Dar ir dabar „VIČI-Aistėse“ yra būrys A. Paulausko auklėtinių, su kuriomis jis ne kartą ėjo į svarbiausius mūšius.

Komandų biudžetai - nepalyginami

„VIČI-Aistės“ laikys dar vieną UGMK egzaminą trečiadienį. Rungtynės vyks Kauno sporto halėje 19 val. Pirmąją dvikovą Rusijoje laimėjo Jekaterinburgo ekipa 85:49. Eurolygos A grupėje UGMK turi 7 pergales ir 3 pralaimėjimus, kauniečių sąskaitoje – tik 2 laimėjimai.

UGMK strategas A. Paulauskas geriau už kitus žino, kokia finansinė praraja skiria „VIČI-Aistes“ ir UGMK ekipą, neretai vadinamą pasaulio rinktine. Todėl jo nė kiek nestebina kuklūs kauniečių rezultatai Eurolygoje, nes konkuruoti su stipriausiomis ir žvaigždžių perpildytomis Europos komandomis joms paprasčiausiai neužtenka pajėgų. „Spėju, kad vienos mano komandos starto penketo žaidėjos atlyginimas prilygsta visam visam Kauno klubo biudžetui“, - atvirai sako A. Paulauskas. Moterų krepšinį remianti UGMK – tai turtinga Uralo kalnų metalurgijos kompanija.

Treneris per savo karjerą nebuvo turėjęs tokių išskirtinių sąlygų, kokias turi Rusijos klube. Komanda viskuo aprūpinta, į varžybas skraido savo lėktuvu su visais patogumais. Jis sako, kad neįmanoma palyginti UGMK ekipai sudarytų sąlygų su tomis, kurias turėjo „Lietuvos telekomas“ ar dabar turi „VIČI-Aistės“. „Bet Lietuvos čempionių klubas turi Arvydą Tamašauską („VIČI-Aisčių“ sporto direktorius – red.past.), kuris be pinigų gali suburti komandą. Jeigu UGMK turėtų Tamašauską, tai šis klubas galėtų būti planetos čempionas. Prieš daug metų jis kartu su Gintaru Furmanavičiumi, kuriant „VIČI-Aisčių“ pradininkę „Lietuvos telekomo“ komandą, padarė milžinišką darbą. Abu vyrai Lietuvos moterų krepšiniui davė labai daug“, - prisiminė A. Paulauskas.

Lietuvė pritapo tarp žvaigždžių

A. Paulauskas labai džiaugiasi, kad į UGMK galėjo pasikviesti dar du bendražygius – savo asistentu jis pasirinko buvusį ilgametį „Žalgirio“ komandos trenerį Rimantą Grigą, o gruodį „VIČI-Aistės“ sutiko išleisti į Jekaterinburgą ir Sandrą Linkevičienę.

Žodžio kišenėje niekada neieškantis A. Paulauskas pasakojo, kad nemažai pasiginčija su savo bičiuliu R. Grigu, kuris į moterų krepšinį grįžo po keliolikos metų pertraukos. „Bet tuose ginčuose ir gimsta tiesa“, - juokiasi treneris, pridūręs, kad Rimui reikėjo prisiminti psichologinius bendravimo su moterimis krepšininkėmis ypatumus. Lietuvos trenerių štabą UGMK komandoje papildo ir rusė Olga Korosteliova.

Kalbėdamas apie S. Linkevičienę, A. Paulauskas teigė, kad ši žaidėja nusipelnė pažaisti tokio lygio komandoje su geriausiomis pasaulio krepšininkėmis: „Labai džiaugiuosi už Sandrą. Komandos žaidėjos tiesiog krykštavo, kai sužinojo, kad atvyksta šita „crazy“ krepšininkė.“ Jis teigė, kad S. Linkevičienė gana gretai pritapo tarp garsių krepšininkių.

Eurolyga kasmet stiprėja

UGMK komandoje žaidžia olimpinės, pasaulio, Europos, Eurolygos ir WNBA čempionės bei prizininkės. Tai amerikietės Sue Bird, Candace Parker (ši krepšininkė nustebino trenerius įspūdingai dėdama į krepšį), rusės Marija Stepanova, Olga Artiošina, Svetlana Abrosimova, prancūzė Sandrine Gruda, latvė Anetė Jekabsonė ir kitos.

Tarpušvenčiu klubas perleido Stambulo „Fenerbahce“ ekipai olimpinę ir dukart WNBA čempionę Cappie Pondexter. Į jos vietą atvyko kita amerikietė Sue Bird, kurios trofėjų sąrašas dar įspūdingesnis - jame du olimpiniai aukso medaliai ir WNBA čempionės titulas.

O kaip pačiam treneriui sekasi suvaldyti tokį moterų krepšinio žvaigždyną? „Jų nereikėjo valdyti. Žaidėjos pačios viską supranta, visos yra ir profesionalės, ir geri žmonės. Jos nori žaisti ir laimėti. Neturime problemų dėl darbo su jomis“, - tikino A. Paulauskas.

Atvykdamas dirbti į Jekaterinburgą jis žinojo, kad anksčiau komandoje buvo nepatenkintų dėl žaidimo laiko, juk visos – žvaigždės ir visos nori daug laiko praleisti aikštėje. „Iš tiesų nuo šios problemos sprendimo ir pradėjau darbą, todėl turime keletu pralaimėjimų daugiau nei planuota. Tačiau dabar visos yra patenkintos, kad treneriai jomis pasitiki“, - darbo Rusijoje įspūdžiais dalijosi A. Paulauskas. Jis neabejoja, kad jo vykdytų permainų rezultatą komanda dar pajus.

UGMK ekipai keliami patys aukščiausieji tikslai – laimėti viską. Tačiau kova dėl Eurolygos čempionių titulo gali būti labai nuožmi, nes pozicijų neketina užleisti nei titulą ginanti ispanių „Halcon Avenida“ ekipa, nei jai titulą perleidusi Maskvos srities „Spartak“. Ir kitos komandos kasmet stiprėja. „Kai dar žaidė „Lietuvos telekomas“, turkės, ispanės mums nebuvo varžovės, dabar šių šalių klubai yra labai galingi ir turtingi. Tradiciškai stiprus išliko Buržo (Prancūzija) klubas, taip pat – visos Rusijos, Lenkijos, Čekijos komandos. Tad Eurolygos lygis kyla, komandos stiprėja. Viską lemia pinigai“, - neabejoja A. Paulauskas.