Džakartoje vyksiantis čempionatas bus ir atrankinės varžybos į kitais metais Kinijoje vyksiančias Jaunimo olimpines žaidynes. Šiose žaidynėse FIBA sprendimu žaidžiamas tik trijulių krepšinis. Toks formatas jau buvo naudojamas 2010-ų žaidynėse.

Į Jaunimo olimpines žaidynes iš karto pateks po 3 geriausias merginų ir vaikinų pasaulio čempionato ekipas.

Kitos šalys teisę varžytis žaidynėse gaus priklausomai nuo nacionalinės federacijos reitingo, kuris nustatomas pagal konkrečios šalies žaidėjų turimus FIBA 3X3 reitingo taškus. Žaidėjai reitingo taškus gauna dalyvaudami 3X3 turnyruose, kurie rengiami pagal FIBA nustatytas taisykles.

Lietuvos vaikinų rinktinėje pasaulio čempionate žais Justas Vazalis, Kristupas Žemaitis, Martynas Sajus ir Jonas Lekšas. Merginų komandoje – Justina Kraujūnaitė, Laura Juškaitė, Daugilė Šarauskaitė ir Austėja Širšinaitytė.

„Suprantama, geriausia būtų laimėti medalius ir ramiai laukti kitų metų vasaros“, - prieš kelionę sakė Lietuvos rinktinės treneris Dalius Lubys, į 3X3 čempionatą vykstantis jau antrą kartą. - Taip toli vykstame ne pažaisti, o siekti rezultato. Tačiau nuspėti, kaip viskas susiklostys, neįmanoma, turime mažai duomenų apie kitų šalių komandas ir jų pajėgumą“.

Lietuvos vaikinų rinktinė turnyro I etapo C grupėje susitiks su Estijos, Indonezijos, Prancūzijos, Argentinos, Naujosios Zelandijos, Kataro ir Latvijos ekipomis. Merginų turnyre mūsų ekipa B grupėje išbandys jėgas su JAV, Ispanijos, Kinijos, Puerto Riko ir Guamo rinktinėmis.

Pagal oficialias taisykles, 3X3 krepšinis ir vaikinų, ir merginų turnyruose žaidžiamas 6 dydžio kamuoliu. Rungtynės vyksta 10 minučių stabdant laiką arba iki 21 taško. Pratęsimo atveju rungtyniaujama iki dviejų taškų. Už metimą nuo tritaškio metimo linijos skiriami 2 taškai, metimai iš artimesnių distancijų apdovanojami vienu tašku.

Pasaulio čempionate Džakartoje FIBA išbandys vieną taisyklių naujovę – už dėjimą iš viršaus bus skiriami 2 taškai.