„Maccabi“ ekipai tai buvo jau penktasis titulas. Tuo tarpu „Real“ klubas pralaimėjo jau antrą finalą iš eilės, o paskutinį kartą triumfavo 1995 metais (iš viso aštuonis), kuomet „Karališkajam“ klubui dar atstovavo Arvydas Sabonis.

Naudingiausiu finalo ketverto žaidėju tapo buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ įžaidėjas Tyrece'as Rice'as. Jam prizą įtaikė Eurolygos legenda pripažintas lietuvis Ramūnas Šiškauskas.

Juodkalnijos pilietybę turintis amerikietis finalinėje dvikovoje per 30 minučių pelnė 26 taškus (tai jo karjeros rekordas), iš kurių net 14 per pratęsimą. Gynėjas iš viso surinko +27 naudingumo balus.

Madrido klubas itin piktnaudžiavo tritaškiais metimais, kurių atliko net 34-is, tačiau pataikė tik 11-a (32.4%). Tuo tarpu „Maccabi“ iš toli atakavo žymiai geriau (9/22 - 40.9%).

Rungtynių eiga:

Eurolygos finale pirmuosius taškus pelnė Rudy Fernandezas, pataikęs tritaškį. Savo galingą sudėjimą išnaudojęs Sofotklis Schortsanitis pelnė 4 taškus iš eilės, dvitaškį greitajame puolime pridėjo Jogevas Ohajonas ir „Maccabi“ jau priekyje (6:5). Ispanijos komandai ir toliau sunkiai sekėsi rasti kelių krepšio link, tuo tarpu Davido Blatto auklėtiniai didino savo atotrūkį (13:7). R. Fernandezas smeigė tritaškį, 4 taškus iš eilės pelnė Felipe Reyesas, metimu iš po krepšio pasižymėjo Ioannis Bourousis ir po 10 minučių „Real“ jau priekyje – 16:15.

Antro kėlinio pradžioje vėl sužibėjo R. Fernandezas, įspūdingai įkrovęs kamuolį iš viršaus. O tritaškį smeigęs naudingiausias Eurolygos sezono žaidėjas Sergio Rodriguezas padidino ispanų persvarą (21:15). „Maccabi“ komandos suoliuką už netinkamą reakciją teisėjai nubaudė technine pražanga, o po galingo Marcuso Slaughterio dėjimo, sužaidus derinį žemė-oras, Pablo Laso auklėtiniai susikrovė dviženklį pranašumą (26:15). Tačiau žydai nepasidavė: puikiai sužaidė kėlinio pabaigą, kurią vainikavo paskutinėmis sekundėmis atliktas itin sudėtingas Davido Blu tritaškis – 35:33.

Kaip ir kiekviename kėlinyje, taip ir po pertraukos, pirmuosius kėlinio taškus pelnė R. Fernandezas, pataikęs jau trečią tritaškį šiame mače. Tačiau „Maccabi“ nė neketino pasiduoti ir po Ricky Hickmano metimo iš vidutinio nuotolio išsiveržė į priekį (41:40). Aikštėje ir toliau vyko atkakli kova taškas į tašką, o pirmaujanti komanda nuolat keitėsi. Likus žaisti 2 minutes „Maccabi“ buvo priekyje (51:50). Prieš lemiamą ketvirtį intriga milžiniška – „Real“ laimi tik 55:53.

Nors žydams pavyko išlyginti rezultatą, S. Rodriguezas ėmėsi iniciatyvos ir smeigė dar vieną tritaškį (58:55). Tuomet žydai atsakė spurtu 8:3 ir vėl susigrąžino pranašumą (63:61). Ketvirtą savo tolimą metimą pataikė S. Rodriguezas, vieną taiklų baudos metimą pridėjo Nikola Mirotičius, gražiu prasiveržimu du taškus pelnė buvęs žalgirietis Tremmellas Dardenas ir „Real“ vėl priekyje – 67:63. Vis tik eilinį kartą „Maccabi“ turėjo atsaką (67:67). Nepadėjo ir P. Laslo minutės pertraukėlė - po dvitaškį pataikė Alexas Tyusas bei buvęs „Lietuvos ryto“ gynėjas Tyrece'as Rice'as ir Izraelio čempionai labai arti triumfo (73:69). S. Rodriguezas šaltakraujiškai realizavo du baudų metimus, tą patį padarė ir I. Bourousis (73:73). Paskutinėje atakoje T. Rice'o tritaškis skriejo pro šalį ir komandoms teko žaisti pratęsimą – 73:73.

Pratęsimą pradėjo du tikslūs N. Mirotičiaus baudų metimai, tačiau čia pat T. Rice'as smeigė tritaškį metimą. I. Bourousis ir T. Rice'as apsikeitė taikliomis baudomis. T. Rice'as smeigė dar vieną tritaškį. N. Mirotičius vėl pelnė du taškus baudomis. Kitoje atakoje T. Rice'as pakabino kamuolį A. Tyusui, o šis galingai įkrovė į krepšį. Buvęs „Lietuvos ryto“ gynėjas dar pridėjo dvi taiklias baudas ir „Maccabi“ susikrovė jau 6 taškų persvarą (85:79). Kamuolį perėmęs R. Hickmanas išprovokavo pražangą, tačiau pataikė tik vieną metimą (86:79). A. Tyusas blokavo S. Rodriguezo metimą, T. Rice'as pataikė dar du baudų metimus (88:79). S. Rodriguezas pataikė tritaškį, tačiau A. Tyusas pataikė vieną ir „Maccabi“ dar atkovojo kamuolį (89:82). Tas pats amerikietis pataikė dar vieną baudos metimą ir šiame finale padėjo tašką. „Real“ dar bandė gelbėtis pražangų taktika, tačiau Izraelio komandos žaidėjų rankos nedrebėjo. Eurolygos čempionais tapo „Maccabi“ krepšininkai – 98:86.

Tel Avivo „Maccabi“ 98:86 (15:16; 18:19; 20:20; 20:18; 25:13) Madrido „Real“

„Maccabi“: Tyrece'as Rice'as 26 (4/13 dvit., 3/4 trit., 9/9 baud. met., 10 išpr. praž.), Ricky Hickmanas 18, Devinas Smithas 15 (3/6 trit.), Davidas Blu 14 (2/4 trit.), Alexas Tyus 12 (11 atk. kam.), Sofotklis Schortsanitis 9 (10 min., 5 praž.), Jogevas Ohajonas 4 taškai.

„Real“: Sergio Rodriguezas 21 (5/10 trit.), Rudy Fernandezas 15 (3/6 trit., 8 atk. kam.), Felipe Reyesas, Ioannis Bourousis (9 atk. kam.) ir Nikola Mirotičius po 12, Tremmellas Dardenas 7 (7 atk. kam.), Jaycee Carrollas 5, Marcusas Slaughteris 2 taškai.

Ispanijos komanda pusfinalyje 100:62 sutriuškino savo amžiną varžovę „Barcelona“ komandą, o Izraelio ekipa paskutinėmis sekundėmis 68:67 parklupdė Maskvos CSKA krepšininkus.

Tai buvo jau 50-a komandų akistata per visą Eurolygos istoriją. Paskutinius šešis mačus buvo laimėjusi „Real“, įskaitant ir šių metų TOP-16 etapo dvikovas (74:68 ir 77:76).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (126)