Aukštesnysis teismas panaikino Panevėžio miesto apylinkės teismo 2013 m. balandžio 11 d. nutartį, kuria įtariamajam M. Balčiūnui buvo pratęstas laikino nušalinimo nuo pareigų terminas 3 mėnesiams.

Įtariamojo skundą išnagrinėjęs teismas, susipažinęs su ikiteisminio tyrimo medžiaga ir išklausęs kaltinimo ir gynybos argumentus, nusprendė, kad šiame ikiteisminio tyrimo etape nėra pagrindų M. Balčiūnui toliau taikyti procesinę prievartos priemonę.

Atsižvelgęs į tai, kad tyrime yra apklausti įtariamieji, liudytojai, atliktos procesinės prievartos priemonės (kratos ir poėmiai, kurių metu paimti reikiami dokumentai), atlikti kiti ikiteisminio tyrimo veiksmai, aukštesnysis teismas nusprendė, kad kaltinimo pozicija dėl įtariamajam taikytinos procesinės prievartos priemonės grindžiamas ne bylos duomenimis pagrįsta jo elgesio prognoze, o nepagrįstomis prielaidomis.

Vertindamas skundžiamoje nutartyje nurodytą riziką, kad M. Balčiūnas gali piktnaudžiauti tarnybine padėtimi ir trukdyti procesui klastodamas dokumentus ir darydamas poveikį pavaldiniams, teismas atsižvelgė į tai, kad nėra jokių duomenų, jog įtariamasis ikiteisminio tyrimo metu būtų atlikęs kokius nors veiksmus, siekdamas daryti įtaką byloje apklausiamiems asmenis ar kokiu nors kitokiu būdu trukdęs ikiteisminiam tyrimui. Tyrimą kontroliuojanti prokurorė savo pareiškime teismui dėl laikino nušalinimo nuo pareigų tęsimo ir teismo posėdžiuose tokių duomenų taip pat nenurodė.

Aukštesnysis teismas pažymėjo, kad ikiteisminio tyrimo metu tyrimą organizuojantis prokuroras, gavęs duomenų apie tai, kad įtariamasis M. Balčiūnas, naudodamasis Lietuvos krepšinio federacijos generalinio sekretoriaus įgaliojimais, daro neleistiną poveikį liudytojams, įtariamiesiems, keičia dokumentų turinį ar kitaip trukdo tyrimui, gali vėl kreiptis į teismą dėl šios procesinės prievartos priemonės taikymo.

Panevėžio apygardos teismo nutartis neskundžiama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (89)