Į čempionus nesilygiuoja

Daugiau nei 8 tūkst. į Rygą (Latvija) prieš dvejus metus suplūdusių sirgalių iš Lietuvos nė sekundės neabejojo, kad jų numylėtiniai pasipuoš pasaulio jaunimo pirmenybių auksu.

Jei liepos 7 dieną Prahoje (Čekija) tą patį pakartotų T. Masiulio auklėtiniai, daugeliui krepšinio mėgėjų ir ekspertų beliktų išsižioti iš nuostabos.

Lygintis su ketverius metus savęs vertų varžovų tarptautinėje arenoje neturėjusia K. Maksvyčio komanda nenori ir pats dabartinės 19-mečių rinktinės treneris, vengiantis atskleisti, į kokią vietą ketvirtadienį startuojančiose pirmenybėse nusitaikiusi jo ekipa.

„Toks tas titulo gynimas: juk su ankstesne karta ir jos pasiekimais mes neturime nieko bendro. Kiti žaidėjai, kiti treneriai. Kita vertus, aišku, kad čempionų vardas mus įpareigoja. Važiuojame kautis dėl kiekvieno kamuolio, kiekvieno aikštės centimetro“, – antradienį su komanda išvykdamas į Čekiją, sakė T. Masiulis.

Surinko optimalią sudėtį

Lietuvos rinktinės ambicijas turėtų pakurstyti tai, kad į pasaulio čempionatą ji išskrido stipriausios sudėties.

„Padarėme viską, ką buvome suplanavę. Manau, esame gerai pasiruošę, visi žaidėjai – sveiki. Mūsų koziris – komandinis žaidimas, puolime daugiausiai tikimės iš gynėjų, bet ir aukštaūgiai nuo jų neatsilieka“, – teigė T. Masiulis.

Be to, komanda, kurioje pirmais smuikiais turėtų griežti gynėjai Tomas Dimša ir Jokūbas Gintvainis, puolėjai Marius Grigonis ir Justas Tamulis bei vidurio puolėjas Augustinas Jankaitis, jau žino, kaip reikia kopti ant nugalėtojų pakylos.

Pernai lietuviai Europos 18-mečių čempionate Vilniuje pelnė sidabrą, tokį patį apdovanojimą jie iškovojo ir 2010-ųjų žemyno 16-mečių pirmenybėse.

„Kartu rungtyniaujame ne vienerius metus, todėl esame susižaidę, tapę draugais. Manau, ir pasaulio čempionate turime gerus šansus“, – optimistiškai nusiteikęs buvo M. Grigonis.

Tiesa, abu medalius komanda pelnė treniruojama Arūno Visocko, kurį tik šią vasarą pakeitė T. Masiulis.

37-erių buvusiam puolėjui, su Kauno „Žalgiriu“ 1999-aisiais laimėjusiam Eurolygą, čempionatas Čekijoje bus rimčiausias turnyras dar trumpoje trenerio karjeroje.

„Kaip būdamas žaidėjas jausdavau jaudulį, taip ir dabar šiek tiek nerimo yra. Bet tai – normalu, prasidėjus varžyboms jis išnyks“, – savijautą apibūdino kaunietis, dirbantis Kauno „Žalgirio“ dublerių komandos vyriausiuoju treneriu.

Tvarkos mokėsi iš kariškių

Mėnesį trukusio pasiruošimo čempionatui metu Lietuvos ekipa sužaidė 9 kontrolinius susitikimus ir šventė 7 pergales bei patyrė dvi nesėkmes prieš bendraamžius iš Australijos ir metais vyresnius Rusijos atstovus.

Pastarąją savaitę T. Masiulio auklėtiniai stovyklavo kariniu poligonu garsėjančiame Ruklos miestelyje. Pasak trenerio, ten jaunieji krepšininkai apsistojo siekiant pabėgti nuo didmiesčių šurmulio.

„Norėjau, kad vaikinai užsidarytų nuo aplinkos, pabūtų kartu, jų mintys susigulėtų. Atrodo, pavyko“, – sprendimu surengti stovyklą neįprastoje vietovėje liko patenkintas T. Masiulis.

Treniruodamiesi Rukloje krepšininkai nepraleido progos pasisvečiuoti mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ batalione.

„Per laisvą pusdienį aplankėme kareivius, jie mums palinkėjo sėkmės. Buvo labai įdomi patirtis“, – pasakojo treneris.

Kariškos tvarkos jauniems krepšininkams pasimokyti pravartu: tą parodė metais vyresnių žaidėjų rinktinės pavyzdys. Dėl sportinio režimo pažeidimų pastarosios komandos strategas Tomas Pačėsas namo išsiuntė du žaidėjus: Tomą Lekūną ir Edgarą Zinevičių. Neoficialiomis žiniomis, prasikaltėliai piktnaudžiavo alkoholiu.

T. Masiulis šį incidentą vadino gera pamoka visiems jauniems krepšininkams.

„Džiaugiuosi, kad mūsų komandoje tokių disciplinos problemų nebuvo. Vaikinai – protingi, patys supranta, dėl ko ir už ką žaidžia. O tiems, kurie nori ne tik žaisti, bet ir dar kažką daryti, čia tikrai ne vieta. Jie pavedė ne tik save, bet ir savo komandos draugus“, – gėdino T. Masiulis.

Ketvirtadienį startuojančias pasaulio pirmenybes Lietuvos komanda pradės dvikova su turnyro šeimininkais. B grupėje lietuvių varžovais taip pat bus Irano ir Argentinos ekipos.

Anot T. Masiulio, čempionato favoritai yra amerikiečiai, kanadiečiai, australai, serbai, kroatai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)