„Nėra blogai, kad aukštesnis prokuroras tikrina teisėtumą – tai tam tikras garantas, kad į faktus bus pasižiūrėta iš skirtingų pusių. Pats patikrinimas a priori nereiškia, kad yra kažkokių klaidų. Po kelių dienų tai žinosime. Bet tokio rezonanso dar nėra buvę, ir šį atvejų reikėtų penkis kartus patikrinti. Neduok Dieve, jei čia būtų klaida ar per ankstyvas žingsnis, smūgis mūsų antrai religijai būtų didžiulis ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų“, – DELFI sakė K. Vagneris.

GP Viešojo intereso gynimo skyriaus prokuroras, praeityje padėjęs parengti LKF įstatus, o šiuo metu priklausantis LKF Etikos, drausmės ir apeliacijų komisijai, vertinti pačio tyrimo nesiėmė, kadangi teigė apie jį žinantis tik iš viešosios erdvės.

Tačiau K. Vagneris vylėsi, kad aiškumo artimiausiomis dienomis įneš patikrinimą atliekanti GP bei Panevėžio apygardos teismas, kuris ketvirtadienį nagrinės M. Balčiūno pateiktą skundą dėl 20 parų suėmimo.

D.Valys nesureikšmina GP įsikišimo į M.Balčiūno bylą

Tuo tarpu generalinis prokuroras Darius Valys savo vadovaujamų prokurorų sprendimą patikrinti ikiteisminį tyrimą vadina įprastu reiškiniu.

„Aukštesniojo prokuroro pareiga yra užtikrinti teisėtą ikiteisminio tyrimo atlikimą. Todėl Generalinės prokuratūros atitinkami aukštesni prokurorai pareikalavo peržiūrėti minėtą ikiteisminį tyrimą. Tačiau tai tikrai nereiškia, kad mums kyla kažkokios abejonės dėl ikiteisminio tyrimo atlikimo tinkamumo. Tiesiog bus patikrintas ikiteisminis tyrimas ir pateikti visuomenei atsakymai, kokia yra Generalinės prokuratūros prokuroro pozicija“, - žurnalistams Seime sakė D. Valys.

Generalinio prokuroro žodžiais, tokie patikrinimai atliekami „gana dažnai“.

„Tai aukštesniojo prokuroro savarankiškas sprendimas. Kartais yra eskaluojama, kad tai trukdys ikiteisminio tyrimo atlikimui. Šiuo metu, kai asmuo suimtas, kai reikia ypač spartaus ikiteisminio tyrimo atlikimo, viskas organizuojama taip, kad tas ikiteisminis tyrimas nebūtų sutrukdytas. Tai tikrai neužvilkins ikiteisminio tyrimo atlikimo“, - reziumavo D. Valys.

A.Guoga: šokas, kad taip elgiamasi su viešu žmogumi, garsinančiu Lietuvą pasaulyje

Morališkai palaikyti M. Balčiūno antradienį iš Australijos į Vilnių grįžo verslininkas bei vienas LKF rėmėjų Antanas Guoga.

Visame pasaulyje žinomas pokerio žaidėjas, kuris M. Balčiūną vadina savo artimu draugu, teigė sukoręs tūkstančius kilometrų, nes norėjo asmeniškai išsiaiškinti, ar pagrįstai už grotų pasiųstas LKF generalinis sekretorius.

„Grįžau pasižiūrėti, kas Lietuvoje darosi. Nuotaikos labai prastos. Mindaugą laikau vienu Lietuvos patriotų, kuris tarnauja Lietuvai. Man labai keista, kad jis suimtas. Aišku, jokios įtakos padaryti negaliu, bet man atrodo, kad viešas interesas išsiaiškinti, kodėl reikėjo suimti tokį žmogų, suorganizavusį patį geriausią čempionatą istorijoje.

Šokas, kad taip elgiamasi su viešu žmogumi, garsinančiu Lietuvą pasaulyje. Gerai, kad tyrimai atliekami, bet nesuprantu, kaip Mindaugas galėtų trukdyti būdamas laisvėje. Praėjo jau du metai, tyrimas atliktas, ko dar reikia?“ – stebėjosi A. Guoga.

Verslininkas tvirtino neabejojantis, kad teisėsaugos veiksmai pakenkė Lietuvos krepšinio prestižui.

„Tikiu, kad Mindaugas yra geras, doras žmogus, pavyzdys visam jaunimui Lietuvoje. Neturiu nė mažiausio įtarimo, kad jis galėtų siekti naudos sau asmeniškai. Todėl privalau daryti, ką galiu, kad padėčiau jam ir jo šeimai. Galiu nuvažiuoti pas jo žmoną, palaikyti morališkai. Aišku, spausti prokuratūros ar panašiai tikrai negaliu.

Džiaugiuosi, kad dabar Generalinė prokuratūra pažiūrės šitą bylą, manau, klausimas bus greitai išspręstas. Koks tas sprendimas bebūtų, tokį priimsime. Bet akmuo, įmestas į Lietuvos daržą, yra labai didelis“, – pabrėžė A. Guoga.

Primename, kad Panevėžio prokurorai kartu su Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnais atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo tarnyba, sukčiavimo ir dokumentų suklastojimo aiškinantis savivaldybės lėšų panaudojimo viešbučio „Romantic“ rekonstrukcijai teisėtumą.

Įtariama, kad prieš 2011 metų Europos vyrų krepšinio čempionatą galėjo būti parengtas planas, kaip neteisėtai už Panevėžio miesto savivaldybės lėšas rekonstruoti uždarosios akcinės bendrovės „Via Unica“ viešbutį „Romantic“ .

Praėjusios savaitės pradžioje teisėsauga sulaikė korupcija įtariamus M. Balčiūną, Panevėžio mero patarėją Darių Simėną ir viešbučio „Romantic“ savininkę Dalią Kuklierienę. Teismas leido suimti M. Balčiūną 20 parų. Įtarimai taip pat pareikšti Panevėžio merui Vitalijui Satkevičiui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (260)