Pirmojo turo dvikovą ispanų ekipa laimėjo prieš Bolonijos “Climamio” (Italija), o Lietuvos čempionai namuose turėjo pripažinti Atėnų “Panathinaikos” (Graikija) pranašumą.

Keičiasi treniruočių pobūdis

“Žalgirio” krepšininkai į Ispaniją užsakomuoju reisu iš Karmėlavos oro uosto išskrido vakar per pietus. Skrydis iki Vitorijos truko daugiau nei 5 valandas.

Vakare pasiekę viešbutį, žalgiriečiai pavakarieniavo ir nuėjo ilsėtis - žaidžiant išvykose vakaro treniruotės “Žalgirio” treneriai dažniausiai nerengia, tik peržiūri varžovų rungtynių įrašus. Šiandien ryte rungtynių arenoje komanda tik lengvai pasitreniruos, pamėtys į krepšį.

Kovai su “Tau Ceramica” rengėsi visi 10 krepšininkų: Vidas Ginevičius, Robertas Packas, Tanoka Beardas, Darjušas Lavrinovičius, Ainaras Bagatskis, Dainius Šalenga, Mindaugas Timinskas, Paulius Jankūnas, Simonas Serapinas ir Martynas Andriuškevičius.

“Sezonui persiritus į antrąją pusę, pamažu keičiame treniruočių pobūdį. Neberengiame dviejų krepšinio treniruočių per dieną, nes žaidėjus pradeda varginti ne tik fizinis nuovargis, įvairūs skausmai, bet ir rutina. Stengiamės saugoti jų jėgas ir kovos troškimą”, - sakė “Žalgirio” vyriausiojo trenerio Antano Sireikos asistentas Gintaras Krapikas.

Varžovai - galingi

“Mūsų tikslas - pergalė, kad atgautume tas pozicijas, kurias turėjome iki pirmojo pralaimėjimo namuose. Tačiau tik apie pergalę galvoja ir mūsų varžovų komanda, kuri antrąjį Eurolygos etapą pradėjo labai pasirengusi ir atsigavusi. Ypač gerą sportinę formą demonstruoja jų metikai - 201 cm ūgio Sergi Vidalis, 190 cm - Jose Manuelis Calderonas ir, be abejo, Arvydas Macijauskas”, - sakė G.Krapikas.

“Žalgirio” treneriai akcentavo auklėtiniams šių varžovų snaiperių gynybą, tačiau supranta, kad ši užduotis yra labai sunki.

“Snaiperis dažniausiai net nemato gynėjo - jis gauna kamuolį ir meta jį į krepšį. Komandos, turinčios savo gretose taiklumu išsiskiriančių krepšininkų, yra įvaldžiusios tokį žaidimo modelį, kad išnaudotų savo kozirius. Todėl ne visada dėl praleistų tritaškių galima kaltinti besiginantį žaidėją.

Tad mūsų gynėjams teks gerokai padirbėti, kad neleistų perduoti kamuolį Vitorijos komandos snaiperiams ir kad apsunkintų jiems sąlygas atakuoti”, - svarstė “Kauno dienos” pašnekovas.

Gyrė buvusį auklėtinį

“Šįvakar mūsų laukia akistata su komanda, su kuria kovoti yra labai sunku. Mes visi žinome Lietuvos sugebėjimus ugdyti viską mokančius žaidėjus. Svarbiausia, lietuviai yra labai vikrūs, sugebantys išnaudoti kiekvieną varžovų klaidą”, - sakė “Tau Ceramica” vyriausiasis treneris Duško Ivanovičius.

Jis atkreipė dėmesį į priekinę “Žalgirio” liniją su Tanoka Beardu priešakyje, taip pat - į antrosios linijos žaidėjus, kurie, D.Ivanovičiaus manymu, yra labai stiprūs žaisdami vienas prieš vieną.

“Pastaruoju metu labai aukštą meistriškumą demonstruoja M.Timinskas. Manau, jis yra tikrasis komandos lyderis”, - gyrė savo buvusį auklėtinį D.Ivanovičius.

M.Timinskas nuo 2000 metų rudens pusantro sezono žaidė Vitorijos komandoje, su kuria 2001 metų pavasarį pateko į Eurolygos finalą.

Ispanus irgi supykdo teisėjai

“Tau Ceramica” smogiamoji jėga - ne vien atakuojantys gynėjai. Jiems efektyviai padeda sunkieji krašto puolėjai - Luisas Scola (ūgis 206 cm) ir buvęs žalgirietis Kornelis Davidas (206 cm). Pastarasis dažnai rungtyniauja ir “centro” pozicijoje, keisdamasis su Tiago Spliteriu (211 cm).

Pamažu įsižaidžia nugaros traumą išsigydęs gynėjas Travisas Hansenas (198 cm). Per vasario 23-iosios rungtynes su “Climamio” jis pelnė tik 1 tašką, tačiau per paskutinį Ispanijos ACB lygos mačą vasario 26-ąją su Bilbao ekipa surinko 12 taškų, beje, pataikęs 4 iš 9 tritaškių.

Aukštaūgis britas Andrew Bettsas (217 cm) labiau patikimas gynyboje. Ispanų ekipai atstovauja ir buvęs “Alitos” legionierius Robertas Conley (198 cm).

Vitorijos komanda turi dar vieną stiprų padėjėją - aistringus žiūrovus, kurie nė kiek nenusileidžia Kauno žalgiriečių gerbėjams. Sausio mėnesį Eurolyga buvo skyrusi 20 tūkstančių eurų baudą baskų klubui už tai, kad per “Tau Ceramica” ir Maskvos CSKA rungtynes įsiaudrinę sirgaliai įvairiais daiktais apmėtė mačo arbitrus, o vienam iš jų - žydui Šmueliui Bacharui - sužeidė veidą.

Beje, vienas to susitikimo teisėjų buvo kroatas Danko Radičius, neseniai teisėjavęs ir Kaune.

“Žalgiris” kreipėsi į Eurolygos vadovus

Dar vienas dalykas, kuris pagrįstai kelia nerimą komandų treneriams, yra teisėjavimas. Daug aistrų sukėlė arbitrų darbas ir pirmojo turo “Žalgirio” - “Panathinaikos” bei “Tau Ceramica” - “Climamio” rungtynėse.

Arvydo Sabonio “Žalgirio” krepšinio centras dėl teisėjų darbo kokybės išsiuntė raštą Eurolygos vadovams.

“Mes neprašėme anuliuoti rungtynių rezultato, tik norime atkreipti dėmesį į teisėjų veiksmus. Juk pats dalyvavau tame Eurolygos seminare, kai buvo pasakyta, kad TOP-16 varžybose dirbs patys geriausi arbitrai. Tačiau įspūdis susidarė visai kitoks”, - kalbėjo G.Krapikas.

“Žalgirio” - “Panathinaikos” mačui teisėjavusio Mošės Bitono iš Izraelio G.Krapikas teigė iki šiol išvis nebuvo matęs Eurolygos varžybose.