Tačiau visos konkuravusios valstybės neliko nuskriaustos - 2007 metų Europos čempionatas vyks Ispanijoje, 2009-ųjų - Lenkijoje, 2011-ųjų - Lietuvoje.

2007 metų Europos moterų krepšinio pirmenybės vyks Italijoje.

Lietuva neliko nuošalyje

“Tai yra didelis Lietuvos, krepšinio valstybės, įvertinimas, nes mūsų šalis pirmoji iš buvusios SSRS respublikų įgyja teisę rengti tokio rango krepšinio varžybas, o mūsų šalies žiūrovai turės galimybę savo akimis pamatyti pačius geriausius Europos žaidėjus”, - sakė Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidentas Vladas Garastas.

“Lietuva dar nėra pasirengusi surengti Europos čempionato, todėl artimiausios žemyno pirmenybės ir vyks Ispanijoje, - “Kauno dienai” sakė olimpinis čempionas, balsavime dalyvavęs FIBA-Europos vykdomojo komiteto narys Šarūnas Marčiulionis. - Toks sprendimas priimtas bendru sutarimu, nes niekas nebūtų balsavęs už Lietuvos kandidatūrą.

Svarbiausia, kad mūsų šalis neliko nuošalyje, jai patikėta surengti 2011 metų Europos čempionatą. Jeigu toks sprendimas nebūtų priimtas dabar, netrukus jau turėtume labai stiprių konkurentų ir nežinia, kuo viskas pasibaigtų”.

Itin stiprus konkurentas - Prancūzija - jau būtų galėjęs atsirasti maždaug už savaitės, mat netrukus bus svarstoma 2010 metų pasaulio vyrų krepšinio čempionato vieta. Jeigu prancūzai negautų teisės rengti šias varžybas, jie būtų pateikę paraišką tapti 2011 metų Europos čempionato šeimininkais.

“Konkuruoti su prancūzais, kaip ir su ispanais, mums būtų labai sunku”, - teigė Š.Marčiulionis.

Viskas buvo aišku iš anksto?

Į klausimą, ar FIBA-Europos sprendimą patikėti Lietuvai surengti 2011 metų Europos čempionatą galima vertinti kaip palankų mūsų šaliai, Š.Marčiulionis atsakė: “Šachmatininkų terminais, tai galima vertinti kaip ėjimą žirgu. Lietuva norėjo tapti 2007 metų Europos čempionato šeimininke, bet ji negalėjo iškart pretenduoti surengti ir vėlesnių metų pirmenybes.

Gavę ekspertų komisijos ataskaitas apie Lietuvos sporto bazes, kurių daugumos dar nėra, FIBA-Europos vykdomojo komiteto nariai turėjo priimti sprendimą - ar rizikuoti, ar atiduoti Europos čempionatą Ispanijai. Manau, pasirinkimas buvo logiškas, o mūsų valstybė irgi neliko be nieko, jai nebereikės iš naujo kovoti”.

Balso teisę turintis Š.Marčiulionis padėjo pakoreguoti ir kai kuriuos procedūrinius dalykus, turėjusius nemažos reikšmės: “Balsavimą norėta pradėti ne nuo 2007 metų Europos čempionato, o nuo 2009-ųjų. Tai ir buvo visa problema.

Aš prieštaravau pasakęs, kad koks gali būti balsavimas, kai skaičiai eina ne nuo apačios į viršų, o atvirkščiai. Po mano pastabos korektūra buvo padaryta, tačiau tai parodė, kad viskas buvo iš anksto už nugarų nutarta”.

Sprendimą lėmė ekspertų ataskaita

Vienas iš Lietuvos delegacijos narių, LKF generalinis sekretorius Saulius Samulevičius sakė, kad delegacijos nariai yra patenkinti tuo, ką pavyko pasiekti Taline.

“Baiminomės, kad, netekus teisės rengti 2007 metų Europos čempionatą, nebus iškart svarstomos vėlesnių pirmenybių vietos. Gerai, kad iškart buvo nuspręsta dėl kitų Europos čempionatų, nes jeigu būtų tekę vėliau kandidatuoti, galėjome įgyti daug stiprių priešininkų. Bet FIBA-Europos vykdomojo komiteto nariai savo iniciatyva bendru sutarimu nusprendė visoms kandidatėms išdalyti tris čempionatus”, - sakė S.Samulevičius.

Pagrindinis sprendimo Lietuvai patikėti tik 2011 metų Senojo žemyno pirmenybes motyvas, pasak jo, buvo rugsėjį viešėjusios FIBA ekspertų komisijos ataskaita, kurioje buvo pabrėžiama sporto bazių šalyje problema ir išreikšta abejonė, ar 2007 metais jos bus pastatytos.

S.Samulevičius neslėpė, kad ir visi šalies krepšinio vadovai gerokai nerimavo dėl to, ar Lietuva spėtų pastatyti visas reikiamas arenas iki 2007 metų, nes kol kas tinkama yra vienintelė “Siemens” arena, duris atvėrusi prieš keletą savaičių.

Vis dar migloti yra ir Kauno Nemuno saloje ketinamų statyti sporto rūmų reikalai, nors planuojama, kad kitų metų pavasarį čia bus pradėtos statybos.

“Dėl 2009 metų Europos čempionato mes patys mąstėme, ar vertėtų jo prašyti. Tai metais vyks Lietuvos valstybės tūkstantmečio šventiniai renginiai, tam bus skiriamas didžiulis dėmesys, todėl Europos čempionatas gali nublankti. Be to, 2011 metai svarbesni ir sportiniu atžvilgiu, nes vyks atranka į olimpiadą. Manau, iki to laiko turėsime visus planuojamus statyti sporto rūmus”, - kalbėjo S.Samulevičius.

A.Sabonis kalbėjo per vakarienę

Lietuvos pristatymas FIBA-Europos posėdyje, S.Samulevičiaus teigimu, vyko labai sklandžiai. Jame nedalyvavo Arvydas Sabonis, nors, pagal iš anksto numatytą scenarijų, jis turėjo kalbėti.

“Sabonis pasisakė išvakarėse per iškilmingą vakarienę”, - sakė LKF generalinis sekretorius.

Lietuvą FIBA-Europos vykdomojo komiteto nariams pristatė šalies vyrų krepšinio rinktinės rėmimo fondo vadovas Algimantas Pavilonis, buvo parodytas specialiai sukurtas vaizdo klipas. Visiems nariams buvo išdalytas ir leidinys anglų kalba “Šloviname krepšinį”, kuriame savo viltį, jog Lietuvai bus patikėta surengti Europos krepšinio fiestą, išreiškė Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus, olimpiniai čempionai Šarūnas Marčiulionis ir Arvydas Sabonis, Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės vyriausiasis treneris Antanas Sireika bei jo pirmtakas Jonas Kazlauskas.

“Vilnius yra vienas greičiausiai besivystančių miestų Europoje, turintis didžiulį potencialą. Vilnius yra pasirengęs organizuoti Europos čempionatą. Tai yra kiekvieno vilniečio svajonė”, - buvo cituojamas Š.Marčiulionis.

“Aš myliu Kauną, krepšinio miestą, aš myliu krepšinį. Jeigu Kauno žmonės turės galimybę pamatyti geriausius Europos žaidėjus, tai bus didelė garbė kiekvienam krepšinio aistruoliui”, - leidinyje cituojami ir tokie A.Sabonio žodžiai.