Liko ten, „kur patogiau“

D. Songaila pasirinko stabilumą. 34 metų veteranas sezono pradžioje pasirašė trumpalaikį kontraktą su „Doneck“ klubu vildamasis netrukus grįžti į NBA, kur 203 cm ūgio sunkusis krašto puolėjas praeityje rungtyniavo aštuonerius metus.

Tačiau pasiūlymai iš kitos Atlanto pusės neatskriejo, ir D. Songaila pratęsė sutartį su „Doneck“ iki šio sezono pabaigos.

Tiesa, prieš padėdamas parašą ant naujo kontrakto, aukštaūgis ilgai svarstė solidų „Žalgirio“ pasiūlymą.

„Nenorėjau keisti komandos sezono viduryje. Jau praėjusiame sezone patyriau, kokia sumaištis būna važinėjant iš vietos į vietą: kitos sistemos, kita aplinka. Taip, „Žalgirio“ pasiūlymas buvo, bet priežasčių, dėl kurių nesusitarėme, nenorėčiau minėti. Paprasčiausiai likau ten, kur patogiau, nes nenorėjau mėtytis“, – savo pasirinkimą paaiškino krepšininkas.

Vis dėlto atvykti rungtyniauti į Kauno klubą, šį sezoną nepaliaujamai stebinantį Europą galingu žaidimu, jis norėtų ateityje.

„Žalgiris“ tikrai labai gerai žaidžia, linkiu jiems kuo didžiausios sėkmės Eurolygoje. Aš visada sakiau, kad karjerą noriu pabaigti Lietuvoje, todėl tikiuosi, kad tokia komanda manimi domėjosi ne paskutinį kartą. Pažiūrėsime kitais metais“, – teigė D. Songaila, kuris patikino nebepuoselėjantis svajonių apie NBA.

Nusivylęs komandos rezultatais

Užbaigti sezoną Donecke D. Songailą galėjo paskatinti ir lyderio vaidmuo, kurį lietuvis užsitarnavo komandoje.

Europos taurės turnyre puolėjas per mačą vidutiniškai pelno po 13,4 taško ir atkovoja 5,6 kamuolio, panašūs statistikos rodikliai ir VTB Vieningoje lygoje (14,7 taško ir 6 atkovoti kamuoliai) bei Ukrainos čempionate (12,7 taško ir 5,3 atkovoto kamuolio).

Tačiau Lietuvos krepšininko pastangų Ukrainos čempionams nepakanka mėginant įsitvirtinti tarp favoritų. Nacionalinėse pirmenybėse „Doneck“ ekipa – tik devinta tarp 14-os komandų, VTB Vieningosios lygos A grupėje – šešta tarp 10-ies konkurentų. Europos taurės turnyre ukrainiečiai (2 pergalės/3 pralaimėjimai) dar turi vilčių patekti į kitą etapą, bet jų situacija – komplikuota.

„Man asmeniškai šis sezonas labai stabilus, bet norėtųsi, kad komandiniai rezultatai būtų geresni. Dirbame, stengiamės, žiūrėsime, kaip bus toliau. Esu patenkintas žaisdamas Donecke, sąlygos čia sudarytos tikrai geros. Truputį nusivylęs esu tik dėl mūsų žaidimo – nedemonstruojame to, ką galėtume. Kas blogai? Tai jau klausimas mūsų treneriui“, – svarstė D. Songaila.

Tuo tarpu gyvenimu Ukrainoje lietuvis teigia esantis patenkintas. Iki šiol jam tik kartą per karjerą yra tekę rungtyniauti Rytuose – 2002-2003 metais D. Songaila atstovavo Maskvos CSKA (Rusija). Nepaisant to, žaidėjas tvirtina apsipratęs lengvai.

„Krepšinis visur yra krepšinis. Ukrainoje yra ir labai gerų, ir ne tokių stiprių komandų. Reikia daug keliauti, nes žaidžiame trijuose turnyruose, todėl laisvalaikiui nelabai to laiko ir lieka“, – pastebėjo D. Songaila.

Atsisveikinimo neatšauks

Šeštadienį kartu su visa „Doneck“ ekipa į Lietuvą D. Songailą sugrąžino VTB Vieningosios lygos tvarkaraštis. Po dienos sostinės „Siemens arenoje“ ukrainiečiai susikaus su Vilniaus „Lietuvos ryto“ ekipa.

„Į „Lietuvos ryto“ problemas nesu įsigilinęs. Mes patys jų turime ir reikia jas spręsti. Tikiuosi, kad mūsų pastangų rezultatas sekmadienį bus teigiamas“, – apie būsimą mačą atsiliepė aukštaūgis.

Tuo tarpu grįžti į tėvynę ir pamėginti apsivilkti nacionalinės rinktinės marškinėlius D. Songaila nebeketina. Po Londono olimpinių žaidynių paskelbęs apie savo pasitraukimą iš rinktinės veteranas tikina nepersigalvosiantis.

„Manau, treneriai gerbs mano apsisprendimą“, – teigė D. Songaila.

„Lietuvos ryto“ ir „Doneck“ mačas Vilniuje prasidės sekmadienį, 19 val.