Stengsis tausoti žaidėjus

Pirmojoje treniruotėje 12 krepšininkų pulkeliui dirigavo nacionalinės komandos fizinio pasirengimo treneris Evaldas Kandratavičius. Vakare rinktinės kandidatų laukia ir pirmas apšilimas krepšinio salėje. Šiose pratybose dar nedalyvaus Kauno „Žalgirio“ puolėjas Tadas Klimavičius, kuris nespėjo grįžti iš atostogų ir prie stovyklos turėtų prisijungti penktadienį. Visi kiti žaidėjai keturių žvaigždučių „Druskininkų“ viešbutyje įsikūrė dar trečiadienį. Kadangi pirmoje stovykloje dar nedalyvauja komandos kapitonas Robertas Javtokas, vyriausiasis rinktinės treneris paskyrė du kapitonus stovyklai  Druskininkuose – jais tapo puolėjas Linas Kleiza ir įžaidėjas Mantas Kalnietis.

Įvadinė treniruotė krepšininkų pernelyg nenuvargino – pasak E. Kandratavičiaus, nors rinktinės pasiruošimas šiemet bus pusantros savaitės trumpesnis nei pernai, forsuoti treniruočių krūvių neketinama.

„Krūvius pasirinkome atsižvelgdami į tai, kad dauguma žaidėjų turėjo mažai poilsio, kai kurie dar nėra išsigydę visų mikrotraumų. Tausojame krepšininkus, bet tikiuosi, kad efektyvumo prasme pasirengimas bus ne ką prastesnis nei pernai ar užpernai.

Sudėtingesnė situacija bus su tais žaidėjais, kurie dar tęsia sezoną savo klubuose. Įtraukti juos į bendrą pasirengimo procesą bus problematiška. Tačiau iššūkiu aš šios padėties nevadinčiau – tiesiog toks yra mano darbas. Jei su šia užduotimi nesusitvarkyčiau, vadinasi, reikės užleisti kelią kitiems žmonėms”, – aiškino fizinio pasirengimo specialistas.

Vaizdo reportaže po pratybų savo įspūdžiais dalinasi naujokai Antanas Kavaliauskas ir Deividas Dulkys bei senbuviai Simas Jasaitis ir Darius Songaila.

Pirmoji Lietuvos ekipos treniruočių stovykla Dzūkijos kurorte truks savaitę, vėliau Kęstučio Kemzūros auklėtiniai kelsis į Palangą, o birželio 16 ir 17 dienomis sužais draugiškas rungtynes atitinkamai su Makedonijos ir Graikijos komandomis. Nuo birželio 20 d. Lietuvos rinktinė repeticijas tęs JAV mieste Hjustone.

Druskininkuose pasirengimą neįprastai ankstyvai ir, sėkmės atveju, užsitęsiančiai olimpinei vasarai pradėjo šie krepšininkai: Tomas Delininkaitis (Kauno „Žalgiris“), Mantas Kalnietis („Žalgiris“),
Adas Juškevičius (Prienų „Rūdupis“), Renaldas Seibutis (Vilniaus „Lietuvos rytas“),
Deividas Dulkys (Floridos universitetas, NCAA, JAV), Linas Kleiza (Toronto „Raptors“, NBA, Kanada),
Paulius Jankūnas („Žalgiris“), Simas Jasaitis (Ankaros „Turk Telekom“, Turkija),
Mindaugas Kuzminskas („Žalgiris“), Darius Songaila (Valjadolido „Blancos de Rueda“, Ispanija), Jonas Valančiūnas („Lietuvos rytas“) ir Antanas Kavaliauskas (Rygos VEF, Latvija).

Sezoną klubuose tęsiantys Šarūnas Jasikevičius (Atėnų „Panathinaikos“, Graikija), 
Rimantas Kaukėnas (Sienos „Montepaschi“, Italija), 
Martynas Pocius (Madrido „Real“, Ispanija) ir Jonas Mačiulis („Montepaschi“) prie nacionalinės komandos turėtų prisidėti vėliau, rekomendavus medikams papildomo poilsio gavęs R. Javtokas („Žalgiris“) atvyks tiesiai į antrąją treniruočių stovyklą Palangoje, o Donato Motiejūno (Gdynės „Asseco Prokom“, Lenkija) rinktinės treneriai šiemet veikiausiai nesulauks dėl neišspręstų draudimo klausimų.

Primename, kad atrankos į Londono olimpines žaidynes turnyras Venesuelos sostinėje Karakase vyks liepos 2-8 d. Lietuviai grupės varžybose kausis su šeimininkų ir Nigerijos komandomis.

K. Kemzūra: puiku arsenale turėti ir lėktuvų, ir tankų, ir pėstininkų

Vyriausiasis rinktinės treneris Kęstutis Kemzūra, kuris auklėtinių treniruotę Druskininkų stadione stebėjo iš šono, teigė esantis patenkintas darbingu komandos pasirengimo startu.

„Per pirmą treniruotę padarėme viską, ką planavome. Krūvius dėliojame laipsniškai, pamažu – per vieną dieną juk nieko nepasieksi”, – pažymėjo strategas.

– Į rinktinės stovyklą vėluojantys krepšininkai – didelė problema jums? – po pratybų paklausėme K. Kemzūros

– Manau, kad jie atvyks tinkamos sportinės formos, nes treniruojasi ir žaidžia savo klubuose. Tereikės pamokinti juos derinių ir trauksime į mūšį. Mano nuomone, to turėtų užtekti.

– Pirmą kartą jūsų komandoje kartu žais ir Linas Kleiza, ir Šarūnas Jasikevičius, ir Jonas Valančiūnas. Turint tokį iniciatyvos imtis galinčių žaidėjų pasirinkimą jūsų užduotys tampa paprastesnės?

– Kai eini į karą ir turi savo armijoje visą arsenalą – ir lėktuvų, ir tankų, ir pėstininkų, kariauti būna lengviau. Džiugu, kad turime tokių žaidėjų, tereikia juos išnaudoti kuo geriau.

– Ko laukiate iš rinktinės naujokų: Deivido Dulkio, Ado Juškevičiaus, Antano Kavaliausko?

– Tikiuosi didelių pastangų, noro, energijos. Jie turėtų neleisti užmigti ant laurų senbuviams ir bandyti pastaruosius išstumti. Šansą jie gavo, o toliau matysime.