Svaiginosi prieš mačą su katalonais

Dopingo kontrolieriams D. Collinsas įkliuvo po vasario 7-ą d. Kaune vykusių Eurolygos TOP-16 etapo rungtynių su „Barcelona“ krepšininkais, kurias šeimininkai pralaimėjo 58:67.

Veterano A mėginio tyrimas buvo teigiamas, o tirti B mėginio krepšininkas nepageidavo, taip pripažindamas savo kaltę. Nepaisant to, Tarptautinė krepšinio federacija (FIBA) iki galutinio sprendimo paskelbimo amerikiečio nebuvo suspendavusi, todėl D. Collinsas pirmadienį dar rungtyniavo Lietuvos krepšinio lygos (LKL) mače su „Šiauliais“.

Tik antradienį „Žalgirio“ klubą pasiekė FIBA Drausmės komiteto nuosprendis, kuriuo, atsižvelgus į žaidėjo pateiktą pasiaiškinimą, D. Collinsui buvo skirta trijų mėnesių diskvalifikacija, galiosianti iki liepos 2-os d.

Nors klubo atstovai vengia tiesiai įvardyti, kad krepšininkas rūkė kanapes, Lietuvos antidopingo agentūros direktorė Ieva Stanikūnienė DELFI teigė nežinanti kito būdo, kaip kvaišalai galėjo patekti į sportininko organizmą.

Stimuliantams priskiriamas kanapes Pasaulinė antidopingo agentūra (WADA) yra įrašiusi į medžiagų, kurias draudžiama vartoti per varžybas, sąrašą. Tiesa, pasak I. Stanikūnienės, tai nebūtinai reiškia, kad D. Collinsas įkliuvo dėl to, jog rūkė rungtynių su „Barcelona“ dieną.

„Net jei vartota buvo anksčiau, testas vis tiek gali būti teigiamas: tai priklauso nuo sportininko organizmo savybių, medžiagų apykaitos, galiausiai nuo suvartotos dozės“, – aiškino dopingo kontrolierė.

Anot jos, nors kanapės tiesioginio teigiamo poveikio sportiniams rezultatams neturi, draudžiamų medžiagų sąraše jos figūruoja dėl moralinių normų, taikomų atletams.

Parūkė žaidėjas – apsvaigo savininkas?

Artimiausiomis dienomis apsispręsti, kaip traktuoti šį moralinių normų pažeidimą, turėtų ir „Žalgirio“ valdyba.

Šį pavasarį į aikštę nebegrįšiančio D. Collinso sutartis su laikinosios sostinės klubu baigs galioti po sezono, bet „Žalgirio“ vadovybė turi galimybę nutraukti kontraktą anksčiau laiko.
Tiesa, Lietuvos čempionų ekipos savininkas Vladimiras Romanovas antradienį bandė užstoti įžaidėją, eilinį kartą kurpdamas siurrealistiškai skambančią sąmokslo teoriją.

„Gaila, kad taip atsitiko su patyrusiu, profesionaliu žalgiriečiu. Aš buvau perspėjęs D. Collinsą, kad jis nedraugautų su įtartinų asmenų kompanija iš Vilniaus. Turėjau informacijos, kad jie stengsis išprovokuoti mūsų komandos žaidėją. Neatmetu versijos, kad toks dopingo kontrolės testas – tos kompanijos veiklos rezultatas“, – dėstė V. Romanovas.

DELFI trečiadienį kalbintas klubo sporto direktorius Vitoldas Masalskis iš pradžių taip pat užsiminė apie provokaciją, tačiau vėliau pateikė realistiškesnę versiją.

„Tarp legionierių šitie dalykai nėra naujiena, nes jiems tai atrodo natūralu. Amerikoje krepšininkai turbūt drąsiai vartoja, kadangi NBA dopingo kontrolės juk nebūna. Manyčiau, kad Collinsas tiesiog pasielgė neapgalvotai“, – svarstė V. Masalskis.

D. Collinso diskvalifikacija reiškia, kad ketvirtadienį žalgiriečiai LKL dvikovoje su Vilniaus „Lietuvos rytu“, kaip ir visą likusį sezoną, versis be legionierių iš JAV. Primename, kad antradienį klubas abipusiu sutarimu nutraukė sutartį su čiurnos traumą besigydančiu puolėju Sonny Weemsu.

Linksmybių nevengdavo

Su pertraukomis keturis sezonus „Žalgiryje“ rungtyniavęs D. Collinsas ne pirmą kartą pateko į nemalonią situaciją dėl kvaišalų vartojimo.
Praėjusių metų pabaigoje įžaidėjas Kaune vairavo automobilį apsvaigęs nuo alkoholio. Transporto priemonę sustabdę pareigūnai krepšininkui nustatė vidutinį girtumo laipsnį – į alkotesterį D. Collinsas „pripūtė“ 2,18 promilės.

Negana to, pričiuptas amerikietis plūdo policininkus ir mėgino sudaužyti jį filmavusio televizijos laidos operatoriaus vaizdo kamerą.
Praėjusį lapkritį D. Collinsas buvo kelioms savaitėms pašalintas iš komandos dėl viešai nepaaiškintų priežasčių. Žaidėjas buvo išsiųstas iš Maskvos, kur „Žalgiris“ turėjo susitikti su vietos CSKA ekipa, atgal į Lietuvą. Vilniaus oro uoste D. Collinsą pasitikusiems žiniasklaidos atstovams abejonių sukėlė jo būklė – legionierius elgėsi keistai ir sunkiai dėliojo mintis.

Primename, kad D. Collinsas yra jau antras „Žalgirio“ krepšininkas per pastaruosius metus, diskvalifikuotas dėl draudžiamų medžiagų vartojimo. 2011-ų pradžioje tokio likimo susilaukė puolėjas Dainius Šalenga, kurio organizme dopingo kontrolieriai aptiko stimuliantams priskiriamo metilheksanamino. Pasiteisinęs, kad netyčia sumaišė viename inde laikomas tabletes, žaidėjas buvo diskvalifikuotas pusei metų, o praėjusį gruodį grįžo į Kauno ekipą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją