Keliaujant – jokio krepšinio

Šiandien Joano Plazos auklėtiniais svečiuose žais devintojo Eurolygos turo rungtynes su Milano „EA7 Emporio Armani”.

Prastas ir žvarbus oras žalgiriečių ūpo nei kiek nesugadino, nors kelionės tikslą dėl prastų oro sąlygų Lietuvos čempionai pasiekė vėluodami daugiau kaip valandą.

Prieš pat skrydį už varžovų komandos žaidimo analizę atsakingas J.Plazos asistentas Mindaugas Brazys kiekvienam žaidėjui išdalija informaciją apie būsimą priešininką, tačiau visos kelionės metu apie aistras krepšinio aikštelėje neišgirsi nei žodžio.

Klubo autobuse rodomos būsimų priešininkų paskutinės rungtynės Eurolygoje prieš Viktorijos „Caja Laboral“, tačiau ir ši atrakcija domina nedaugelį. „Prisižiūrime to krepšinio į valias“, – sako kažkuris žalgirietis.

Autobuse – sava tvarka

Kai prieš 25-erius metus tarpusavyje kovodavo Kauno „Žalgiris“ ir Milano „Tracer“, krepšininkai mūvėjo vos šlaunis dengiančias trumpikes ir kojines iki kelių. Per ketvirtį amžiaus pasikeitė ne tik aprangos mados.

Sunku įsivaizduoti, kad tais laikais keliaudamas į Italiją Arvydas Sabonis būtų galėjęs naudotis internetu, Valdemaras Chomičius bendrautų „Facebook“, o Sergejus Jovaiša su Rimu Kurtinaičiu mobiliais telefonais kalbėtųsi su Lietuvoje likusiais namiškiais.

Dabar laikai pasikeitę. Autobuse kiekvienas žalgirietis turi savo vietą. Priekyje, kaip pridera, sėdi klubo sporto direktorius Vitoldas Masalskis ir vyriausiasis treneris J. Plaza, už jų – štabo nariai ir žaidėjai.

Pokalbių temų paletė – pati įvairiausia. „Ar įsivaizduojate, kaip beviltiškai šiemet UEFA Čempionų lygoje atrodo Anglijos klubai: Londono „Chelsea“ ir „Manchester City“ jau baigė kovą po grupių varžybų“, – apie kelionės išvakarėse įvykusias futbolo batalijas pasakoja komandos kapitonas Paulius Jankūnas.

Jaunieji Vytenis Lipkevičius ir Adas Juškevičius svarsto, kada M. Kuzminskas galiausiai nusipirks automobilį, o Marko Popovičius bei Jeffas Foote'as nepraleidžia progos nusnūsti.

Bene originaliausiai laiką leidžia Ibrahimas Jaaberas. Ypač religingas amerikietis rankose laiko sumažintą Korano versiją ir patyliukais meldžiasi. Jo tautietis Trammelas Dardenas beveik visos kelionės metu žiūri filmus, o Oliveris Lafayette'as klausosi muzikos.

Sostinėje prieš pat skrydį prie komandos prisijungė Kšyštofas Lavrinovičius. Ūgiu iš kitų akivaizdžiai išsiskiriantis krepšininkas kaip magnetas traukia aplinkinių dėmesį. Vienam pašaliečiui pasiteiravus, kodėl šalia nematyti brolio dvynio Darjušo, linksmų plaučių krepšininkas net nemirkteldamas atšauna: brolis – tinginiauja. Po akimirkos K. Lavrinovičius prisipažįsta pajuokavęs ir paaiškina, kad į Milaną jo brolis neskris dėl nugaros skausmų.

R. Kaukėnas – tarsi gidas

Italijoje ne vienerius metus praleidę K. Lavrinovičius ir R. Kaukėnas sutartinai teigia, kad tiek miesto svečiai, tiek vietos italai keikia vietinius automobilių kamščius, kurie yra panašūs į nesibaigiantį nervų karą.

„Siena, kurioje iki šiol rungtyniavau, palyginus su Milanu yra tarsi kaimas“, – itališko krepšinio kontrastus nusakė kaip visada geros nuotaikos nestokojantis K. Lavrinovičius.

„Mums tikrai pasisekė, kad įvažiuojant į Milaną teko kamštyje stovėti vos pusvalandį. Čia tikrai mažai“, – tikino R. Kaukėnas. Vyriausias žalgirietis Italijoje jaučiasi tarsi žuvis vandenyje ir, atrodytų, galėtų netgi būti gidu.

Kauniečiams šįsyk tikrai pasisekė. Nors nuo „Malpensos“ aerouosto iki miesto pietuose įsikūrusio keturių žvaigždučių „Royal Garden“ viešbučio teko keliauti dar apie valandą, nuo čia viskas buvo ranka pasiekiama. Iki „Mediolanum Forum“ arenos – vos 5 minutės kelio, tad žalgiriečiai net juokavo, kad į rungtynes ateitų ir pėsčiomis.

Arena – ne pirmos jaunystės

Pirmosios treniruotės metu J. Plaza savo auklėtinių negailėjo ir muštravo beveik pusantros valandos. Pirmoji pažintis su 1990 metais duris atvėrusiais ir beveik 12 tūkst. aistruolių talpinančiais „Mediolanum Forum“ sporto rūmais daugeliui paliko slogų įspūdį.

„Net nėra ką lyginti su mūsiške „Žalgirio“ arena“, – žodžių į vatą nevyniojo „Žalgirio“ klubo fizinio rengimo treneris Nerijus Navickas.

Šiuose sporto rūmuose, kurie anksčiau vadinti „Fila Forum“ ir „Datch Forum“, yra vykęs ne vienas didelis sporto ir kultūrinis renginys. 1994 metais čia surengtos pasaulio ledo ritulio pirmenybės, 2009-aisiais – pasaulio bokso mėgėjų čempionatas. Šioje arenoje taip pat vyksta teniso parodomosios varžybos, įvairūs koncertai.