Jau pirmą mėnesį – taikliausias NBA tritaškininkas

NBA lygos duris tik 1995-aisiais pravėręs tuomet jau beveik 31-erių metų A. Sabonis iškart privertė amerikiečius iš nuostabos griebtis už galvų – jis per pirmą mėnesį pataikė 15 tolimų metimų iš 26 bandymų ir kurį laiką pagal tritaškių taiklumą (58 proc.) net pirmavo tarp visų stipriausios pasaulio krepšinio lygos snaiperių! Tą įsimintiną lapkritį Sabas smeigė dvi serijas, kai taiklūs buvo šeši iš eilės jo tritaškiai šūviai.

Apskritai Portlando „Trail Blazers aukštaūgio tritaškių taiklumas NBA lygoje siekė 33 procentus (151/462 metimai), o daugiausiai per vieną mačą jis yra įsūdęs tris tolimus metimus. Tačiau per treniruotę A. Sabonis nesunkiai pataikydavo po 10 ir daugiau tritaškių iš eilės.

Svarbiausią savo tolimą šūvį rungtynių metu A. Sabonis paleido į Finikso „Suns“ krepšį, kai likus žaisti mažiau nei 3 sekundes po Rasheedo Wallace'o perdavimo per visą aikštę lietuvis taikliu tritaškiu išplėšė pratęsimą. Tiesa, tą dvikovą po keturių pratęsimų visgi laimėjo „Suns“ – 140:139, nors Sabas pelnė net 31 tašką, atkovojo 10 kamuolių ir atliko 7 rezultatyvius perdavimus.

Įdomu, kad vėliau, jau būdamas 39-erių metų ir grįžęs į Kauno „Žalgirį“ bei Eurolygą, Sabas vis dar buvo toks pats taiklus: 2004 m. TOP-16 etape tikslą pasiekė 10 iš 18 jo tritaškių (56 proc.).

Iš kiek žemesnių A. Sabonį lenkia tik D. Nowitzki ir A. Bargnani

Jei į NBA milžinų sąrašą įtrauktume ir lygiai 7 pėdų ūgio žaidėjus, tai daugiausia tritaškių iš jų tuomet neabejotinai yra įmetęs būtent 213 cm ūgio Dirkas Nowitzki – 1363-is (vien reguliariajame sezone).

Antras žengia taip pat 213 cm ūgio italas Andrea Bargnani – 593 taiklūs tolimi šūviai. Tuo metu trečią vietą dalinasi A. Sabonis ir Spenceris Hawesas, savo sąskaitoje turintys po 136-is tritaškius metimus.

Pastarasis A. Sabonį pasivijo per rungtynes su Jono Valančiūno atstovaujamu Toronto „Raptors“ klubu, kai įmetė tris tritaškius.

Tačiau visi išvardinti aukštaūgiai tritaškininkai, išskyrus Sabą, nėra tikrieji savo komandų „centrai“, o ir už lietuvį jie žemesni bent 5 centimetrais. Tiesa, skirtingai nei mūsiškis, jis vis dar gerina savo rodiklius, nes tęsia karjerą NBA.

Tačiau net Dalaso „Mavericks“ ekipos, kuriai ir atstovauja D. Nowitzki, generalinis vadybininkas Donnie Nelsonas pareiškė, kad jei turėtų galimybę į komandą pasikviesti žaidėją, esantį pačiame jėgų žydėjime ir pačios geriausios savo formos, tai būtų būtent A. Sabonis.

„Jei turėčiau pirmąjį šaukimą NBA biržoje ir galėčiau rinktis – geriausios formos Dirką ar Sabą prieš visas jo traumas, aš apsistočiau ties dideliu vyruku Sabu“, – pareiškė jis.

Be abejo, turbūt ne tik dėl A. Sabonio tritaškių. Bet vis tiek.

„Lietuvos rinktinėje jis buvo antras geriausias tritaškininkas po Rimo Kurtinaičio, kuris yra pasaulinio lygio snaiperis“, – pridūrė D. Nelsonas.

Palyginimui: vienas aršiausių Sabo varžovų NBA lygoje 216 cm ūgio Shaquille'as O'Nealas per savo karjerą yra pataikęs vos 1 tritaškį iš 22 bandymų (4 proc.) – ir tą vienintelį nuo lentos.

Ž. Ilgausko tritaškių salvė per pratęsimą

Tritaškiai metimai nebuvo svetimi ir kitam Lietuvos atstovui NBA lygoje Žydrūnui Ilgauskui. Identiško ūgio (221 cm) Klivlando „Cavaliers“ ir Majamio „Heat“ klubuose žaidęs Ž. Ilgauskas iš viso per karjerą realizavo 33 tolimus metimus iš 113-os (29 proc.).

Įspūdingiausiai šį savo ginklą Ž. Ilgauskas panaudojo per mačo su Sakramento „Kings“ ekipa pratęsimą – jis per lemiamas 5 minutes pataikė net tris tritaškius, o „Cavaliers“ laimėjo pratęsimą 13:0 ir šventė pergalę išvykoje 117:104.

Įdomu, kad „Big Z“, kaip ir A. Sabonis, tritaškiu irgi yra išplėšęs pratęsimą – ir ne prieš bet ką, o prieš tą pačią „Suns“ komandą: nors iki ketvirto kėlinio pabaigos likus žaisti 6 min. 30 sek. „Cavs“ nuo savo varžovų atsiliko net 18 taškų skirtumu (72:90), jie sugebėjo atsitiesti, o įspūdingą spurtą vainikavo Ž. Ilgausko tritaškis likus vos 3 sekundėms iki sirenos – 97:97. Pratęsimo metu šeimininkai nebeleido suabejoti savo pranašumu ir iškovojo pergalę rezultatu 114:109.

Afrikos milžino tritaškiai sužavėjo net Ch. Barkley

Dar vienas tritaškiais garsėjęs NBA milžinas – net 231 cm ūgio Manute Bolas iš Sudano. Įspūdingo ūgio krepšininkas nebuvo itin tvirtai sudėtas fiziškai, todėl mėgdavo patikrinti savo rankos taiklumą ir iš tolimos distancijos.

Ir jam tai visai neblogai sekėsi: per karjerą M. Bolas įmetė 45 tritaškius iš 228 (20 proc.). Nors galbūt taiklumu aukštaūgis ir nežibėjo, nereikia pamiršti, kad tais laikais (1985-1995 m.) bendras žaidėjų pataikymas buvo prastesnis. Be to, ir metimai, už kuriuos skiriami trys taškai, kurį laiką vis dar buvo tam tikra naujovė.

Nepaisant to, M. Bolas kartą surengė tikrą tritaškių šou, kai 1993 m. Filadelfijos „76ers“ rungtynėse su Finikso „Suns“ vien per trečią ir ketvirtą kėlinį pataikė net 6 tolimus metimus (iš viso – 6/12, 50 proc.). Toks milžino pasirodymas pribloškė ir „Suns“ lyderį Charlesą Barkley, kuris mačo metu M. Bolui pagarbiai paspaudė ranką. Tiesa, pergalė vis dėlto atiteko „Suns“ kolektyvui – 125:115.

2010 metais M. Bolas, būdamas 47-erių, mirė dėl inkstų funkcijos nepakankamumo ir didžiosios daugiaformės eritemos (Stivenso-Džonsono sindromo) komplikacijos. Jis augino net 10 vaikų – šešis su pirmąja žmona ir keturis su antrąja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (181)