Sutartis nutraukė ir tėvai

Trejus metus Š. Marčiulionio akademijoje krepšininkų pamainą ruošęs T. Keršis be darbovietės liko praėjusią savaitę.

Gabiu vaikų treneriu laikomas specialistas krepšinio paslapčių mokė 2000 metais gimusių berniukų grupę, kuri dukart iš eilės laimėjo šalies pirmenybes, o šiemet užtikrintai artėjo prie trečio titulo.

Kartu su treneriu Š. Marčiulionio akademiją paliko maždaug pusė jo auklėtinių, kurių tėvai nusprendė nutraukti sutartis su prestižine krepšinio mokykla.

Akademijos direktoriaus pavaduotojas Rolandas Jarutis išsiskyrimo aplinkybes DELFI komentavo lakoniškai.

„Treneris parašė prašymą išeiti iš darbo ir jis buvo patenkintas. Dėl kokių priežasčių – nenorėčiau įvardinti, nesinorėtų vidinių reikalų viešinti“, – teigė vienas akademijos vadovų, pareigas pradėjęs eiti šį mėnesį.

T. Keršis buvo kur kas atviresnis. Anot 36-erių trenerio, jo ir akademijos įkūrėjo bei direktoriaus Š. Marčiulionio požiūriai į darbą išsiskyrė jau prieš kurį laiką, plyšis palengva plėtėsi, kol suliepsnojo atviru nesutarimu. Tiesa, dėl ko konkrečiai susikirto su praeities krepšinio garsenybe, T. Keršiui buvo sunku įvardinti.

„Mano asmeniniai kontaktai su Š. Marčiulioniu buvo minimalūs. Kaip suprantu, jis nori, kad visos vaikų grupės žaistų panašiu braižu, būtų ugdomos pagal vienodą metodiką. Nesakyčiau, kad jis labai kišosi į treniruočių procesą, tik bandė duoti patarimų. Iš esmės sutinku su jo filosofija, net negalėčiau pasakyti, kuo mūsų koncepcijos nesutapo, dėl ko kilo nepasitenkinimas mano darbu.

Stengiausi dirbti su vaikais taip, kaip nurodydavo mano buvęs tiesioginis viršininkas Šarūnas Sakalauskas. Jis visada būdava šalia, per savaitę stebėdavo bent po vieną treniruotę, matė, kaip vyksta procesas. O Š. Marčiulionis per trejus metus nė karto nėra buvęs treniruotėje nuo pradžios iki galo – tik galvą kelissyk įkišo. Taip pat ir į varžybas užbėgdavo kartais kėliniui, kartais dviems. Todėl jo nuomonė gali būti tik paviršutiniška. O dauguma kitų žmonių, kiek su jais teko kalbėtis, priekaištų mano darbui neturėjo“, – DELFI dėstė T. Keršis.

Trenerį išvadino aferistu

Vis dėlto pats Š. Marčiulionis priekaištus buvusiam darbuotojui žeria vieną po kito. Pasak jo, treneris net tris kartus buvo baustas papeikimais dėl savo „užklasinės“ veiklos.

Š. Marčiulionio teigimu, T. Keršis nepasitaręs su vadovais užregistravo komandą Šiaurės Europos jaunimo lygoje (EYBL), be administracijos žinios veždavo ją į turnyrus užsienyje, rinkdavo pinigus iš tėvų. Be to, į treniruotes jis esą buvo priėmęs auklėtinį, neturėjusį sutarties su akademija ir nemokėjusį už pratybas nustatyto mokesčio.

„Savo gyvenime daugiau tokių krepšinio aferistų nesu susitikęs. Prieš trejus metus jis pas mus prasmuko net neturėdamas trenerio licencijos. Anksčiau jis blaškėsi po visą pasaulį, kaip vėliau sužinojome, turėjo visokių nemalonumų su vaikais ir tėvais Kanadoje. O akademijoje jam tiesiog pasisekė gauti labai gerus vaikus – su tokiais net mano močiutė galėtų laimėti Lietuvos čempionatą.

Mano programų T. Keršis absoliučiai nepriėmė, neidavo į susirinkimus, nebendravo su kolektyvu, veikė savo nuožiūra. Akademijoje jis įkūrė savo asmeninį uab'ą. Galiausiai trūko kantrybė. Tokį reikia vyti kuo toliau, tegu jis daro fokusus kitose šalyse, bet ne čia“, – kalbėdamas su DELFI, buvusį pavaldinį plakė krepšinio įžymybė.

T. Keršis taip pat užsiminė, jog konfliktas su akademijos vadovais kilo dėl „tam tikrų nesutarimų ūkinėje veikloje“. Bet treneris tvirtino nesijaučiantis nusižengęs.

„Manau, kad Š. Marčiulioniui iš kažkokių nuogirdų buvo suformuotos ne visai teisingos išvados. Aš stengiuosi dirbti truputėlį daugiau ir įdomiau. Pats Šarūnas turi daug reikalų, yra užsiėmęs, todėl turi pasikliauti perpasakota nuomone. Šiemet pasikeitė dalis akademijos darbuotojų, nauji žmonės manęs gerai nepažinojo, nesuprato mano papildomos veiklos, ir perdavė neteisingas išvadas. Įvyko konfliktai darbe – prie visų, o ne prie keturių akių.

Laikiausi pozicijos, kad esu lojalus darbuotojas ir nieko blogo nedarau. Bet mano paaiškinimai tik dar labiau supykdė akademijos savininką, nes parodė nesustyguoto administracijos darbo klaidas. Informavau vaikus ir tėvus, kad gali būti pasikeitimų. Sakiau, jog kapitonas iš laivo turi išlipti paskutinis, todėl dirbsiu tol, kol galėsiu, nepaisant to, kokios sudėtingos būtų darbo sąlygos. Tėveliai bandė visais būdais susirasti Š. Marčiulionį ir paprašyti, kad jis susilaikytų nuo permainų iki sezono pabaigos. Kiek žinau, tai jiems ir buvo pažadėta. Bet praėjusį ketvirtadienį aš jau nebebuvau akademijos darbuotojas“, – pasakojo T. Keršis.

Ilgai ieškotis naujos darbovietės jam veikiausiai nereikės. Treneris teigė pasiekęs žodinį susitarimą su buvusiu Š. Marčiulionio akademijos vyriausiuoju treneriu Š. Sakalausku. Pastarasis akademiją paliko praėjusių metų pabaigoje, o šį mėnesį pradėjo dirbti Vilniaus krepšinio mokykloje (VKM).

Į ją nuo kito rudens turėtų persikelti ne tik T. Keršis, bet ir itin perspektyviais laikomi jo auklėtiniai.

„Pasiūliau tėvams alternatyvą, kad jie galėtų pasirinkti, ko nori. Nemažai jų skambino ir prašė nepalikti likimo valiai, norėjo, kad vaikai toliau sportuotų su manimi“, – teigė treneris.

Tačiau šį sezoną tenka laidoti ne tik tiems jauniesiems krepšininkams, kurie panoro toliau dirbti su T. Keršiu, bet ir Š. Marčiulionio akademijoje likusiems vaikams.

Nuolaidžiauti nesiruošia ir siūlo susitarti

Moksleivių krepšinio lygoje (MKL) Š. Marčiulionio akademijai atstovavo dvi 2000 metais gimusių berniukų komandos. Pirmoji reguliarųjį sezoną užbaigė lyderės pozicijoje, antroji buvo šešta ir taip pat pateko į atkrintamąsias varžybas.

Tačiau progos pamėginti laimėti pirmenybes veikiausiai neturės nė viena iš jų, mat registruoti naujus žaidėjus į pasitraukusių vietas buvo galima iki sausio 31 d. Nors akademija paprašė MKL padaryti išimtį, lygos vadovai neketina nuolaidžiauti.

„Problema ta, kad mūsų nuostatai nebeleidžia registruoti naujų žaidėjų. Tikrai nematau galimybės tai padaryti. Bendravau su kai kurių kitų mokyklų vadovais, treneriais. Visi sako, kad taisyklės turi būti vienodos visiems – ar pirmai Lietuvos mokyklai, ar paskutinei, ar Balbieriškiui, ar Š. Marčiulionio akademijai. Ir aš tam pritariu.

Matau tik vieną kelią: jie turi tarpusavyje išspręsti nesutarimus, kad galėtų garbingai baigti sezoną ir nedarytų vaikams žalos. Jei išsiskiria suaugusių interesai, reikėtų rasti kompromisą, kad nenukentėtų vaikai“, – DELFI kalbėjo MKL direktorius Dainius Čiuprinskas.

Bet konflikto dalyviai tik baksnoja pirštais vieni į kitus.

„T. Keršį reikia diskvalifikuoti iki gyvos galvos. Išsivesti su savimi vaikus, tarsi jie būtų tavo... Apie moralę čia kalbos net nėra. Man keista, kaip tėvai gali prašyti laikyti darbe tris kartus nusikaltusį žmogų vien tam, kad sezonas būtų baigtas. Tai kokia mes organizacija? Per daugelį metų darbais ir pasiekimais įrodėme savo vertę, net neketiname stoti į vieną gretą su kažkokiu Keršiu“, – širdo Š. Marčiulionis.

„Mums tie vaikai yra brangūs. Jeigu tėveliai nusprendė eiti su jais į nežinią ar dar kažkur – jų valia. Gyvename laisvoje šalyje. Bet akademija tokioje situacijoje atsidūrė pirmą kartą per 22 metus“, – piktinosi ir R. Jarutis.

Tuo tarpu T. Keršis taip pat laikosi savo – esą būtent akademijos vadovai jauniesiems krepšininkams sugadino sezono finišą.

„Buvome pasiryžę daryti viską, kad sezonas būtų pabaigtas. Bet įvykius paskubino pati akademija – tik dokumentuose formaliai parašyta, jog išsiskyrime bendru sutarimu. Skaudžiausia tai, kad dėl suaugusiųjų žaidimų nukentėjo absoliučiai kiekvienas vaikas šioje amžiaus grupėje“, – sakė T. Keršis.

Š. Marčiulionio akademijoje jį pakeitė buvęs Vilniaus „Sakalų“ klubo žaidėjas ir treneris Erikas Kučiauskas. Kartu su juo akademijos auklėtinius dabar ugdo aštuoni specialistai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (363)