakyti tiesos.

Lietuva turi būti laisva ir M. Gorbačiovas turi tai suprasti. Siena turi virsti. Lenkai juk laisvi. Manau, ir Lietuva bus laisva, bet nerimauju“, – tvirtino Š. Marčiulionis.

Po paskutinio sezono mačo Š. Marčiulionis skubėjo krautis lagaminus į gimtinę, tačiau „Warriors“ baiminosi, kad antrą kartą jam gali nebepavykti ištrūkti ir prisijungti prie Oklando komandos, nors kovo 11-ąją Lietuva ir paskelbė apie savo Nepriklausomybės atkūrimą.

Įdomu, kad likus lygiai metams iki lemtingų Sausio 13-osios įvykių, 1990 m. sausio 13 d. Š. Marčiulionis sužaidė vieną geriausių susitikimų per visą savo karjerą NBA – į Orlando „Magic“ krepšį įmetė net 33 taškus (10/13 dvitaškiai, 1/1 tritaškis, 10/11 baudos).

Š. Marčiulionio sprintas per visą aikštę per 3 sekundes – nuo 10:23 min.:

Liaupsino komentatoriai, gerbė net pats M. Jordanas

Kovotojas iki kaulų smegenų, puikiai fiziškai sudėtas, itin veržlus ir agresyvus puolime Š. Marčiulionis greitai tapo tikru varžovų galvos skausmu. Gintis prieš lietuvį netroško net abi ryškiausios to meto Čikagos „Bulls“ žvaigždės – Scottie Pippenas ir Michaelas Jordanas.

„Niekas nenorėdavo prieš jį gintis, nes stabdydami jį dažnai nukentėdavo. Prisimenu vienas rungtynes: žaidėme su „Bulls“ klubu ir kažkas metė baudas, o S. Pippenas ir M. Jordanas tuo metu diskutavo, kuris iš jų dengs Šarūną. Maiklas iškart pareiškė: „Ne, aš to tikrai nedarysiu“, – pasakojo buvęs Šaro bendraklubis Chrisas Mullinas.

NBA lygoje Š. Marčiulionis praleido 8-erius metus ir keturis kartus pateko į atkrintamąsias varžybas. Lietuvis iš viso uždirbo 12,937 mln. JAV dolerių, o jo atskirų statistikos kategorijų rekordai NBA yra: 35 taškai, 9 rezultatyvūs perdavimai ir 6 perimti kamuoliai per dvikovą.

Ypač įspūdingas Š. Marčiulioniui buvo 1991 metų akistata su Sakramento „Kings“ ekipa. Joje mūsiškis buvo visai netoli trigubo dublio – pelnė 32 taškus, atkovojo 9 kamuolius ir atliko 8 rezultatyvius perdavimus. Maža to, jis padėjo „Warriors“ panaikinti net 19 taškų deficitą, išplėšė pratęsimą ir jame atvedė savo komandą į pergalę rezultatu 124:116.

Apskritai per savo karjerą už Atlanto Š. Marčiulionis 30 taškų ribą pasiekė šešis kartus. Dar tris sykius jis įmetė po 29 taškus. Kaip atsarginiam žaidėjui ir krepšinio pionieriui iš Europos – tai daugiau nei įspūdingi skaičiai.

Ne veltui NBA komentatoriai jį ne vieną kartą yra pavadinę stipriausias ir kibiausias rankas lygoje turinčiu žaidėju. Be to, Š. Marčiulioniui priskiriami ir dabar plačiai NBA lygoje naudojamo eurožingsnio (angl. „eurostep“) pradininko laurai.

Deja, skirtingai nei kita Lietuvos krepšinio legenda Arvydas Sabonis, kuris profesionaliai žaidė beveik iki 40 metų, Š. Marčiulionis savo karjerą dėl traumų buvo priverstas baigti būdamas vos 32-ejų.

Š. Marčiulionis inicijuoja įspūdingą spurtą prieš „Lakers“:

Portalas SportIn.lt pateikia penkerias įspūdingiausias Š. Marčiulionio rungtynės NBA lygoje:

35 taškai (11/21 metimų), 4 rez. perdav., 3 blokai ir pergalė prieš Naujojo Džersio „Nets“ (1992-03-28);

34 taškai (12/18 metimų), 5 atk. kam., 3 rez. perdav. ir pralaimėjimas Filadelfijos „76ers“ (1993-01-13);

33 taškai (11/14 metimų), 3 atk. kam., 4 rez. perdav. ir pergalė prieš Orlando „Magic“ (1990-01-13);

32 taškai (12/20 metimų), 8 atk. kam., 9 rez. perdav. ir pergalė prieš Sakramento „Kings“ (1992-04-03);

27 taškai (6/12 metimų), 3 atk. kam., 8 rez. perdav. ir pralaimėjimas prieš Sietlo „SuperSonics“ (1992-04-28)*.

*rezultatas pasiektas atkrintamose rungtynėse

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (138)