„Iš valstybės paramos esant sporto šakai numeris vienas šalyje ir federacijai numeris penki pasaulyje, manau, 2 mln. eurų minimum. Tuos pinigus suvalgytų ne tik Lietuvos rinktinės, kurios žaidžia aštuonios net, bet jie būtų skirti ir mūsų krepšiniui vystyti, pradedant nuo vaikų, nuo mokyklų, net ir privačių, kurios turbūt daugiausia sportininkų išugdo“, - ketvirtadienį po susitikimo su Seimo pirmininku Vydu Gedvilu žurnalistams sakė A. Sabonis.

Jis su LKF generaliniu sekretoriumi Mindaugu Balčiūnu parlamento vadovui, buvusiam moterų krepšinio rinktinės treneriui V.Gedvilui pristatė Lietuvos sporto universiteto atliktus skaičiavimus apie krepšinio duodamą finansinę naudą šalies ekonomikai.

„Pirmiausia atvažiavome pasveikinti mūsų seną pažįstamą su naujomis rimtomis pareigomis. Po to apžiūrėti kabineto. O po to atsivežėme tokią papkutę“, - apie apsilankymo tikslus Seime juokavo LKF prezidentas.

„Kadangi daug metų, ir ypač šiemet, buvo labai daug pasisakymų iš kitų sporto šakų, kad krepšinis viską suvalgo, viską atima, kažkoks pavojingas tas krepšinis, mes padarėme tokius tyrimus, tokias lenteles, skaičiavimus ir pradėjome nuo Seimo pirmininko parodyti, kiek kas ko suvalgo ir kur tie siaubai yra“, - dėstė A. Sabonis.

Jis pabrėžė, kad šiemet Lietuvos krepšinis negavo nė lito valstybės paramos, todėl visi sportui skirti pinigai turėjo atitekti kitoms sporto šakoms. Tuo pačiu LKF prezidentas teigė, kad tai nėra normali padėtis, anot jo, krepšinis privalėtų turėtų stabilų finansavimą.

„Manau, jeigu krepšinis yra sportas numeris vienas, tai jis turėtų turėti savo griežtą dotaciją ir nekeičiamą. Bet kol kas ji kiekvienais metais keičiasi ir nusirito iki nulio“, - kalbėjo A. Sabonis.

Pasak jo, privataus verslo parama šiai sporto šakai jau yra pasiekusi lubas.

Tuo metu, LKF vadovų tvirtinimu, pats krepšinis valstybės ekonomikai sukuria nemažai pridėtinės vertės.

„Lietuvos krepšinio sistema per metus sugeneruoja Lietuvos ekonomikai apie 250 mln. litų. Tai ateina per įvairias sritis - darbo užmokestį, paramas, renginius ir panašiai. Žinant, kad mažiausi mokesčiai Lietuvoje yra nuo 15, 20 procentų, tai galime drąsiai teigti, kad krepšinis Lietuvos valstybei vien per mokesčius sumoka apie 20-30 mln. litų“, - tvirtino M.Balčiūnas.

V. Gedvilas pareiškė, kad šie skaičiai jį pribloškė.

„Jie ne iš piršto laužti, oficiali statistika“, - sakė jis.

Seimo vadovo teigimu, į šiuos skaičius dėmesį atkreipti turėtų ir naujoji Vyriausybė.

„Jeigu manome, kad krepšinis yra antroji mūsų religija, jie tikrai negali su ištiesta visus metus gyventi, eiti, prašyti pinigų, turi ir Vyriausybė turi atkreipti dėmesį į tuos dalykus“, - kalbėjo V. Gedvilas.

A. Sabonis tvirtino jokių pažadų ketvirtadienį neišgirdęs ir neturėjęs vilčių išgirsti, bet vylėsi, jog į pateiktus objektyvius skaičius bus atsižvelgta.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (295)