VTB lyga Lietuvos pirmenybes tampo tarsi podukrą

„Tai – visiška nesąmonė. Eilinį kartą išsiskirtume tuo, kad nelabai suprantame krepšinio, nors esame krepšinio šalis“, – kalbėdamas su DELFI, piktinosi Kauno „Žalgirio“ ekipos direktorius Paulius Motiejūnas.

Tokią Lietuvos čempionų klubo vadovo reakciją sukėlė LKL varžybų direktoriaus Sauliaus Samulevičiaus pasiūlytas pirmenybių atkrintamųjų varžybų ir finalų tvarkaraštis.

Susigaudyti pastarajame – ne taip paprasta, kadangi preliminariame LKL kalendoriuje numatyta visa krūva sąlygų, susijusių su Vilniaus „Lietuvos ryto“ pasirodymu VTB Vieningoje lygoje.

Vilniečiai šio turnyro ketvirtfinalyje kitą mėnesį varžysis su Liubercų „Triumf“ arba Sankt Peterburgo „Spartak“ (abu – Rusija) klubais.

Jei „Lietuvos rytas“ pateks į LKL finalą, kova dėl aukso žiedų prasidės tik pasibaigus VTB lygos ketvirtfinalio serijai – ne anksčiau kaip gegužės 21 d.

Jeigu sostinės ekipos žygis VTB lygoje ties šiuo barjeru ir nutrūktų, LKL finalo serija nesitęstų ilgiau nei iki birželio 5 ar 6 dienos, net jei išaiškinti nugalėtojui prireiktų visų septynerių rungtynių. Tačiau Lietuvos vicečempionams prasimušus į VTB lygos pusfinalį, sezono pabaiga virstų tikra tvarkaraščių kebekne.

Tokiu atveju siūloma pirmus du LKL finalo mačus sužaisti gegužės 21-25 dienomis, o paskui padaryti dviejų savaičių pertrauką laukiant, kol „Lietuvos rytas“ užbaigs reikalus Rytų fronte.

O jei vilniečiai sugebėtų nukeliauti iki pat VTB lygos finalo, pratęsti lemiamus mūšius Lietuvos čempionate siūloma ne anksčiau birželio 17 dienos. LKL finalininkų akistatoje prireikus maksimalaus dvikovų skaičiaus, šalies čempionas būtų karūnuotas tik birželio 28 ar 29 dieną.

Tokia vėlyva sezono atomazga LKL istorijoje neturėtų precedentų. Iki šiol ilgiausiai krepšinio sezonas Lietuvoje tęsėsi 2001 metais, bet ir tuomet taškas padėtas buvo visu mėnesiu anksčiau – gegužės 26 dieną. Tąkart triumfavo „Žalgiris“, finalo serijoje iki trijų pergalių 3:2 pranokęs „Lietuvos rytą“.

Siūlo lygai pačiai mokėti algas žaidėjams už birželį

Netradicinio LKL atkrintamųjų varžybų kalendoriaus pageidavo „Lietuvos rytas“.

„Mūsų pozicija šiuo klausimu tokia: pirma reikėtų sužaisti VTB lygoje, o paskui užbaigti LKL finalus“, – teigė sostinės klubo direktorius Martynas Purlys.

Tačiau DELFI kalbintiems kitų Lietuvos klubų vadovams pasiūlytas tvarkaraščio projektas kelia baugulį.

Kartu su turnyro lentelėje tvirtai pirmaujančiu „Lietuvos rytu“ geriausių ekipų ketvertą šiuo metu sudaro Klaipėdos „Neptūnas“, Prienų „Tonybet“ ir „Žalgiris“. Iki reguliaraus sezono finišo balandžio 26 dieną komandoms liko sužaisti po 3-6 rungtynes, todėl pirmaujantys klubai dar gali susikeisti vietomis, o ketvirtfinalyje iššūkį favoritams mes tokie grėsmingi vidutiniokai kaip Pasvalio „Pieno žvaigždės“ ar „Šiauliai“.

Tačiau kad ir kuri ekipa nužygiuotų iki finalo, pasiūlytas lemiamos serijos grafikas jai sukeltų rimtų problemų.

Daugumos klubų sutartys su žaidėjais galioja ne ilgiau nei iki gegužės pabaigos. Ilgiausias istorijoje sezonas reikštų ir papildomas išlaidas žaidėjų atlyginimams, kurios ekipų biudžetuose nebuvo suplanuotos.

Be to, finalininkams tektų spręsti galvosūkį, kaip išlaikyti sportinę formą per dviejų ar net trijų savaičių pertrauką tarp antrųjų ir trečiųjų serijos rungtynių, mat rasti lygiaverčių varžovų draugiškiems susitikimams tokiu metų laiku būtų beveik neįmanoma.

„Lietuvoje nėra taip buvę, kad sezonas truktų ilgiau kaip dešimt mėnesių. Nenormalu, jog tvarkaraštis dėliojamas tik dabar. Tai turėjo būti nuspręsta jau prieš sezoną, kada galima planuotis savo biudžetus ir įvertinti tokius faktorius. Gal tai bus rimta pamoka kitiems metams“, – svarstė „Neptūno“ direktorius Osvaldas Kurauskas.

„Tvarkaraštis atrodo žiauriai. Būtų tikrai nenormalu, jei reikėtų laukti kelias savaites ir mokėti už jas algas žaidėjams. Ir tai – dėl kažkokio pašalinio, komercinio čempionato. Aišku, jei čia būtų tik kelių dienų klausimas, tai tebūnie, tegu jie („Lietuvos rytas“ – DELFI) žaidžia toje lygoje, uždirba sau pinigų. Bet laukti visą mėnesį... Prieš sezoną niekas net neįspėjo, kad gali reikėti žaisti iki birželio pabaigos. Ir taip sunkiai pinigus renkam, o dabar dar papildomą naštą uždėtų. Nebent mums skirtų kompensaciją sumokėti krepšininkams už tą mėnesį, tada gal neprieštarautume“, – nusijuokė Prienų klubo direktorius Aurimas Bartuška.

„Žalgirio“ vadovas P. Motiejūnas dėl tvarkaraščio projekto nusiteikęs dar skeptiškiau.

„Ar „Žalgiriui“, ar bet kuriai kitai komandai tokia pertrauka finalo serijoje būtų visiškai nelogiška. Neaišku, kaip treniruočių grafiką reikėtų dėlioti, žaisti kontrolinių rungtynių irgi nebūtų su kuo, nes visos komandos tokiu laiku jau atostogauja. Sportiniu aspektu toks dalykas niekaip nesuvokiamas.

Be to, laukti, kol kas kažkas pabaigs žaisti kažkokioje kitoje lygoje, ir už tai mokėti algas – taip pat nelogiška. „Žalgirio“ krepšininkų sutartys galioja iki birželio 1 dienos. Tartumėmės su agentais, kad žaidėjai gera valia sutiktų pabaigti sezoną be papildomų išmokų. Bet tai jau būtų precedentas, kuriuo pasinaudoję agentai galėtų reikalauti ateityje pasirašyti sutartis vienuolikai mėnesių“, – nerimavo P. Motiejūnas.

Rinktinės strategas nori pailsėjusių žaidėjų

Dėl neįprastai ištęstos sezono atomazgos galvą suskaustų ir Lietuvos rinktinės vyriausiajam treneriui Jonui Kazlauskui, dėliojančiam pasirengimo rugsėjį vyksiančiam pasaulio čempionatui planus.

Į pirmą treniruočių stovyklą nacionalinės komandos kandidatai turėtų rinktis liepą, todėl krepšininkams, pakviestiems iš LKL finale žaisiančių klubų, atokvėpiui gali likti tik pora savaičių.

„Kuo žaidėjai geriau pailsi, tuo noriau jie eina į rinktinę. Dabar aišku, kad buvo padaryta klaida, kažkas pas mus apsižioplino. Tie, kurie sudaro tvarkaraščius, turėjo numatyti tokią situaciją truputį anksčiau. Taip organizuodami varžybas, žaidėjus nuo rinktinių tik nubaidysime“, – kalbėdamas su DELFI, perspėjo J. Kazlauskas.

Trenerio nuomone, padėtis Lietuvoje atspindi chaosą globaliame krepšinio turnyrų kalendoriuje. Tarptautinė krepšinio federacija (FIBA) nuo 2017 metų ketina planetos ir žemynų čempionatų atrankos varžybas organizuoti klubų sezono metu, nors stipriausios pasaulio lygos – NBA ir Eurolyga – nesutinka daryti pauzių ir leisti savo žvaigždėms važinėti į rinktines.

„Visame pasaulyje krepšinio tvarkaraščiai nėra sutvarkyti. FIBA kariauja su savo Europos padaliniu, Eurolyga kariauja su FIBA, o prie bendro stalo niekas nesėda ir kartu tvarkaraščių nedėlioja. Negali nacionalinių komandų pirmenybės vykti be pačių geriausių žaidėjų. Kam tada jos reikalingos? Daug apie tai kalbama, bet jau seniai nematau jokio postūmio į priekį“, – nuogąstavo J. Kazlauskas.

Rusai nesiruošia nusileisti

LKL generalinis direktorius Romualdas Brazauskas plačiau komentuoti atkrintamųjų varžybų tvarkaraščio projekto nenorėjo, kol jis dar nėra galutinai sudėliotas. Anot R. Brazausko, tai lygos administracija padarys kitą savaitę, o patvirtinti kalendorių turės LKL valdyba, kurią sudaro klubų atstovai.

„Stengsimės priimti geriausią sprendimą. Be abejo, būtų geriau, jei viskas būtų aišku dar prieš sezoną. Bet puikiai žinote, kokios priežastys trukdo. Manau, ateityje to nebus, mes patys esame tuo suinteresuoti“, – sakė vienas lygos vadovų.

Tuo tarpu Lietuvos klubai ragina mažiau paisyti VTB lygos interesų arba bent jau surasti visoms pusėms priimtiną kompromisą kaip praėjusiais metais, kuomet VTB lygos atkrintamųjų varžybų datos buvo suderintos su Lietuvos pirmenybių grafiku.

„Pernai pats derėjausi su VTB lyga, kad jie mūsų tvarkaraštį pastumdytų taip, jog pirma baigtume LKL pirmenybes. Taip ir buvo padaryta: iš pradžių tapome Lietuvos čempionais, paskui toliau žaidėme VTB lygos ketvirtfinalyje. O dabar taikytis prie kažkokios užsieninės arba, sakykime tiesiai, rusų lygos, yra nesolidu. Jei norime pakelti Lietuvos krepšinio lygį, turėtume elgtis kitaip“, – dėstė P. Motiejūnas.

„Jei jau esame lietuviai, Lietuvos pirmenybės turėtų būti pirmoje vietoje. Manau, LKL ir VTB lygų vadovai, taip pat ir „Lietuvos rytas“, turėtų rasti būdų, kaip išspręsti šį klausimą“, – antrino A. Bartuška.

Tačiau M. Purlys tikino, jog erdvės kompromisiniam susitarimui VTB lyga nepalieka, ir kaltino LKL atstovus pavėluota reakcija.

„Po praėjusių metų VTB lyga savo nuostatuose labai griežtai nurodė, kad keisti tvarkaraštį galima tik dėl Eurolygos rungtynių. Apie tai kalbėjome su LKL dar prieš sezoną, sakėme, kad dėl tarptautinių turnyrų jis gali būti ištęstas. Juk nebūtina visko sugrūsti, buvo galima iš anksto suplanuoti ilgesnį LKL čempionatą, kaip būna Ispanijoje ar Italijoje. Bet lyga kažkodėl to nepadarė“, – kalbėjo „Lietuvos ryto“ vadovas.

„Neptūno“, kuris šiemet taip pat rungtyniavo VTB lygoje, direktoriaus nuomonė – panaši.

„Mano galva, prioritetas turėtų būti tarptautiniai čempionatai, nes ten komandos sustiprėja ir gauna naudos. Tik kraštutinumų derėtų išvengti. Bet kaip jau bus nutarta, taip ir elgsimės, niekur nedingsime“, – konstatavo O. Kurauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (187)