Jame Vusterio universiteto vicekancleris ir generalinis direktorius D. Greenas piktinasi tuo, kad M. Balčiūnas yra sulaikytas be teismo sprendimo ir prašo LR prezidentės dėti visas pastangas, kad jis kuo greičiau būtų išlaisvintas.

Pateikiame laiško vertimą:

Gerbiama Prezidente Grybauskaite,

Noriu išreikšti savo susirūpinimą dėl neseniai įvykusio profesoriaus Mindaugo Balčiūno suėmimo.

Kaip jūs žinote, Lietuvos sporto universiteto (LSU) kancleriui ir Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generaliniam sekretoriui M. Balčiūnui yra suteiktas Vusterio universiteto Garbės profesoriaus titulas. Jį gerai pažįsta ir itin gerbia daugelis Vusterio universiteto personalo narių ir studentų. M. Balčiūnas prisideda prie universiteto inicijuotų tarptautinių krepšinio trenerių magistro studijų vykdymo - vienintelių, kurias remia „FIBA Europe“ organizacija.

Aš, be abejo, negaliu komentuoti profesoriui Balčiūnui mestų kaltinimų, kurie, kaip suprantu, susiję su galimu sukčiavimu viešbučio „Romantic“ rekonstrukcijos metu Lietuvai ruošiantis 2011 metų Europos čempionatui. Tačiau aš esu labai susirūpinęs, kad profesorius Balčiūnas yra laikomas nelaisvėje teismui dar nepradėjus nagrinėti bylos. Balčiūnas yra gerai žinomas asmuo tiek nacionaliniu, tiek tarptautiniu lygiu, todėl rizika, kad jis, norėdamas išvengti kaltinimų, bėgtų iš Lietuvos, yra minimali.

Taip pat neramu ir iš žmogiškosios pusės - juk M. Balčiūnas turi jauną šeimą.

Todėl esant tokioms aplinkybėms kreipiuosi į Jus ir prašau panaudoti savo galias, kad M. Balčiūnui būtų leista susimokėti užstatą ir jis galėtų išeiti į laisvę, kaip tokiais atvejais yra įprasta tarptautinėje teismų praktikoje. Tai leistų jam vėl grįžti į šeimą ir pasiruošti gynybai prieš visus kaltinimus, kurie jam gali būti pateikti teisme.

Pagarbiai,

Profesorius Davidas Greenas

* * *

Primename, kad Panevėžio prokurorai kartu su Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnais atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo tarnyba, sukčiavimo ir dokumentų suklastojimo aiškinantis savivaldybės lėšų panaudojimo viešbučio „Romantic“ rekonstrukcijai teisėtumą.

Įtariama, kad prieš 2011 metų Europos vyrų krepšinio čempionatą galėjo būti parengtas planas, kaip neteisėtai už Panevėžio miesto savivaldybės lėšas rekonstruoti uždarosios akcinės bendrovės „Via Unica“ viešbutį „Romantic“ .

Praėjusios savaitės pradžioje teisėsauga sulaikė korupcija įtariamus M. Balčiūną, Panevėžio mero patarėją Darių Simėną ir viešbučio „Romantic“ savininkę Dalią Kuklierienę. Teismas leido suimti M. Balčiūną 20 parų. Įtarimai taip pat pareikšti Panevėžio merui Vitalijui Satkevičiui.

Netylant triukšmui dėl korupcija kaltinamų Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinio sekretoriaus M. Balčiūno ir kitų asmenų suėmimo, Generalinė prokuratūra (GP) nusprendė patikrinti Panevėžio prokurorų atliekamą „Romantic“ viešbučio rekonstrukcijos tyrimą.

Morališkai palaikyti M. Balčiūno antradienį iš Australijos į Vilnių grįžo verslininkas bei vienas LKF rėmėjų Antanas Guoga.

Visame pasaulyje žinomas pokerio žaidėjas, kuris M. Balčiūną vadina savo artimu draugu, teigė sukoręs tūkstančius kilometrų, nes norėjo asmeniškai išsiaiškinti, ar pagrįstai už grotų pasiųstas LKF generalinis sekretorius.

„Grįžau pasižiūrėti, kas Lietuvoje darosi. Nuotaikos labai prastos. Mindaugą laikau vienu Lietuvos patriotų, kuris tarnauja Lietuvai. Man labai keista, kad jis suimtas. Aišku, jokios įtakos padaryti negaliu, bet man atrodo, kad viešas interesas išsiaiškinti, kodėl reikėjo suimti tokį žmogų, suorganizavusį patį geriausią čempionatą istorijoje.

Šokas, kad taip elgiamasi su viešu žmogumi, garsinančiu Lietuvą pasaulyje. Gerai, kad tyrimai atliekami, bet nesuprantu, kaip Mindaugas galėtų trukdyti būdamas laisvėje. Praėjo jau dveji metai, tyrimas atliktas, ko dar reikia?“, – stebėjosi A. Guoga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (153)