Istorinė perspektyva – palanki žalgiriečiams

Pirmajame tarpusavio mače 2005-aisiais galingai rungtyniaujant Pauliui Jankūnui, „Žalgiris“ šventė pergalę 79:72. Atakuodamas beveik be klaidų dabartinis ekipos kapitonas tąkart surinko 30 naudingumo balų – tai antras geriausias P.Jankūno karjeros rezultatas Eurolygoje (geriausias – 32 naud. bal.). Kitose rungtynėse su Bambergo klubu dar naudingesnis buvo tuometinis žalgiriečių lyderis Tanoka Beardas. Kauno sporto halėje žalgiriečiai nušlavė varžovus 86:65, o T.Beardas aikštę paliko savo sąskaitoje turėdamas 23 taškus, 10 atkovotų kamuolių ir 34 naudingumo balus.

„Žalgirio“ ir „Brose Baskets“ komandas burtai vėl suvedė 2011-2012 m. sezone. Tada Sonny Weemso vedami žalgiriečiai vokiečius įveikė tiek „Žalgirio“ arenoje – 81:70, tiek Bamberge – 82:68. Šios dvi pergalės buvo esminės kauniečiams skinantis kelią į „Top 16“ etapą.

Būtent šiame etape Lietuvos ir Vokietijos čempionų keliai susikirto praėjusiame sezone. Pirmosios rungtynės Bamberge buvo neįtikėtinai atkaklios. „Žalgiris“ sugebėjo išplėšti pergalę po pratęsimo 88:87, tačiau visam likusiam sezonui neteko P. Jankūno. Išnirus pečiui, kapitonui vėliau prireikė operacijos. Atsakomasis susitikimas „Žalgirio“ arenoje klostėsi kiek lengviau. Kšyštofas Lavrinovičius pelnė 20 taškų ir atkovojo 8 kamuolius, o kauniečiai laimėjo 90:81.

Treneris C. Flemingas – „Brose Baskets“ stabilumo garantas

Po vieno geriausių sezonų klubo istorijoje Bambergo „Brose Baskets“ komanda pradėjo ketvirtąjį žygį Eurolygoje iš eilės. Penktą kartą per pastaruosius septynerius metus Vokietijos čempionais tapę Chriso Flemingo auklėtiniai šiemet tikisi pasiekti naujų aukštumų.

Treneris C. Flemingas neabejotinai yra vienas pagrindinių „Brose Baskets“ sėkmės architektų. Šeštą sezoną prie Bambergo klubo vairo pradėjęs amerikietis yra vienas ilgiausiai be pertraukos viename klube dirbančių Eurolygos trenerių. Jis nusileidžia tik „FC Barcelona“ strategui Xavierui Pascualiui.

Būtent į Barseloną vasarą pasuko vienas „Brose Baskets“ lyderių Bostjanas Nachbaras, išvyko ir Jeremiah Massey ir Mattas Walshas, bet į jų vietą atvyko amerikiečiai Zachas Wrightas, Jamaras Smithas, Rakimas Sandersas bei kroatas Damiras Markota. Išlaikiusi likusį komandos branduolį, kurio lyderiu galima vadinti gynėją Antoną Gavelą, Vokietijos ekipa ir toliau demonstruoja tokį pat drausmingą ir iki smulkmenų apgalvotą žaidimą.

Toks žaidimas davė vaisių ne tik Eurolygos starto rungtynėse su Strasbūro SIG komanda (namuose laimėta 84:70), bet ir dvikovoje su Stambulo „Anadolu Efes“ ekipa. Trečiajame ture Bamberge žaidę šeimininkai panaikino dviženklį deficitą ir vienus B grupės favoritų įveikė 88:86. Tarp šių dviejų pergalių įsimaišė pora pralaimėjimų. Vokiečiai nerado priešnuodžių Madrido „Real“ komandai (58:98) bei praėjusią savaitę strigo Milano „EA7 Emporio Armani“ gynyboje (62:76).

Tuo tarpu nacionaliniame čempionate „Brose Baskets“ komanda taip pat yra patyrusi dvi nesėkmes ir su 6 pergalėmis po 8 turų kol kas užima tik penktąją vietą.