Šaunuolis D. Novickas ar vandalas? Portalas sportin.lt tai pabandė išsiaiškinti pakalbinęs patį D. Novicką, kurio veide šypsena nedingo viso pokalbio metu.

- Dainiau, krepšinį pradėjai žaisti vėlai. Kada ir nuo ko viskas prasidėjo?

- Pradėjau žaisti būdamas 21-erių. Iki tol gyvenau kaime, auginau bulves ir jas skutau (juokiasi). Dvyliktoje klasėje net į mokyklos rinktinę nekviesdavo. Žaidžiau tik su draugais kieme - kaip eilinis paauglys. O paskui draugas iš Ukmergės, pamatęs, kad žaidžiu Kėdainių miesto lygoje, pakvietė pabandyti pažaisti RKL.

Dirbau “Sportland” parduotuvėje. Kad nesipjautų darbas su krepšiniu, draugas pasiūlė 200 litų didesnį atlyginimą. Va taip viskas prasidėjo.

- Ir viskas iškart sekėsi puikiai, tiesa?

- Panašiai (juokiasi). Esu 1x1 ir dukart 3x3 Lietuvos čempionas, RKL sidabro laimėtojas ir visų Lietuvos miestelių čempionas. Kai kas mane vadina ir neoficialaus vieneriose rungtynėse pelnytų taškų pasaulio rekordininku (D. Novickas per rungtynes yra pelnęs 152 taškus – SportIN.lt pastaba). Atstovavau Lietuvai gatvės krepšinio čempionatuose Maskvoje, pernai Alkatraso kalėjime (JAV) žaidžiau 1x1 pasaulio čempionate. Būdamas 33-ejų, beveik 34-erių, pradėjau žaisti NKL, tapau profesionalu.

- Pradėjus sportuoti aukštesniame lygyje kūnas nesustreikavo?

- Kol kas ne. Dar nebyru. Tiesą pasakius, jau daug metų sportuoju kiekvieną dieną. Skirtumas tik tas, kad žaidžiau žemesnio lygio čempionatuose.

- Esi pusiau profesionalas, bet per Vilniaus mėgėjų krepšinio čempionato rungtynių pertraukas vis išbėgi parūkyti…

- (juokiasi) Šito klausimo nebuvo, gerai? Juk ne visada išbėgu... (juokiasi) Molėtuose to niekad nedarau.

- Kodėl Rusijos antrasis kanalas per visą Lietuvą nuskambėjusiam „trick-shot‘ui“ per Gedimino paminklą pasirinko būtent tave?

- Su rusais susipažinau Maskvoje, kur žaidėm pasaulio 3x3 čempionate. Gavosi taip, kad jie pradėjo kurti laidą „Krepšinio brolija“. Kai atvažiavo į Vilnių, paskambino man, pasiūlė įmesti sudėtingą metimą. Jų laida važinėja po VTB lygoje rungtyniaujančių komandų miestus ir kiekviename jų nufilmuoja po „trick-shot‘ą“. Stepas Babrauskas pristatė miestą, o aš... tapau vandalu (juokiasi).

- Kas buvo metimo per Gedimino paminklą idėjos autorius?

- Važinėjome po miestą ir ieškojome vietos, kur galėtume atlikti sudėtingą metimą. Pradžioje galvojome mesti per Neries upę prie Baltojo tilto. Bet kai sužinojau, kad reikia pataikyti ir jokio montažo nebus, supratau, kad tiesiog per ją nepermesiu kamuolio.

Kadangi toje pačioje laidoje buvo reportažas apie „Lietuvos ryto“ simbolį Geležinį vilką, tai sugalvojome, kad su tuo yra susijęs Gedimino paminklas.

- Kiek laiko mėtei, kol pataikei?

- Gerą pusvalandį. Atlikau apie 35-40 metimų. Mėčiau mūvėdamas pirštines ir nematydamas krepšio. Kiek žinau, Latvijoje panašus filmavimas užtruko 6 valandas. Po taiklaus metimo praėjus kelioms minutėms pasirodė policija. Vos suspėjome (šypsosi).

- Policija atvyko dėl užstrigusių kamuolių ar dėl viešosios tvarkos pažeidimo?

- Dėl tvarkos. Kažkas paskundė. Bet, aišku, ir kamuolius reikėtų nuimti. Skambinome gaisrinei, bet jie atsisakė atvykti, nors Rusijos antrasis kanalas buvo pasiryžęs apmokėti visas išlaidas.

Ant paminklo liko du kamuoliai. Abu mano ir abu man brangūs – vienas iš Alkatraso kalėjimo, kitas iš Maskvos 3x3 čempionato.

- Už viešosios tvarkos pažeidimą pačiam gresia piniginė bauda arba areštas iki 30 dienų. Kurią nuobaudą pasirinktum?

- Draugai nori nuo manęs pailsėti, tad siūlo rinktis atostogas areštinėje. Artimieji irgi juokaudami ruošia džiūvėsių maišą. Bet Mindaugas Balčiūnas paleistas į laisvę, nebus su kuo pakalbėti, tad mieliau mokėčiau baudą.

- Žiniasklaida tavo poelgį vadina chuliganizmu, vandalizmu. Po šio įvykio jautiesi blogesniu žmogumi, nei buvai prieš jį?

- Tikrai ne. Tiesiog gavosi gera reklama Lietuvai, Vilniui, man pačiam. Toliau bendrauju su mane filmavusiais žurnalistais. Jie sako, kad apie šį įvykį jau žino Rusija, vaizdas išplatintas socialiniuose tinklapiuose. Kai šį metimą įdės į youtube.com svetainę, manau, jis bus žiūrimiausias.

- Ar gali teigti, kad taiklus metimas per Gedimino paminklą – įspūdingiausias tavo karjeroje?

- Neskaitant „Kažkur matytų“ rungtynėse šią savaitę įmesto pergalingo metimo paskutinę sekundę ir kažkada atlikto taiklaus metimo iš savo aikštės pusės, šis metimas vienareikšmiškai – įdomiausias mano gyvenime.