Taikus sprendimas – priimtinas abiems pusėms

Į Tarptautinio sporto arbitražo teismo (CAS) rankas savo ginčą perdavusios žemyno nacionalinės federacijos ir Tarptautinės krepšinio federacijos Europos padalinio („FIBA Europe“) prezidentas Olafuras Rafnssonas ieško kompromiso.

Tokia netikėta linkme Europos krepšinyje prieš pusmetį įsiplieskęs konfliktas pasisuko po praėjusią savaitę Lozanoje (Šveicarija) vykusio CAS posėdžio.

„Pasibaigus posėdžiui teisėjų kolegijos pirmininkas pakvietė abiejų šalių atstovus ir pasiūlė taikiai susitarti dėl kompromisinio sprendimo. Šis pasiūlymas atrodo priimtinas tiek mums, tiek bylos atsakovams“, – DELFI informavo vienas Serbijos krepšinio vadovų A. Kleutas.

KSS generalinis sekretorius kartu su Rusijos krepšinio federacijos atstovais ir advokatais iš Ispanijos praėjusį trečiadienį teismo salėje stojo prieš „FIBA Europe“.

Posėdyje Lozanoje turėjo dalyvauti ir vienas CAS pateikto skundo iniciatorių, šiuo metu nuo pareigų nušalintas Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas, tačiau jis tuo metu laiką dar stūmė Kėdainių komisariato areštinėje.

Lietuvos, Serbijos ir Rusijos federacijos praėjusią liepą arbitražo teismui dėl įgaliojimų nevykdymo apskundė islandą O. Rafnssoną ir visą „FIBA Europe“ valdybą.

Anot A. Kleuto, susitarti dėl kompromisinio sprendimo maištininkai ir „FIBA Europe“ vadovybė turi iki sausio 31 d. Jei rasti taikios išeities nepavyks, CAS maždaug per mėnesį priims savo verdiktą.

„Šiuo metu deriname pozicijas su visomis nacionalinėmis federacijomis, kurios dalyvavo pateikiant skundą teismui. Koks galėtų būti šis kompromisas? Nieko negaliu apie tai pasakyti. Neturime teisės kalbėti apie procesą CAS, kol nėra galutinio sprendimo. Tačiau esame patenkinti tuo, kaip baigėsi posėdis Lozanoje“, – dėstė A. Kleutas.

Lietuviams kompromiso sąlygos nežinomos

Iki šiol bene daugiausiai triukšmo dėl O. Rafnssono veiksmų kėlusi LKF po M. Balčiūno sulaikymo liko be savo akių ir ausų.

LKF vykdomasis direktorius Paulius Motiejūnas prisipažino nenutuokiantis, dėl kokių taikaus susitarimo sąlygų derėtasi su „FIBA Europe“.

„Šią savaitę serbai kviečia visus pasitarti. Kol kas daugiau detalių nežinome“, – DELFI sakė P. Motiejūnas.

Skundas CAS atsidūrė po to, kai „FIBA Europe“ valdyba atsisakė praėjusią gegužę sušaukti neeilinį organizacijos generalinės asamblėjos posėdį, kuriame ruoštasi atstatydinti O. Rafnssoną.

Vis dėlto A. Kleutas vengė tiesiai įvardyti, jog sukilusios federacijos reikalauja prezidento iš Islandijos galvos.

„Dauguma federacijų yra nusivylusios tuo, kaip ponas O. Rafnssonas vadovauja Europos krepšiniui. Tačiau šiuo metu mes nenorime kalbėti apie prezidento rinkimus. Pirmiausia mums reikia užbaigti visas teisines procedūras ir surengti neeilinę generalinės asamblėjos sesiją“, – kalbėjo serbas, neatskleidęs, kieno kandidatūrą palaikytų „FIBA Europe“ prezidento rinkimuose.

Išsivers ir be sukilėlių „balso“

A. Kleutas nesureikšmino fakto, jog bylinėtis su „FIBA Europe“ tenka be lietuvių pagalbos. Nors skundą CAS pateikė trys nacionalinės federacijos, maištininkai šalininkų turi gerokai daugiau.

Praėjusį pavasarį pageidavimą sušaukti neeilinę generalinės asamblėjos sesiją buvo pareiškusios 28-ios iš 51-os „FIBA Europe“ priklausančios federacijos. Tiesa, kalbėdamas su DELFI, A. Kleutas pateikė kitą perversmininkų skaičių.

„Ponas M. Balčiūnas buvo 25-ių federacijų balsas, bet tik vienas iš mūsų. Tikimės, kad jis greitai išspręs savo problemas Lietuvoje ir ateityje vėl prisidės prie mūsų, nes visi tikrai sunkiai dirbame, kad įveiktume sunkumus Europos krepšinyje.

Mums visiems buvo šokas, kad mūsų šeimos narys susidūrė su tokiais kaltinimais. Bet niekas nėra kaltas, kol teismas nepasako kitaip“, – pabrėžė vienas KSS vadovų.

Primename, kad LKF verčiasi be generalinio sekretoriaus nuo sausio 7 d., kuomet į areštinę pateko M. Balčiūnas. Jam pareikšti įtarimai dėl sukčiavimo, piktnaudžiavimo, dokumento suklastojimo ar disponavimo suklastotu dokumentu bei kyšininkavimo. Prokurorai teigia įtariantys, kad prieš 2011 metų Europos vyrų krepšinio čempionatą galėjo būti parengtas planas, kaip neteisėtai už Panevėžio miesto savivaldybės lėšas rekonstruoti uždarosios akcinės bendrovės „Via Unica“ viešbutį „Romantic“.

Praėjusį penktadienį Panevėžio apylinkės teismas M. Balčiūną 3 mėnesiams nušalino nuo užimamų pareigų LKF bei pusmečiui skyrė namų areštą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (83)