Jau ketvirtadienį jis pradės savo antrąjį sezoną stipriausioje pasaulyje krepšinio lygoje. Kaip seksis jo atstovaujamam „Raptors“ klubui, kuris sieks patekti į atkrintamąsias varžybas, sunku pasakyti, tačiau pačiam JV vadinamam „centrui“ dauguma NBA specialistų piešia labai šviesius metus.

Kai kurie analitikai J. Valančiūnui net prognozuoja labiausiai patobulėjusio lygos krepšininko titulą. Tuo metu DELFI tiki, kad Lietuvos rinktinės „centras“ šiemet ne tik pelnys dvigubai daugiau taškų, bet ir atkovos kamuolių nei per pirmą savo sezoną bei sulauks kvietimo į NBA „Visų žvaigždžių“ savaitgalį.

Ikisezoninėse nereikėjo, tai ir nežibėjo

Naudingiausiu NBA Vasaros lygos žaidėju pripažintas J. Valančiūnas (vid. po 18,8 taško ir 10 atk. kam.) Europos čempionate Slovėnijoje tenkinosi atsarginio vaidmeniu ir žaidė po mažiau nei 16 min. (vid. 6,5 taško ir 5,2 atk. kam.), tačiau iškovojo pirmą medalį atstovaudamas vyrų rinktinei.

Ikisezoninėse rungtynėse uteniškis irgi nežibėjo: žaidė po 24 min., pelnė po 8,7 taško ir atkovojo po 6,4 kamuolio. Tai – net blogesni rodikliai už tuos, kuriuos Jonas demonstravo būdamas naujoku. Jei neskaičiuotume pirmos dvikovos su Detroito „Pistons“, kai jam buvo leista pasireikšti tik 13 min., kituose keturiuose mačuose J. Valančiūno statistika prieš 2012-2013 m. sezoną buvo tokia: vid. 26 min., 11 taškų ir 7,8 atk. kam. per susitikimą.

Kodėl tokie skaičiai? Tiesiog treneris Dwane'as Casey nematė reikalo ikisezoninėse dvikovose maksimaliai spausti iš lietuvio prakaito lašų. Be to, reikia pripažinti, kad ir mūsiškio tiesioginiai varžovai buvo ne tie, prieš kuriuos galėtum auginti savo statistiką – geriausiai besiginantis NBA žaidėjas Marcas Gasolis ir po du kartus J. Valančiūnui itin neparankus Nikola Pekovičius bei savo kieta gynyba garsėjantis Tysonas Chandleris.

Akivaizdu ir tai, kad sezono metu J. Valančiūnas žais tikrai daugiau nei po 24 min. (prognozuojamas žaidimo laikas – apie 35 min.), tad jau vien dėl to jis bus geresnis.

Šį sezoną padvigubins savo rodiklius?

„Tas pats treneris, tokia pati gynyba, tos pačios schemos. Viskas man jau čia pažįstama ir sava“ – teigia J. Valančiūnas prieš antrąjį savo sezoną NBA.

Pirmajame lietuvis žaidė 62-ejose rungtynių iš 82-ejų. 57-erias iš jų J. Valančiūnas pradėjo „Raptors“ starto penkete.

18 mačų mūsiškis praleido dėl skilusio dešinės rankos piršto kaulo, dar du – dėl kaklo traumos.

Tikėtina, kad šiuo požiūriu lietuviui naujas sezonas bus sėkmingesnis: jis ne tik fiziškai sustiprėjo, bet ir išmoko naujoko pamokas – jau pažįsta visus savo oponentus. Taigi jei viskas bus gerai, J. Valančiūnas turėtų sužaisti apie 80 rungtynių, o gal net ir daugiau, jei „Raptors“ įšoks į atkrintamųjų varžybų traukinį.

Pirmais metais J. Valančiūno vidurkiai NBA buvo 8,9 taško, 6 atkovoti kamuoliai ir 1,3 bloko per susitikimą. Iš viso jis per sezoną pelnė 554 taškus, sugriebė 372 atšokusius kamuolius ir blokavo 78 varžovų metimus.

Neabejotina, kad jei pavyks išvengti rimtesnių traumų, gerokai sutvirtėjęs ir patobulėjęs Lietuvos atstovas savo rodiklius per šiuos metus pagerins dvigubai, t. y. įmes apie 1100 taškų, atkovos apie 740 kamuolių ir „išrašys“ apie 150 blokų. Tokiu atveju jo vidurkiai būtų apie 14 taškų, 9 atkovoti kamuoliai ir 2 blokai per mačą.

Debiutiniais metais J. Valančiūnas atliko 9 dvigubus dublius ir pagal tai pasidalino 73-ią vietą lygoje. Antrą sezoną tokių pasiekimų turėtų būtų maždaug trigubai daugiau, o lietuvis pagal juos galbūt pašoks net į pirmą dvidešimtuką.

Solidu ir visai suprantama, kodėl NBA specialistai nenustebtų, jei būtent jis laimėtų labiausiai patobulėjusio lygos žaidėjo titulą.

Turi sulaukti kvietimo į NBA „Visų žvaigždžių“ savaitgalį

„Raptors“ puolimas 2013-2014 m. laikysis ant trijų banginių pečių – Rudy Gay'aus, DeMaro DeRozano ir J. Valančiūno. Išvykus kamuoliu su kitais dalintis ne itin mėgstančiam Andrea Bargnaniui, būtent šie trys žaidėjai turėtų atlikti daugiausiai metimų. Iš taškus sėkmingai galinčio rinkti Kyle'as Lowry treneris D. Casey mėgina nulipdyti padorų įžaidėją, tad jo šūvių serijos bus retesnės.

Ką tai reiškia? J. Valančiūnas bus pastebimas ne tik gynyboje ir tikrai atkreips dėmesį į save – kad ir Shaquille'o O'Nealo ar Charleso Barkley, kurie ir renkasi 18-a krepšininkų, žaidžiančių NBA „Visų žvaigždžių savaitgalio“ rungtynėse tarp geriausių lygos naujokų („Rookies“) ir antramečių („Sophomores“).

Praėjusiais metais J. Valančiūnas prieš pat NBA šventę susižeidė ir tai komplikavo jo galimybes pasekti Arvydo Sabonio, Žydrūno Ilgausko ir Šarūno Jasikevičiaus pėdomis bei jau pirmaisiais savo karjeros NBA metais sudalyvauti tokiame renginyje.

Tačiau šiemet lietuvis atsigriebs: J. Valančiūnas turi nukonkuruoti atsarginį Klivlando „Cavaliers“ aukštaūgį Tylerį Zellerį ir kartu su Detroito „Pistons“ nariu Andre Drummondu kaip antramečių „centrai“ patekti tarp „BBVA Rising Stars Challenge“ mačo dalyvių.

2014 m. „Visų žvaigždžių savaitgalį“ rengs Naujasis Orleanas. Ir J. Valančiūnui viešnagė vasario viduryje į šį miestą gali tapti puikia repeticija prieš 2015 m. NBA šventę, kurią priims Torontas ir kurioje, kas žino, gal JV jau pretenduos ir į pagrindines – „Rytų“ ir „Vakarų“ žvaigždžių rungtynes.

Kaip šiame sezone seksis kitam NBA lietuviui – Donatui Motiejūnui, nesiryžta spėti net rimčiausi lygos analitikai. Veikiausiai mūsiškis tenkinsis epizodiniu vaidmeniu, tačiau jo sezonas turėtų būti ilgas, nes mažai kas abejoja, kad Hjustono „Rockets“ su savo naujuoju pirkiniu Dwightu Howardu priešakyje žais atkrintamosiose varžybose ir gal net ne tik pirmame jų etape.

Beje, J. Valančiūnas su D. Motiejūnu asmeniškai galės palinkėti vienas kitam gero sezono – pirma „Raptors“ ir „Rockets“ klubų akistata vyks jau antrą čempionato savaitę, lapkričio 11 d., „Toyota Center“ arenoje.

Išskirtiniai užkulisiniai kadrai, kaip „Raptors“ pasirinko J. Valančiūną:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)