„FIBA Europe“ atėjo laikas apsispręsti, ar neramumų Rytuose kamuojama Ukraina sugebės tinkamai surengti kitų metų Senojo žemyno pirmenybes.

Nuo ketvirtadienio šis klausimas bus keliamas organizacijos būstinėje Miunchene (Vokietija) vyksiančiame „FIBA Europe“ valdybos posėdyje ir neformaliuose pasitarimuose.

Spėjama, kad čempionatui vis dėlto reikės ieškoti naujų šeimininkų. Lietuva kartu su Latvija, Estija ir Suomija jau anksčiau raštu kreipėsi į „FIBA Europe“, domėdamosis galimybėmis perimti turnyro organizavimą.

Anot LKF generalinio sekretoriaus Mindaugo Špoko, apsistota ties nuomone, jog Lietuvoje būtų prašoma rengti pirmo etapo grupės, kurioje žais Jono Kazlausko auklėtiniai, varžybas.

„Jeigu nebūtų didelių finansinių įsipareigojimų, manau, tai būtų naudinga vien dėl to, jog tai bus lemiamas čempionatas kovojant dėl vietos Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse. Dėl šios priežasties turime domėtis ir bandyti pasinaudoti galimybe. Iš principo tokiam variantui yra pritaręs ir premjeras Algirdas Butkevičius“, – DELFI teigė M. Špokas.

Tiesa, Baltijos šalių entuziazmą dar gali atvėsinti nežinomybė dėl mokesčio „FIBA Europe“. Ukraina už teisę organizuoti pirmenybes turėjo suploti 8 mln. eurų ir didesnę dalį šios sumos jau yra padengusi. Perkėlus turnyrą į kitą šalį, pinigus ukrainiečiams gali tekti grąžinti.

Net jei „FIBA Europe“ sumažintų organizatorių finansinius kaštus, Baltijos šalių kandidatūra turi rimtų konkurentų. Norą perimti čempionatą yra pareiškusios maždaug dešimt šalių, o bene aktyviausiai to siekia Prancūzijos federacija.

„Nežinome, kokias prancūzai pasiūlytų sąlygas, arenas. Gyvenimo sąlygos ten tikrai nebūtų problema, šalis – graži, krepšinis – ant bangos. Bet konkretumo nėra“, – apie Prancūzijos kandidatūrą atsiliepė M. Špokas.

Primename, kad teisę rengti Europos pirmenybes Ukraina gavo 2011 metais, nukonkuravusi bendrą Prancūzijos, Vokietijos, Italijos ir Kroatijos paraišką.

Miunchene turėtų paaiškėti ne tik 2015 metų čempionato šeimininkai, bet ir naujasis „FIBA Europe“ prezidentas. Savaitgalį vyksiančioje generalinės asamblėjos sesijoje nacionalinių federacijų atstovai rinksis tarp dviejų pretendentų: Turkijos krepšinio federacijos prezidento Turgay Demirelio ir Makedonijos federacijos vadovo Danielio Dimevskio.

Šiuo metu „FIBA Europe“ prezidento pareigas laikinai eina belgas Cyrielis Coomansas, kuris pakeitė praėjusių metų birželį mirusį islandą Olafurą Rafnssoną.

Generalinės asamblėjos sesijoje kartu bus renkama naujos kadencijos 25-ių asmenų „FIBA Europe“ valdyba, į kurią pretenduoja patekti ir M. Špokas. Pastaruosius ketverius metus „FIBA Europe“ valdybai priklausė buvęs LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)