Laimėjo savaitę, bet sukėlė chaosą

Ketvirtadienį posėdžiavę LKL klubų vadovai išgirdo rinktinės atstovų pagalbos šauksmą ir patenkino LKF prašymą sutrumpinti sezoną, tačiau dėl to lygos nuostatai virto sunkiai išnarpliojama sąlygų ir scenarijų raizgalyne.

„Teko aukoti savo interesus rinktinės labui“, – pažymėjo LKL prezidentas Šarūnas Kliokys.

Pirmiausia, LKL valdyba nusprendė apkarpyti finalo seriją: dėl Lietuvos čempionų titulo gegužę susigrumsiančios ekipos kovos iki trijų, o ne keturių pergalių, kaip būdavo iki šiol. Tačiau taip nutiks tik tuo atveju, jei bent vienas į finalą iškopsiantis klubas pateks ir į VTB Vieningosios lygos finalo ketverto turnyrą, kuris irgi vyks gegužę. Pasirodymą VTB Vieningosios lygos atkrintamosiose varžybose tęsia abu Lietuvos grandai: šalies čempionas Kauno „Žalgiris“ ir vicečempionas Vilniaus „Lietuvos rytas“.

Priešingu atveju, LKL finalas, kaip ir anksčiau, vyks iki keturių pergalių.

Be to, lygos valdyba ryžosi sujaukti įprastą atkrintamųjų varžybų sistemą: pasibaigus reguliariajam sezonui kovą dėl medalių pratęs ne 8-ios, o 6-ios ekipos. Tai reiškia, kad pirmenybėse lyderiaujantys „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ klubai pateks tiesiai į pusfinalį, kuris vyks nebe iki dviejų pergalių, o nugalėtojas bus išaiškintas susumavus dviejų rungtynių rezultatus.

Tuo tarpu ketvirtfinalyje tarpusavyje grumsis tik 3-6 ir 4-5 vietas LKL turnyro lentelėje užimsiančios komandos.

Tačiau šis scenarijus irgi turi išlygą: jei abu LKL lyderiai pralaimės jau VTB Vieningosios lygos aštuntfinalyje, LKL atkrintamosios varžybos vyks tradicine sistema.

Visais atvejais, LKL sezonas turėtų finišuoti vėliausiai iki gegužės 17 d. – savaite anksčiau nei pagal ankstesnį planą.

Primename, kad atrankos į Londono olimpines žaidynes turnyras Venesuelos sostinėje Karakase vyks liepos 2-8 d, o lietuviai grupės varžybose kausis su šeimininkų ir Nigerijos komandomis. Pasirengimą kovai dėl olimpinio kelialapio Lietuvos rinktinė ketina pradėti gegužės pabaigoje.

Komandos vairininkas Kęstutis Kemzūra anksčiau yra minėjęs, kad rinktinės kandidatams prieš pirmą treniruočių stovyklą būtų pravartu pailsėti bent kelias savaites.

Preliminariais duomenimis, nacionalinės komandos kandidatų sąraše yra aštuoni žaidėjai, atstovaujantys „Žalgiriui“ arba „Lietuvos rytui“.

Patirs nuostolių

LKL valdybos posėdyje ketvirtadienį dalyvavo aukščiausio rango LKF delegacija: federacijos prezidentas Arvydas Sabonis ir generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas, kurie po posėdžio paliko salę neslėpdami geros nuotaikos.

Tačiau anaiptol ne visi liko laimingi dėl priimtų sprendimų.
Tiesa, prieš pokyčius balsavo vienintelis „Lietuvos ryto“ klubo, kuriam trumpesnė LKL finalo serija reiškia prarastas pajamas iš prekybos bilietais, direktorius Martynas Purlys.

„Noriu pabrėžti, kad „Lietuvos rytas“ tikrai neina prieš rinktinę. Tačiau realybė tokia, kad vienintelį kartą šiame sezone surinkti pilną „Siemens areną“ mums pavyko būtent mače su „Žalgiriu“. Tokios rungtynės yra tikrai didelė paspirtis klubo biudžetui.

Be to, patvirtintas formatas, kuriame šitiek išlygų, neprideda solidumo lygai. Jau seniai buvo aišku, kad Lietuva dalyvaus olimpinėje atrankoje, todėl viską aptarti buvo galima prieš sezoną, o ne jo pabaigoje“, – apgailestavo M. Purlys.

Tuo tarpu analogišką dilemą sprendę „Žalgirio“ vadovai, iš pradžių skeptiškai vertinę galimybę trumpinti finalo seriją, nusprendė palaikyti LKF pasiūlymą.

„Sutikome vardan bendro rinktinės intereso“, – tikino „Žalgirio“ generalinis direktorius Jonas Stadalninkas.

Vidutiniokams – moralinis antausis

Nuostolius dėl čempionato nuostatų pokyčių skaičiuoja ne tik LKL flagmanai, bet ir lygos vidutiniokai, kovoję dėl vietos atkrintamosiose varžybose.

8-ą poziciją šiuo metu LKL turnyro lentelėje užimančios Utenos „Juventus“ ekipos prezidentas Žydrūnas Urbonas neslėpė, kad dėl prarasto bilieto į ketvirtfinalį jo klubas neteks nemažai pajamų, o sirgaliai ir krepšininkai bus nusivylę.

„Dėl tokių sprendimų truputį žavesio lyga prarado“, – konstatavo „Juventus“ vadovas.

Vis dėlto Ž. Urbonas teigė suprantantis, kad pagalba nacionalinei rinktinei buvo būtina.

„Norisi žvelgti plačiau ir padėti visam Lietuvos krepšiniui, o ne tik žiūrėti savo kiemo reikalų. Rinktinė – tai visos šalies krepšinio veidrodis. Jeigu jai sekasi, pakylėjimą dėl to pajuntame visi“, – pastebėjo Ž. Urbonas.

Primename, kad LKL finaluose iki keturių pergalių pradėta grumtis 2001-2002 metų sezone. Per 10 metų dusyk čempionams išaiškinti prireikė visų septynerių rungtynių, tris kartus pakako ir keturių mačų. Praėjusiame sezone „Žalgiris“ LKL finalo seriją prieš „Lietuvos rytą“ laimėjo rezultatu 4:1.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją