Apie naują sistemą ir „Finalo ketverto“ panaikinimą
- Lygoje turime 20 komandų, ir galima teigti, jog tai yra pirmasis pilnavertis mūsų sezonas. Tačiau iš karto galiu pasakyti, kad komandų skaičiaus nedidinsime. Neleidžia kalendorius. 20 ekipų šiuo metu yra optimalus variantas. Galima tik komandų rotacija. Paminėtina tai, kad kiekviena šeštoji reguliariojo sezono grupės komanda taip pat pateks į atkrintamąsias varžybas. Anksčiau to nebuvo. Tokia sistema kur kas įdomesnė, nes verda kova ir dėl šeštosios pozicijos. Šį formatą sugalvojome tam, kad padidintume lankomumą. Atkrintamosios varžybos iki pat pabaigos garantuoja ir daugiau žiūrovų, ir daugiau intrigos, ir didesnį uždarbį. Be to, mano nuomone, finalo serija – kur kas objektyvesnis būdas išsiaiškinti stipriausiai komandai, nei „Finalo ketverto“ varžybos. Kaip visi žinome, per vienas rungtynes gali nutikti visko.

Apie komandų progresą
- Tenka girdėti kalbų, kad burtai komandas padalijo į dvi pagal pajėgumą nelygiavertes grupes. Tačiau taip nėra. Praėjo jau pusė sezono, viską atskleidžia rezultatai. Atsirado komandų, kurios šiame sezone demonstruoja labai aukšto lygio krepšinį. Visų pirma, tai „Žalgiris“, gerai rungtyniaujantis ir Eurolygoje. Gerokai pasitempė ir „Krasnie Krylia“. Kas A grupėje užims pirmąsias dvi vietas, leidžiančias išvengti aštuntfinalio, kol kas pasakyti neįmanoma. Ten ir „Spartak“, ir UNICS, ir „Krasnie Krylia“, ir „Chimki“. Visos šios komandos žengia praktiškai koja kojon. Kitos ekipos taip pat grumiasi iš visų jėgų. „Enisey“ klubas praėjusiame sezone buvo beviltiškas autsaideris, o dabar turi galimybių patekti į atkrintamąisas varžybas. Viskas keičiasi, tačiau taip ir turi būti sporte – čia nėra nieko stabilaus. Taigi, kol kas mes viskuo patenkinti, o prasidėjus atkrintamosioms varžyboms bus dar įdomiau. Galų gale, yra nors ir nedidelis, tačiau vis tiek piniginis stimulas.

Apie prizinio fondo dalybas
- Šio sezono VTB Vieningosios lygos prizinis fondas – 70 milijonų rublių (apie 6 mln. litų,- aut. past.). Pasižiūrėjus į klubų biudžetus ši suma galbūt ir nėra pati didžiausia, tačiau tai visgi yra pinigai. Smulkmena, bet maloni. Štai kaip jie daljami. Laimėtojams atiteks 7 mln. rublių, antrąją vietą užimsiančiai komandai – 6,1 mln., trečiai ir ketvirtai vietai – po 5,4 mln. 5-8 vietoms atiteks po 4,6 mln., 9-12 – po 3,8 mln., 13-14 – po 3,25 mln, 15-16 – po 3 mln. rublių. Paskutiniame klubų vadovų susitikime buvo nuspręsta, kad 17-20 vietas užėmusios komandos piniginių apdovanojimų negaus.

Apie kvalifikaciją ir potencialius dalyvius
- Mes susitarėme, kad dvi komandos, savo grupėse užėmusios paskutines vietas, turės kautis dėl išlikimo lygoje. Joms reikės dalyvauti kvalifikacinėse varžybose. Norinčių žaisti lygoje tikrai netrūksta. Mūsų turnyras tapo įdomiu, patraukliu, jame dalyvauti nori daug kas. Svarstome tik Rytų Europos komandų pageidavimus. Galbūt kvalifikaciniame turnyre žais 6, o galbūt ir 8 ekipos, tačiau į pagrindines varžybas iškops tik dvi geriausios. Likusioms padėkosime. Treniruokitės, kaupkite biudžetą. Be to, turime labai konkrečius reikalavimus dalyviams tiek dėl salės, tiek dėl televizijos transliacijų. Jei klubai neatitinka reikalavimų, pageidavimų net nesvarstome. Ir visiškai nesvarbu, koks jų biudžetas. Jeigu nėra geros salės, oro uosto, viešbučio, galimybių transliuoti rungtynes, nėra ir galimybių patekti į lygą.

Apie televizijos transliacijas Rusijoje
- Deja, Rusijoje nei viena profesionali sporto šaka, net ir futbolas, negali užsidirbti iš televizijos transliacijų, o būtent taip turėtų būti visame civilizuotame pasaulyje. Kalbu apie tai tiesiai ir atvirai. Rinkos kol kas neturime. Iš krepšinio transliacijų mes negauname nei kapeikos, tačiau esame vienintelė lyga, transliuojanti krepšinį nacionaliniu mastu. Kitų tokių transliacijų nėra ir nebus. Mums pavyko susitarti, kad VGTRK (Visos Rusijos valstybinė televizijos ir radijo kompanija,- aut. past.) rungtynes transliuoja nemokamai, tačiau visa šalis jas taip pat žiūri nemokamai. Kitų alternatyvų kol kas nematau.

Apie bendrą čempionatą su PBL
- Man sudėtinga atsakyti už visus, aš atstovauju tik VTB Vieningosios lygos interesams, daugiau niekam. Tačiau galiu pasakyti, kad rūpesčių pakanka. Visų pirma, PBL (Rusijos krepšinio profesionalų lyga,- aut. past.) iki šiol egzistuoja kaip savarankiška struktūra, ji organizuoja Rusijos krepšinio čempionatą. Kaip jinai jį organizuoja – tai jau kitas klausimas. Organizuoja taip, kaip sugeba. Akivaizdu, kad kartu vykdyti pilnavertes šalies pirmenybes ir VTB Vieningosios lygos turnyrą nėra įmanoma. Manau, visiems tai aišku. Dėl šios priežasties priėmėme vienintelį protingą sprendimą, kad Rusijos čempionatas – tai mūsų lygos rungtynės ir keletas papildomų rungtynių tarp Rusijos komandų, esančių skirtingose VTB Vieningosios lygos grupėse. Tai viskas, ką buvo galima padaryti.

Apie legionierių limitą
- Ši problema charakteringa ne tik krepšinyje, tai bendra visų profesionalių Rusijoje esančių komandinių sporto šakų problema. Lygiai tas pats ir futbole, ir ledo ritulyje. Pirma, aš sutinku su tuo, kad limitas dirbtinai kelia Rusijos krepšininkų kontraktų kainas. Už rusišką pasą klubų savininkai sumoka papildomai. Tai faktas. Ir ši situacija gadina jaunus Rusijos žaidėjus, kurie gauna neuždirbtus pinigus. Absurdiška. Jeigu komandoje yra tokio lygio žaidėjai, kaip Viktoras Chriapa arba Andrejus Kirilenka, kuris treneris sugalvos jų neleisti į aikštę? Ir jis visiškai negalvoja, koks pas juos pasas. Deja, su jaunimu kitaip.
O dabar – dar apie vieną limito minusą. Geriausi šalies krepšinio klubai žaidžia Europos taurėse. Jose varžosi šešios iš devynių Rusijos komandų, rungtyniaujančių VTB Vieningoje lygoje. Ten nėra jokio limito, mūsų lygoje, žaidžiant su užsienio ekipomis, limito taip pat nėra, tačiau kuomet akis į akį susiduria Rusijos komandos – limitas atsiranda. Man gaila trenerio. Jis turi spausti antrąjį trenerį, kuris kaip kompiuteris jam privalo pasakinėti: šito leisti negalima, o galima tik tą ar aną, nes jie turi rusišką pasą. Nesuvokiama. Mano asmeninė nuomonė: aš už limito pakeitimą. Ne apie absoliutų jo panaikinimą, tačiau pakeitimą, kad limitas būtų taikomas ne aikštėje esantiems žaidėjams, tačiau žaidėjams mačo protokole. VTB Vieningosios lygos klubų atstovų apie galimas permainas pasiteirausiu prieš ateinantį sezoną. Ką klubai nuspręs, taip ir bus.

Apie „Chimki“ situaciją
- Aš iš principo nesutinku, kad profesionalus aukščiausio lygio sportas būtų finansuojamas iš biudžeto. Esu tokios praktikos priešas.
„Chimki“ situacija sudėtinga. Manau, kad tai dėmė visam profesionaliam Rusijos krepšiniui. Po tokių įvykių riksmai, kad Rusija nusipelno turėti tris-keturias vietas Eurolygoje, tikrai neatrodo įtikinamai. Pradžioje reikia įvesti tvarką, o po to reikalauti. Tiesą sakant, kuomet praėjusiais metais pareikalavau atskleisti biudžetus, „Chimki“ parašė, kad išlaidos visiems komandos žaidėjams sudaro 370 mln. rublių. Tačiau tai negali būti tiesa. Visai neseniai parašiau laišką apie šio sezono biudžetų pristatymus. Nežinau, ką man atsakys „Chimki“, tačiau jie privalo atsakyti, kitaip tos komandos lygoje nebematysime. Aš ne seklys ir ne policininkas, tačiau iš karto supratau, kad galai čia nesueina. Pirma tezė visiškai aiški – gyventi reikia pagal galimybes. Antra, kaip aš suprantu, šiandien ten 70 proc. sudarydavo biudžetinės ir 30 proc. – rėmėjų lėšos. Neslėpsiu, Andrejus Jurevičius Vorobjovas su manimi keletą kartų susisiekė ir konsultavosi dėl „Chimki“ situacijos. Jis užėmė, mano nuomone, visiškai teisingą poziciją. Jis pasakė, kad komandai negalima leisti bankrutuoti ir pažadėjo suteikti pagalbą, tačiau artimiausiu metu, 2013 m., biudžetinis finansavimas bus visiškai nutrauktas. Antra, klubas turi turėti savininką. Jūs negalite įvardinti klubo savininko pavardės? Ne. Nes jis ir neturi savininko-šeimininki. Kai nėra savininko, vyksta tai, kas vyksta dabar. Turi atsirasti rėmėjas, šeimininkas, kuris atsives savo valdybą, iškelsiančią į viešumą visus nesusipratimus bei pradės gyvenimą pagal turimas lėšas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)