"Tiek Lietuvos krepšinio federacijos atstovai, tiek mes labai rimtai palaikome tokią idėją. Mes visuomet sakome, kad klubams, kurie pasiruošę tobulėti, plėstis ir rodyti meistriškumą - durys visuomet atviros. Džiugu, kad "Neptūno" klubo vadovai rodo iniciatyvą ir susidomėjimą, - džiaugėsi VTB Vieningosios lygos vykdantysis direktorius Andrejus Širokovas.

- Jei matysime, kad komanda yra pajėgi kautis ir jos lygis auga, tuomet "Neptūnui" durys turėtų būti atviros. Dar reikia paruošti keletą dokumentų, išsiaiškinti galutinį komandos biudžetą ir sudėlioti kai kuriuos taškus. Jei viskas atitiks, tuomet liepos 14-15 dienomis vyksiančiame lygos posėdyje svarstysime tokią galimybę. Klaipėdos sporto infrastruktūra leidžia "Neptūnui" rungtyniauti aukščiausiu lygiu. Dėl to jokių bėdų nematome ir palaikome tokią idėją", - kelis kartus pabrėžė VTB Vieningosios lygos atstovas.

Kvalifikacinis turnyras – Klaipėdoje?

Anot jo, norint patekti į lygą "Neptūnui" dar reikėtų įveikti kvalifikacinį turnyrą.

"Pernai kvalifikaciniame turnyre, kuris vyko Šiauliuose, dalyvavo šešios ekipos, o kelialapius į mūsų lygos čempionatą iškovojo dvi geriausios ekipos. Panašiu principu viskas turėtų vykti ir šiemet. Dar nežinia, kurios ekipos dalyvaus kvalifikaciniame turnyre, viskas paaiškės, kurios ekipos labiausiai norės patekti į mūsų lygą ir kurios iš jų labiausiai atitiks reikalavimus. Visa tai spręsime liepos mėnesio viduryje vyksiančiame lygos posėdyje", - situaciją aiškino A. Širakovas.

Pasak Rusijos lygos atstovo, kvalifikacinis turnyras vyktų rugsėjo mėnesio viduryje vienos iš dalyvaujančių ekipų sporto arenoje.

"Neatmeskime galimybės, kad toks turnyras galėtų vykti ir Klaipėdoje. Jei "Neptūnas" išreikš tokį pageidavimą - svarstysime šį variantą", - teigė pašnekovas.

"Neptūno" klubo vadovas Osvaldas Kurauskas džiaugėsi, kad klubui gali būti suteikta istorinė galimybė dalyvauti tokio lygio pirmenybėse ir teigė, jog šiuo šansu nepasinaudoti būtų ne itin protinga.

"Mes tikrai turime neeilinį šansą. Tai mūsų klubui ir miestui būtų lyg postūmis kilti į aukštesnį lygį ir siekti ambicingų tikslų, - kalbėjo "Neptūno" klubo vadovas.

- Apie norą matyti mūsų miesto komandą VTB Vieningoje lygoje dar praėjusiais metais buvo užsiminę šios lygos vadovai. Mums visiems kartu reikia daug nuveikti. Turiu galvoje, jog kartu su miesto valdžia turime suremti pečius ir pasakyti verslo pasauliui, kad krepšinis Klaipėdoje labai svarbus ir mes labai norime pajėgios komandos. Nes čia yra uostas, daug potencialiai galingų įmonių, nuostabi arena, krepšinio mokykla, šalia - oro uostas. Tik visi kartu galime pasiekti keliamus reikalavimus dalyvauti aukščiausio lygio varžybose tarptautinėje arenoje.

Apie tai jau kalbėjome bendrame susitikime pas miesto merą Vytautą Grubliauską dar praėjusiais metais. Susitikime tuomet taip pat dalyvavo ir mūsų klubo valdybos pirmininkas Eugenijus Gentvilas, susisiekimo ministras Eligijus Masiulis, LKF prezidentas Arvydas Sabonis, LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas ir LKF vykdantysis direktorius Paulius Motiejūnas. Šis VTB dėmesys ir pasiūlymas dalyvauti VTB rengiamoje atrankoje yra mūsų jau pradėtų darbų vaisius, ką aptarėme minėtame susitikime.

Tikiuosi, taip sklandžiai ir toliau kartu sieksime, kad jau netolimoje ateityje "Neptūno" krepšinio klubas taptų labai pajėgiu krepšinio klubu. Sausakimša "Švyturio" arena draugiškose Lietuvos rinktinės varžybose su makedonais ir antra vieta pagal lankomumą LKL lygoje (vidutiniškai beveik po 2000 žmonių per vienerias "Neptūno" varžybas) tik patvirtina kad Klaipėdos krepšinio fanai myli savo komandą ir trokšta aukšto lygio krepšinio savo mieste", - pabrėžė O. Kurauskas.

VTB geografija

VTB Jungtinė lyga sukurta 2008 metais, siekiant suburti pirmaujančius Europos klubus.

Pirmą visą sezoną lygos čempionate dalyvavo aštuonios ekipos iš Rusijos, Ukrainos, Lietuvos, Latvijos ir Estijos.

Antrąjį sezoną komandų skaičius šoktelėjo iki 12 iš 8 šalių, trečiąjį - 22 komandos iš 10 šalių.

Į VTB Vieningąją lygą be šeimininkų rusų įsiliejo Lietuvos, Ukrainos, Lenkijos, Latvijos, Estijos, Baltarusijos, Suomijos, Čekijos ir Kazachstano ekipos.

Žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, jog dėl galimybės 2012-2013 metų sezoną žaisti VTB lygoje varžosi ne tik "Neptūnas", bet ir "Šiauliai", Sopoto "Prokom Trelf", Donecko "BC Donetsk", Dnepropetrovsko "Dnipro", Kijevo "BC Kyiv", Zelionos Goros "Zastal" ir Norčiopingo "Dolphins".

Išugdė čempionus

"Neptūno" krepšinio komanda dalyvauti prestižinėse pirmenybėse tikrai yra nusipelniusi - jau daugiau nei keturis dešimtmečius "Neptūno" vardas žinomas Lietuvoje ir už jos ribų.

Per tą laiką išugdytą daugybę krepšinio talentų, tarp kurių: 1974 m. Europos jaunių čempionas Algimantas Želnys, olimpinių žaidynių Barselonoje, Atlantoje ir Sidnėjuje bronzos medalių laimėtojai Saulius Štombergas ir Eurelijus Žukauskas, 2003 m. Europos čempionas ir pirmasis neptūnietis NBA Arvydas Macijauskas, 2005 m. pasaulio jaunimo čempionas Vaidotas Pridotkas, 2004 m. pasaulio jaunių vicečempionas Martynas Mažeika, 2005 m. Europos jaunių pirmenybėse sidabro medalį iškovojęs Mantas Ruikis bei daugelis kitų.

"Neptūno" komanda gali didžiuotis ilga istorija - klubas buvo įkurtas 1964 metais.

"Neptūno" klubo vadovybė ir krepšininkai nuolat palaiko itin glaudžius ir draugiškus ryšius su komandos rėmėjais. Klubo sezono uždarymo metu krepšininkai kartu su rėmėjais laivu plaukiojo po Kuršių marias, dalyvavo įvairiose atrakcijose, rėmėjus apdovanojo prizais ir padėkomis.