LKF generalinis sekretorius buvo nušalintas nuo pareigų trims mėnesiams, jam skirtas namų areštas su įpareigojimu būti namuose nuo 20 iki 6 val., nesilankyti tam tikrose vietose ir nebendrauti su tam tikrais asmenimis po to, kai aukštesnysis teismas panaikino Panevėžio miesto apylinkės teismo M. Balčiūnui skirtą suėmimą.

Teismas, išnagrinėjęs įtariamojo Mindaugo Balčiūno skundus, netenkino jo skundo dėl nušalinimo nuo pareigų trims mėnesiams, tačiau panaikino kardomąją priemonę – namų areštą.

„Teismas leido grįžti dirbti į LKF, tik kitose, ne generalinio sekretoriaus pareigose. Netrukus su LKF prezidentu Arvydu Saboniu spręsime, kokias pareigas galėsiu eiti. Tai – nemažas žingsnis į priekį. Santūriai džiaugiuosi – galėsiu padėti formuoti biudžetą, dirbti su rėmėjais“, – DELFI teigė M. Balčiūnas.

Pirmosios instancijos teismas, skirdamas įtariamajam namų areštą, buvo nurodęs, kad šia kardomąja priemone siekiama neleisti įtariamajam daryti poveikio liudytojams ir kitiems įtariamiesiems.

Aukštesnysis teismas, nesutikdamas su pirmosios instancijos teismo pozicija, pabrėžė, kad M. Balčiūnui inkriminuojamos nusikalstamos veikos yra susijusios su jo, kaip LKF generalinio sekretoriaus, pareigomis, tačiau niekaip nesusijusios su kokiu nors konkrečiu paros metu.

Apeliacinės instancijos teismas pažymėjo, kad nėra jokių konkrečių duomenų, pagrindžiančių būtinybę M. Balčiūnui būti namuose nuo 20 iki 6 val. Teismo įsitikinimu, nėra pagrindo manyti, kad įtariamasis nuo 20 iki 6 val. turės galimybę trukdyti procesui, darydamas poveikį liudytojams ir kitiems įtariamiesiems, ar kad tokios galimybės neteks, šiuo paros metu jam uždraudus išeiti iš namų.

Teismas nurodė, kad įtariamajam skirti su namų areštu susiję draudimai lankytis tam tikrose vietose ir bendrauti su tam tikrais asmenimis gali būti nustatyti ir švelnesnėmis nei namų areštas kardomosiomis priemonėmis.

Pripažinęs, kad šiame ikiteisminio tyrimo etape nėra pagrindo įtariamajam taikyti įpareigojimą būti namuose nuo 20 val. iki 6 val., teismas kartu pažymėjo, kad nusikalstamos veikos, kurių padarymu M. Balčiūnas įtariamas, yra tiesiogiai susijusios su jo, kaip LKF generalinio sekretoriaus, pareigomis bei įgaliojimais.

Palikdamas galioti M. Balčiūnui skirtą trijų mėnesių nušalinimą nuo pareigų aukštesnysis teismas pabrėžė, kad nepaisant to, jog šiuo metu ikiteisminio tyrimo medžiagoje nėra akivaizdžių duomenų, jog įtariamasis M. Balčiūnas pats ar per kitus asmenis trukdo procesui, jo užimamos pareigos gali sudaryti sąlygas ir galimybę daryti įtaką pavaldiems liudytojams ar kitiems įtariamiesiems, apsunkinti tyrimui reikšmingų dokumentų suradimą ir paėmimą ar kitaip trukdyti tyrimui.

Panevėžio apygardos teismo nutartys neskundžiamos.

DELFI primena, kad M. Balčiūnui pareikšti įtarimai dėl sukčiavimo, piktnaudžiavimo, dokumento suklastojimo ar disponavimo suklastotu dokumentu bei kyšininkavimo.

Didžiausia už šiuos nusikaltimus gresianti bausmė - laisvės atėmimas iki septynerių metų. Tokia bausmė numatoma už piktnaudžiavimą ir kyšininkavimą.

Prokurorai teigia įtariantys, kad prieš 2011 metų Europos vyrų krepšinio čempionatą galėjo būti parengtas planas, kaip neteisėtai už Panevėžio miesto savivaldybės lėšas rekonstruoti uždarosios akcinės bendrovės "Via Unica" viešbutį "Romantic".

Tuo tarpu LKF sausio pabaigoje nusprendė, kad laikinai perleisti M. Balčiūno įgaliojimus kitam asmeniui nėra būtina, ir šiuo metu verčiasi be generalinio sekretoriaus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (208)