O apmaudžios nesėkmės, patirtos Šarlotėje (90:92) ir Hjustone (104:110 po dviejų pratęsimų) privertė už galvos griebtis ne tik neutralius NBA ekspertus, bet ir vien „Raptors“ naujienas nušviečiančius apžvalgininkus, kurie paprastai stengiasi saviškių nekritikuoti.

Tačiau po neįtikėtinai prasto pasirodymo (nepaisant padoraus rezultato) prieš „Rockets“ kolektyvą, kai buvo pasiekti bent du visų laikų NBA antirekordai, pratrūko ir jie, ir paprasti „Raptors“ fanai. Ir jie tikrai turi tam pagrindo.

Žaidimas be perdavimų arba J. Valančiūnas – įžaidėjas

Pirmadienio susitikime su „Rockets“ vyrais visa „Raptors“ komanda per 58 minutes gryno žaidimo laiko (48 min. + du pratęsimai po 5 min.) atliko tik 10 rezultatyvių perdavimų. Tai – praktiškai tik vienas perdavimas per 6 minutes arba du – per kėlinį.

Dar įdomiau, kad daugiausiai rezultatyviomis atakomis pasibaigusių perdavimų „Raptors“ gretose atliko ne gynėjai Kyle'as Lowry, DeMaras DeRozanas ar kiti, o „centras“ iš Lietuvos J. Valančiūnas – 4-is (oficialiame protokole įrašyti 3 perdavimai, nes vienas, atliktas trečio kėlinio viduryje R. Gay'ui, lietuviui kažkodėl nebuvo priskirtas). Tai – dvigubai daugiau nei bet kuris kitas svečių krepšininkas (K. Lowry ir R. Gay'us atliko po 2 rez. perd., DeMaras DeRozanas, Tyleris Hansbrough ir Quincy Acy po 1).

O keisčiausia yra tai, J. Valančiūnas, kuris likus 3 min. iki ketvirto kėlinio pabaigos viršijo pražangų limitą ir atsisėdo ant suolo, tapo ir paskutinio „Raptors“ perdavimo autoriumi, kai asistavo tritaškį įmetusiam K. Lowry (likus žaisti 5 min.). Per likusį laiką, t. y. 15 min. (5 min. + du pratęsimus), torontiečiai nebesugebėjo suregzti nė vienos normalios komandinės atakos – visos jos baigėsi individualiais veiksmais (pvz., neparuoštais R. Gay'aus metimais, kurių jis lemiamu metu pataikė vos 2 iš 15-os).

Palyginimui, vienas pats Jamesas Hardenas iš „Rockets“ progas sėkmingai užbaigti atakas saviškiams sukūrė 10 kartų.

Per 58 minutes atliktų 10 „Raptors“ rezultatyvių perdavimų, kai į krepšį iš viso mesta net 114 kartų – naujas NBA antirekordas nuo 1985-1986 m., kai buvo pradėta skaičiuoti išplėstinė komandų statistika.

Beje, tai nebe pirmas kartas, kai atėjus lemiamos akimirkoms „Raptors“ pradeda žaisti po vieną: priešpaskutiniame mače su „Jazz“ ekipa jie be perdavimų vertėsi paskutines 8 min.
Jonas Valančiūnas

Tarkuoja trenerį ir „Raptors“ lyderius

„Ši ataka puikiai atspindi visą „Raptors“ puolimą šį sezoną“, – taip jokio derinio nedariusių Toronto krepšininkų išpuolį, pasibaigusį avantiūrišku Rudy Gay'aus metimu apibūdino „Toronto Sun“ žurnalistas Ryanas Wolstatas.

„Jei jums patinka, kai žaidėjas lieka vienas prieš vieną su varžovu, tada pats ilgai laiko ir driblinguoja kamuolį bei galiausiai paleidžia tolimą dvitaškį metimą per rankas, jums tikrai patiks „Raptors“, – šmaikščiai „Twitter“ tinkle ironizavo vienas iš daugelio nusivylusių fanų.

„Mūsų puolimas dvokia“, – pritarė jam kitas „Raptors“ gerbėjas.

Tačiau jų nuostabai, Kanados klubo vyriausiasis treneris Dwane'as Casey po pirmadienį patirto pralaimėjimo gyrė savo auklėtinius.

„Džiaugiuosi tuo, kaip mes kovėmės. Mes atlikome net 30 metimų daugiau nei varžovai („Rockets“ atliko 84 metimus iš žaidimo, o „Raptors“ net 114 – DELFI). Kiek kartų jūs esate tai matę? Mums tiesiog reikėjo juos pataikyti. Pirmoje rungtynių pusėje mūsų taiklumas buvo tik 25 procentai, tačiau po pertraukos pagerinome savo gynybą ir pasivijome varžovus“, – pozityvius dalykus vardino D. Casey.

Tiesa, jis pamiršo paminėti, kad norint pataikyti metimus, reikia juos paruošti, o ne tiesiog duoti kamuolį į rankas R. Gay'ui ar D. DeRozanui, kurie kartu realizavo vos 17 iš 62 savo bandymų – 14/52 dvitaškiai (27 proc.) ir 3/10 tritaškiai (30 proc.). Dar didesnę nuostabą kelia jų metimų taiklumas iš baudos aikštelės – vos 8/32 (25 proc.).

„Keturis kėlinius ir du pratęsimus mes žaidėme su jais taškas į tašką, nors metimai nekrito. Galite sakyti, kad tai nuovargis ar panašiai, tačiau „Rockets“ irgi yra stiprūs ir jie žaidė gerai. Tiesiog norėčiau, kad būčiau pataikęs tuos kelis lengvus metimus ir gal tada viskas būtų pasibaigę kiek kitaip“, – tragedijos nedarė ir R. Gay'us, kamuolį į krepšį metęs net 37 kartus (tai – naujas ekipos rekordas).
Rudy Gay'aus ir DeMaro DeRozano metimų taiklumas

Komanda tris kėlinius ignoruoja J. Valančiūną

Paradoksalu, tačiau „Raptors“ naudingiausias žaidėjas dvikovoje su „Rockets“ J. Valančiūnas (jam žaidžiant rezultatas krypo komandos naudai +12 taškų) atliko mažiausiai metimų iš visų starto penketo narių – tik 9-is.

R. Gay'us metė 37-is, D. DeRozanas 25-is, K. Lowry 16, o Amiras Johnsonas 10 kartų.

Sportsnet.ca žurnalistui Michaelui Grange'ui po rungtynių beliko konstatuoti, kad dvigubą dublį surinkęs J. Valančiūnas (10 taškų ir 13 atk. kam.) turi kur kas dažniau gauti kamuolį, o ne tik kovoti dėl jo po saviškių metimų.

„R. Gay'us atlieka tiek daug blogų metimų, kad atrodo, jog jo toks mentalitetas. Kuo greičiau „Raptors“ pradės žaisti per J. Valančiūną, tuo komandai bus geriau“, – pareiškė jis.

Ir pridūrė iškalbingą statistiką: šių metų J. Valančiūno rodikliai per pirmą kėlinį – 79 minutės, 39 metimai, 48 taškai. Bendri antro, trečio ir ketvirto kėlinių duomenys – 112 min., 28 metimai, 29 taškai.

Taigi per likusius tris ketvirčius lietuvis atlieka beveik pusantro karto mažiau metimų nei per pirmąjį, o taškų pelno net perpus mažiau.
Rudy Gay'us ir Jonas Valančiūnas

Visų „Raptors“ žaidėjų algos:

Toronto „Raptors“ krepšininkų atlyginimai

R. Gay'us – didžiausias savanaudis NBA istorijoje?

„Raptors“ klube mažiausiai dvigubai daugiau už bet kurį kitą žaidėją uždirbantis (beveik 18 mln. JAV dolerių per metus) puolėjas R. Gay'us nori savo statusą patvirtinti ir NBA aikštelėse. Tačiau šį sezoną jam tai labai sunkiai sekasi – per pirmas 8-erias rungtynes R. Gay'us dar nė karto neatakavo krepšio bent 50 proc. taiklumu (bendras pataikymas siekia tik 35 proc. – 57/160 metimai). Palyginimui, J. Valančiūno bendras taiklumas yra lygiai 50 proc. – 33/66 metimai.

Tačiau pirmadienį R. Gay'us „pranoko“ ne tik save, bet ir visus kitus saiko nejaučiančius NBA metikus: nors į krepšį metė net 37 kartus (8/29 dvitaškiai, 3/8 tritaškiai), jis mačą pabaigė surinkęs tik 29 taškus.

Tai – pirmas kartas NBA istorijoje, kai tiek kartų kamuolį link krepšio paleidęs krepšininkas nesugeba sukrapštyti bent 30 taškų.

Iki šiol bent 37 metimus per mačą atlikę yra tik 72 NBA žaidėjai. R. Gay'us – pirmasis, tai daręs taip netaikliai.

„Varžovai buvo pernelyg susispaudę savo baudos aikštelėje, todėl teko atakuoti iš toliau. O atlikti perdavimą komandos draugams ne visada turėjau progą, nes arba jų laisvų nebūdavo, arba laikas atakai eidavo į pabaigą ir reikėdavo imtis iniciatyvos“, – taip tokią savo šūvių papliūpą žurnalistams argumentavo R. Gay'us.

Jūsų teismui – visi 37-i R. Gay'aus metimai ir jo pasiteisinimas:

Iki šiol bent 37 metimus per mačą atlikę yra tik 72 NBA žaidėjai. R. Gay'us – pirmasis, tai daręs taip netaikliai.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (199)