„Kasmet žaidi dėl trijų titulų. Šįmet Eurolygos jau nelaimėsime, lieka du – LKL čempionų žiedai ir LKF taurė. Motyvacijos to siekti netrūksta. Kad ir koks prastas šis sezonas, titulas yra titulas“, - sako neseniai 38-ąjį gimtadienį atšventęs krepšininkas.

Š. Jasikevičius mano, kad DNB LKF taurės finale turėtų susitikti principiniai varžovai „Žalgiris“ ir Vilniaus „Lietuvos rytas“, kurio garbę veteranas yra gynęs.

„Ir mes, ir „Lietuvos rytas“ pusfinalius pradėsime kaip favoritai, tačiau tai nieko nereiškia. Mes turėsime įrodyti, kad esame stipresni už Prienų „TonyBet“, o vilniečiai – už Klaipėdos „Neptūną“. Čia dar visko gali būti“, - sako daugybę įvairių varžybų titulų turintis krepšininkas.

Kauno „Žalgirio“ pakeliui į finalą laukia emocingojo Virginijaus Šeškaus auklėtiniai. Šį sezoną varžovai jau yra pasidaliję po vieną pergalę vieni prieš kitus. „TonyBet“ pernai gruodį namie parklupdė „Žalgirį“ 101:83, o kauniečiai šįmet sausį „Žalgirio“ arenoje įveikė Prienų klubą 84:71.

„Didžiausia Prienų krepšininkų keliama grėsmė – jų žaidimo stilius, maža sudėtis. Jie – daug kam neparankūs, visi sugeba pataikyti tritaškius“, - sako Š. Jasikevičius.

Pasak jo, apskritai Lietuvoje žaidžiančių komandų lygis per pastaruosius trejus-ketverius metus pakilo.

„Kai pastarąjį kartą žaidžiau Lietuvoje prieš ketverius metus, LKL čempionatas nebuvo toks stiprus. Dabar yra 5-6 komandos, su kuriomis reikia kautis. Rungtyniaujama įspūdingose arenose, lygis kyla“, – sako 2003 m. Europos čempionas.

DNB LKF taurės finalo ketverto organizatoriai taip pat pabrėžia didžiulį susidomėjimą kova dėl pirmojo šio sezono titulo. Pasak jų, bilietų į Panevėžio „Cido“ areną, kurioje kovo 29-30 dienomis vyks finalo ketvertas, sparčiai mažėja.

Šįmet DNB LKF vyrų taurės finalo ketvertas rengiamas drauge su DNB LKF moterų taurės finalu, Lietuvos moksleivių žvaigždžių diena. Žiūrovų taip pat laukia parodos ir įvairios pramogos.

Š. Jasikevičiaus titulai:

LKL vicečempionas 1999 m.
Slovėnijos taurės laimėtojas 2000 m.
Slovėnijos taurės turnyro naudingiausias krepšininkas 2000 m.
Sidnėjaus Olimpinių žaidynių bronzos medalio laimėtojas 2000 m.
Ispanijos lygos čempionas 2001, 2003 m.
Ispanijos taurės laimėtojas 2001, 2003 m.
Ispanijos taurės turnyro naudingiausias krepšininkas 2003 m.
Europos čempionas 2003 m.
Eurolygos čempionas 2003, 2004, 2005, 2009 m.
Eurolygos finalo ketverto naudingiausias žaidėjas 2005 m.
Izraelio taurės laimėtojas 2004, 2005 m.
Izraelio čempionas 2004, 2005 m.
Izraelio lygos geriausias sezono krepšininkas 2005 m.
Europos čempionato bronzos medalio laimėtojas 2007 m.
Graikijos taurės laimėtojas 2008, 2009 m.
Graikijos lygos čempionas 2008, 2009, 2010 m.
Turkijos taurės laimėtojas 2011 m.
Turkijos lygos čempionas 2011 m.

M. Kuzminskas: LKF taurėje gali būti staigmenų

Lietuvos krepšinyje – kova dėl pirmojo trofėjaus. Keturios komandos ir viena DNB Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) taurė. Vilniaus „Lietuvos rytas“, Kauno „Žalgiris“, Klaipėdos „Neptūnas“ ir Prienų „TonyBet“ kovo 29-30 dieną atvyksta į Panevėžį, kur vyks LKF taurės finalo ketverto varžybos.

Neutrali Panevėžio „CIDO“ arena ir didelis krepšinio mylėtojų ažiotažas. Kuri iš keturių ekipų į viršų kels nugalėtojų taurę? Šis sezonas visoms keturioms DNB LKF finalo ketverto dalyvėms yra sunkiai nuspėjamas, todėl net didžiausi krepšinio ekspertai kol kas nedrįsta tiksliai įvardinti būsimų nugalėtojų. LKF taurės finalas domina visą krepšinio visuomenę. Į finalo mačą jau liko tik 1000 bilietų. Organizatoriai pataria suskubti ir apsilankyti „Tiketa“ kasose, kur bilietai į finalo ketverto rungtynes kainuoja nuo 15 litų.

„Taurės varžybos yra labai reikalingos, - teigia šiuo metu Malagos „Unicaja“ komandoje žaidžiantis ir šį sezoną Ispanijos taurės varžybose dalyvavęs Mindaugas Kuzminskas. - Ypatingai kuomet dalyvauja ir stipriausi šalies klubai. Krepšinis juk žaidžiamas dėl žiūrovų, o čia yra dar viena galimybė pamatyti aukščiausio lygio krepšinį. Smagu, kad LKF taurės finalo ketvertas organizuojamas vis kitame mieste, vis kiti žiūrovai turi galimybę apsilankyti jame.

Visada yra galimybė, kad finale nebus „Žalgirio“ ar „Lietuvos ryto“. Taurės pusfinalis yra tik vienos rungtynės, todėl staigmeną pateikti daug lengviau negu serijoje iki 2 pergalių. Manau, jog staigmenų sulaukti galimybių yra“.

2014-03-29 17:15 val.
Prienų „TonyBet“ – Kauno „Žalgiris“

„TonyBet“ komanda praėjusio sezono LKF taurės laimėtojai, o „Žalgirio“ ekipa į šį prestižinį turnyrą sugrįžta po vienerių metų pertraukos. Tiesa, Kauno ekipa pertrauką šiame turnyre padarė taip pat būdami nugalėtojais.

Šį sezoną Lietuvos krepšinio lygos čempionams „žalgiriečiams“ kelias į pusfinalį buvo nutiestas iš karto, o Prienų ekipa turėjo pradėti nuo ketvirtfinalio etapo. Čia Virginijaus Šeškaus treniruojama „TonyBet“ ekipa dviejų rungtynių serijoje 159:152 eliminavo Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ ekipą. Per pirmas dvejas LKF taurės šio sezono rungtynes Prienų komandoje rezultatyviausiai žaidė vidutiniškai po 15 taškų pelnydavę Arvydas Šikšnius ir Laimonas Kisielius. Po 11 taškų ir 6 atkovotus kamuolius pridėdavo Mindaugas Lukauskis, o po 9 taškus buvę Alytaus sporto ir rekreacijos centro auklėtiniai Žygimantas Janavičius ir Vaidas Čepukaitis.

„Žalgirio“ ir „TonyBet“ komandos šį sezoną susitiko du kartus. Prieš Naujuosius metus Prienuose aikštės šeimininkai 101:83 nepaliko vilčių laikinosios sostinės ekipai, tačiau po pusantro mėnesio „Žalgiris“ savo aikštėje pasiekė revanšą – 84:71.

„TonyBet“ komandos varomoji jėga – tritaškiai metimai. Pergalingoje rungtynėse Prienuose aikštės šeimininkai pataikė net 50 procentų (15/30) tolimų metimų, o jau kitame mače taiklumas nuo tritaškio metimo linijos sumenko iki 28 procentų (8/29). Tiesa, Kauno klubo krepšininkai LKL pirmenybėse taikliau meta tritaškius metimus) ir baudų metimus, o Prienų ekipa sėkmingiau atakuoja iš dvitaškių metimų zonos.

Kovas Eurolygos turnyre tęsiantis „Žalgirio“ klubas už Prienų ekipą sėkmingiau kovoja po krepšiais. Tarpusavio mačuose šis skirtumas siekė 17 atšokusių kamuolių (77:60), o LKL reguliariame sezone „žalgiriečiai“ per mačą vidutiniškai atkovoja 7 kamuoliais daugiau „TonyBet“ ekipa. Prienų klubas dažniau klysta, tačiau daugiau atlieka rezultatyvių perdavimų.

Įdomi dvikova laukia tarp abiejų komandų įžaidėjų. Buvęs „žalgirietis“, o dabar „TonyBet“ atakų organizatorius Ž.Janavičius prieš Kauno klubą šį sezoną vidutiniškai pelnė po 15 taškų, atliko po 7 rezultatyvius perdavimus ir atkovojo po 4 kamuolius. Jo oponentas „Žalgirio“ gretose – Justinas Dentmonas. Legionierius iš Jungtinių valstijų su Prienais žaidė vos vienerias rungtynes, tačiau tame mače pelnė 16 taškų, atliko 7 rezultatyvius perdavimus ir atkovojo 6 kamuolius.

„TonyBet“ ekipa gali turėti problemų su „Žalgirio“ aukštaisiais žmonėmis. Puikią formą demonstruojantis Robertas Javtokas (vid. 13 tšk. ir 7 atk. kam. tarpusavio rungt.), po traumos gyjantis ir neaišku ar Panevėžyje pasirodysiantis Paulius Jankūnas (13 tšk., 6 atk. kam.), daug patirties turintis Tadas Klimavičius (vid. 8 tšk.) ir jaunasis Mindaugas Kupšas (vid. 6 tšk., 4 atk. kam.). Prienų komandoje po krepšiais taip pat labai sėkmingai rungtyniauja Artūras Valeika ir Laimonas Kisielius, kuris pelno po 12 taškų ir kartu atkovoja 12 kamuolių.

Tiesa, L. Kisielius dėl traumos praleido kelias paskutines rungtynes. „TonyBet“ komandai taip pat labai reikės sėkmingo Martyno Linkevičiaus (vid. 16 tšk., 7 atk. kam.) ir Vaido Čepukaičio žaidimo (vid. 6 tšk.)

Vytenis Lipkevičius prieš Mindaugą Lukauskį. Dviejų „trečiųjų“ numerių dvikova. 34-erių metų 198 cm ūgio M. Lukauskis ir 24-erių metų 198 cm ūgio V.Lipkevičius. Tarpusavio mačuose labiau patyręs „TonyBet“ komandos atstovas (vid. 14 tšk., 3 atk. kam.) lenkia jaunesnį „žalgirietį“ (vid. 7 tšk.), tačiau V.Lipkevičiaus sėkmingas žaidimas Eurolygoje turėtų neraminti Prienų komandos trenerių štabą.

Laukia dar viena dvikova: staigus ir atletiškas „Žalgirio“ žaidėjas Martynas Pocius ir „TonyBet“ komandos lyderis Gintaras Kadžiulis. Itin patyręs krepšininkas su Kauno klubu šį sezoną žaidė tik vieną kartą, tačiau tąsyk jis pelnė 21 tašką ir padėjo Prienams įveikti Lietuvos čempionus. M. Pocius tarpusavio mačuose šį sezoną tikrai neblizga (vid. 3 tšk.), tačiau jo rezultatai Eurolygoje viską pasako (vid. 11 tšk., 2 rez. per.).

2014-03-29 19:50 val.
Klaipėdos „Neptūnas“ – Vilniaus „Lietuvos rytas“

Vilniaus „Lietuvos rytas“ ir Klaipėdos „Neptūnas“ į DNB LKF taurės turnyrą sugrįžtą po pertraukos. Jeigu klaipėdiečiai dalyvauja po metų pertraukos, tai sostinės atstovai praleido jau du tokius turnyrus.
Šį sezoną Eurolygoje dalyvavę vilniečiai LKF taurės turnyre pateko tiesiai į finalo ketvertą, o uostamiesčio krepšininkams reikėjo įveikti ketvirtfinalio etapą. Pirmose rungtynėse klaipėdiečiai svečiuose 13-os taškų skirtumu nusileido Šiaulių „Šiaulių“ komandai, tačiau atsakomajame mače šventė pergalę 27-ių taškų skirtumu ir pateko tarp keturių geriausių.

Pajūrio komandos lyderiu LKF taurės turnyre tapo Vytautas Šarakauskas. Vidurio puolėjas per dvejas rungtynes vidutiniškai pelnydavo po 17 taškų ir atkovodavo po 10 kamuolių. Jam neblogai talkino puolėjas Edgaras Ulanovas (vid. 12 tšk., 8 atk. kam.) ir gynėjas Marius Runkauskas (vid. 11 tšk.).

Šį sezoną, Lietuvos krepšinio lygoje, Vilniaus ir Klaipėdos komandų keliai buvo susikirtę du sykius. Pirmose sezono rungtynėse namuose vilniečiai šventė pergalę 9-ių taškų skirtumu, tokiu pačiu „Lietuvos ryto“ pranašumu baigėsi ir sausio mėnesį Klaipėdoje vykęs mačas.
Abi komandos dažnai savo žaidimą grindžia tolimais metimais. Tiek vilniečiai, tiek „Neptūno“ krepšininkai LKL turnyre pirmauja pagal pataikytų tolimų metimų procentų. Antroje šių komandų tarpusavio rungtynėse Klaipėdos krepšininkai metė 12-a tritaškių daugiau nei dvitaškių (36/24). „Neptūnas“ Vilniaus krepšininkus lenkia pagal dvitaškių ir baudų metimų taiklumą.

„Neptūno“ komanda vidutiniškai per mačą atkovoja 2 kamuoliais daugiau nei „Lietuvos ryto“ ekipa (37/35), tačiau po dviejų tarpusavio dvikovų vieno atkovoto kamuolio pranašumą turėjo sostinės klubas (65/64). Vilniaus klubas per susitikimą atlieką 4 rezultatyviais perdavimais daugiau ir padaro 2 klaidom mažiau nei „Neptūno“ komanda.

Uostamiesčio komandai svarbus uždavinys sulaikyti Vilniaus klubo priekinę liniją. Nors „Lietuvos rytas“ rungtyniauja be tikro „centro“, o neseniai komandą papildęs Antanas Kavaliauskas dar neaišku ar išbėgs ant parketo, Darius Songaila ir Juanas Palaciosas puikiai tvarkosi po krepšiu. Du sunkieji kraštai tarpusavio mačuose žaidė tik po vienerias rungtynes, tačiau pelnė po 19 taškų. Dvejas rungtynes žaidęs Stevanas Jelovacas pelnė po 14 taškų. „Neptūno“ priekinės linijos žaidėjas Valdas Vasylius tarpusavio mačuose rinko po 17 taškų, tačiau LKF ketvirtfinalyje jo vidurkis sumenko iki 8 taškų per rungtynes.

Atvirkštinis variantas – V. Šarakauskas. Puikiai LKF taurėje žaidęs aukštaūgis prieš „Lietuvos ryto“ komandą pelnydavo po 9 taškus.

Vilniaus komandos „tritaškių mašina“ Martynas Gecevičius prieš LKL metų snaiperį Marių Runkauską. Du kartus Eurolygos čempionas M.Gecevičius šį sezoną tarpusavio mačuose pelnydavo po 17 taškų ir būdavo vienas pagrindinių pergalės kalvių. M.Runkausko vidurkis kiek kuklesnis (vid. 9 tšk.), tačiau krepšinio specialistai neabejoja jo taiklia ranka. Galima prisiminti gynėjo pasirodymą vienose šio sezono rungtynių, kai M.Runkauskas pataikė net 10 tolimų metimų.

„Lietuvos ryto“ ir Lietuvos rinktinės žaidėjas Renaldas Seibutis neakivaizdžioje dvikovoje kausis su „auksinės jaunimo rinktinės“ žaidėju Edgaru Ulanovu. Tarpusavio dvikovose šį sezoną abu krepšininkai kol kas nepademonstravo stulbinamų rezultatą. R.Seibutis per dvejas rungtynes pelnydavo po 9 taškus, o E.Ulanovas po 7 tšk., tačiau pastarasis tapo naudingiausiu Vieningosios lygos mėnesio jaunuoju krepšininku, o R.Seibutis šį sezoną Eurolygoje pelnydavo po 11 taškų.

Įdomi dvikova laukia ir įžaidėjų grandyje. „Lietuvos ryto“ legionierius Omaras Cookas (vid. 5 tšk., 10 rez. per.) ir „Neptūno“ atakų organizatorius Arvydas Eitutavičius (vid. 5 tšk., 2 rez. per.).
„Neptūno“ komandoje jau rungtyniaus ir po traumos sugrįžęs bei taiklia ranka pasižymintis puolėjas Justas Sinica. Neaiški situacija su traumą patyrusiu Arnu Butkevičiumi.

Įdomus faktas: visos keturios finalinio ketverto komandos LKF taurėje žaidė ir 2010-2011 metų finalo ketverte. Tada nugalėtoja tapo „Žalgirio“ komanda, antras liko „Lietuvos rytas“, trečią vietą užėmė Prienai, o ketvirti buvo klaipėdiečiai.

Spėjimas: Mindaugas Kuzminkas (Malagos „Unicaja“ ir Lietuvos rinktinės puolėjas)

Kaip pastaraisiais sezonais matome, visos ekipos bando pasivyti tiek „Žalgirį“, tiek „Lietuvos rytą“. Kiekvienas sezonas nuo to tampa tik įdomesnis. Manau, kad Taurės varžybose turi dalyvauti tik stipriausi šalies klubai. Visose stipriose krepšinio šalyse, kuriose rengiamos taurės varžybose, dalyvauja visi klubai.

Man teko dalyvauti 4-iuose LKF taurės finalo ketvertuose. Du kartus su „Šiauliais“ ir du kartus su „Žalgiriu“. Labiausiai įsiminė pirmasis ketvertas, nes jis buvo pirmas man ir trečiasis, tada su „Žalgiriu“ finale įveikėme „Lietuvos rytą“.

Sunku prognozuoti, kai vienos rungtynės viską nusprendžia. DNB LKF taurės finalo ketverte palaikysiu „Žalgirį“ ir išsidėstymą spėčiau tokį:

1. „Žalgiris“ 
2. „Lietuvos rytas“
3. „Neptūnas“
4. „TonyBet“