Per pirmas trejas rungtynes NBA lygoje ant J. Valančiūno nugaros buvo nupieštas taikinys. Varžovai mato, kad „Raptors“ starto penkete žaidžia naujokas ir pirmiausia puola jį.

„Pacers“ taip pasielgė su Roy Hibbertu, „Nets“ – su Brooku Lopezu, o „Timberwolves“ – su Nikola Pekovičiumi. D. Casey sutinka – taip darytų ir jis pats, jei būtų varžovų treneris.

R. Hibbertas, B. Lopezas ir N. Pekovičius pranoko J Valančiūną, tačiau kiekvienas iš jų įsitikino, kad naujokas sparčiai mokosi – tai kas jiems prieš JV (J. Valančiūno pravardė – SportIN.lt) pavyko pirmame kėlinyje, trečiame jau nebūtinai sekėsi.

Taigi, kai D. Casey pataria „varžovams skriausti J. Valančiūną dabar, nes šiam įgijus patirties, istorija bus kita“, – jis grasina ne tuščiai.

D. Casey puikiai supranta, kad stato J. Valančiūną į pačią nepatogiausią padėtį, tačiau taip pat žino, jog tai greičiausias kelias į sėkmę ir jam, ir „Raptors“ komandai.

„J. Valančiūnas yra įmestas į ugnį. Varžovai jį puola, bet tai jį grūdina, moko ir jis mokosi. Gerai, kad jis turi tokį patyrusį užnugarį kaip Amiras Johnsonas ir Aaronas Gray – jam tai nepaprastai padeda“, – teigė D. Casey.

Atkreipkite dėmesį, kai J.Valančiūnas sėda ant suolo po greitai susirinktų pražangų – nusivylimas aiškiai matosi. D. Casey dėkoja jam plekšnodamas per nugarą, tačiau J. Valančiūnas atrodo taip, lyg norėtų atsiprašyti.

Vaikinui, kuris net ir būdamas toks jaunas (20 metų – SportIN.lt) jau pasiekė tiek daug krepšinio aikštelėje, sunku priprasti, kad NBA lygoje jam reikia dar daug ko išmokti. Būtina išmokti ne tik kiekvieno lygos vidurio puolėjo klaidinančius judesius, bet ir tai, ką leidžia ir ko ne rungtynių teisėjai.

Tačiau sunkumai J. Valančiūnui nėra staigmena. Prieš atvykdamas į NBA jis žinojo, kad turės mokytis ir tam ruošėsi.

„Sunku, bet aš vis dar jaunas“, – sako J. Valančiūnas. – Turiu suprasti, kad mokymasis yra mano darbo dalis. Dėl to, kad vis dar mokausi, negaliu parodyti daug gerų dalykų. Tai mano pirmieji metai NBA lygoje ir aš turiu išmokti bei prisitaikyti“.

J. Valančiūno sugebėjimai mokytis – įkvepia. Sezono starte R. Hibbertas dominavo prieš „Raptors“ naujoką pirmoje mačo pusėje, tačiau po didžiausios pertraukos jau nebuvo toks efektyvus ir didžiausia to priežastis – J. Valančiūnas. Lietuvis mačą baigė su dvigubu dubliu, o tai paslėpė ir ankstyvas problemas gynyboje.

Brukline J. Valančiūną ant suolo pasodino greitos pražangos, o B. Lopezui dominuojant puolime, D. Casey išmintingai apribojo savo naujoko žaidimo minutes.

Prieš „Timberwolves“ lietuviui pamokas dalino 130 kg monstras N. Pekovičius, tačiau kaip ir grumtynėse prieš R. Hibbertą, su kiekviena mačo minute J. Valančiūnas žaidė vis geriau.

„Gerai, kad pat nuo pradžių man teko galingi varžovai“, – nesiskundė J. Valančiūnas. – Bandau prisitaikyti. Gaunu daugybę pamokų ir stengiuosi iš jų mokytis. Pavyzdžiui, prieš N. Pekovičių stengiausi nekartoti tų pačių klaidų, kurias dariau prieš B. Lopezą. Žinau, kad nebuvau tobulas, bet priverčiau N. Pekovičių mesti ir sunkių metimų.“

Ir nesvarbu, kiek ilgai reikės mokytis, J. Valančiūnas žada tai ištverti.

„Profesionalų krepšinyje žaidžiu ne pirmus metus, todėl jau turiu šiek tiek patirties (kaip mokytis – SportIN.lt). Žinoma, kai žaidžiu blogai, šiek tiek nusiviliu, tačiau tik trumpam. Suprantu, kad man prieš akis – daugybė žaidimo laiko, todėl negaliu apkrauti savo galvos (papildomais rūpesčiais – SportIN.lt)“, – tęsė J. Valančiūnas.

Jis žino, kaip tai pasiekti. Vaikydamasis svajonės tapti krepšininku J. Valančiūnas namus paliko 14-os ir buvo priverstas mokytis vienas, toli nuo šeimos paramos. Tad, kaip pasakytų D. Casey, tai nėra pirmasis jo rodeo.

Dar vienas naujas išbandymas J. Valančiūno laukia su Oklahomos „Thunder“ klubu. Nors NBA vicečempionai ir turi grėsmingą aukštaūgį Kendricką Perkinsą, tačiau savo žaidimą akcentuoja ne per baudos aikštelę. Visgi J. Valančiūnas purto galvą – tai nieko nekeičia.

„Kiekvienas varžovas šioje lygoje yra stiprus, nes NBA yra geriausia pasaulyje. Negaliu sakyti, kad „Thunder“ neturi vidurio puolėjo ir aš dominuosiu. Ne“, – įprastai kuklinosi J. Valančiūnas.

Tačiau D. Casey užtikrintai pridūrė, kad jau netrukus visi NBA aukštaūgiai taip pagarbiai kalbės apie J. Valančiūną, kaip jis dabar kalba apie kitus.