Tačiau žalgiriečiai į kovą su Šarūno Jasikevičiaus klubu stos ne pačios geriausios nuotaikos, nes pasirengimas sezonui dėl įvairių priežasčių nebuvo sklandus. Nuotaikos nepakėlė ir pralaimėjimas LKL čempionate Klaipėdos “Neptūnui”.

Traumos ir ligos - viena po kitos

“Žalgirio” vyriausiasis treneris Antanas Sireika atvirai sakė, jog dėl komandoje susiklosčiusios situacijos ir su tuo susijusių išgyvenimų sunkiai beužmiega. O praėjusio sezono pabaigoje atrodė, kad šis sezonas Lietuvos čempionams bus šviesiausias iš visų. Į Kauną pažadėjo sugrįžti Tanoka Berdas, tikėtasi, kad čia liks ir Edas Kota, “ne” krepšiniui nepasakė ir Arvydas Sabonis.

Nelaimių pranašu tapo E.Kota, nusprendęs Kauną iškeisti į Sankt Peterburgą. Ilgiausiai - nuo vasaros pradžios - užtruko įžaidėjo paieškos. E.Kotai pamaina rasta tik praėjusią savaitę - nuo ketvirtadienio “Žalgiryje” treniruojasi 35 metų amerikietis Robertas Pekas.

Pasirengimą sezonui žalgiriečiai pradėjo šešiese, laukdami, kol iš Atėnų sugrįš olimpiečiai - Vidas Ginevičius, Dainius Šalenga, abu treneriai - A.Sireika ir jo asistentas Gintaras Krapikas. Šiems sugrįžus, prasidėjo kitos bėdos. Dėl įsisenėjusios ligos negalėjo dirbti A.Sireika, iš olimpiados traumuotu pirštu grįžo D.Šalenga. Kadangi trūko dešinės rankos mažojo piršto tiesiamasis raištis, pirštą teko operuoti, puolėjas iš rikiuotės iškrito šešioms savaitėms.

Tik prasidėjus Lietuvos krepšinio lygos čempionatui, sunkią traumą patyrė latvių snaiperis Ainaras Bagatskis. Pirmose rungtynėse su “Alita”, užkritus varžovui, jam išniro raktikaulis. A.Bagatskis operuotas Rygoje, jis nerungtyniaus maždaug 3 mėnesius.

Dar maždaug mėnesį truks ir Darjušo Lavrinovičiaus reabilitacija, kuriam pavasarį buvo pakartotinai operuoti kelio raiščiai.

A.Sabonis kol kas nežais

“Žalgirio” mesijas Arvydas Sabonis kol kas taip pat nesirengia artimiausiu metu išbėgti į aikštę, nors su naudingiausiuoju 2003-2004 metų Eurolygos žaidėju buvo siejamos didelės kauniečių viltys.

Vidurio puolėjas A.Sabonis dėl kelio skausmų komandai ketina padėti nebent po Naujųjų metų.

“Nesakau, kad jau viskas, bet ir nesakau, kad galėsiu daug žaisti. Juk viskam ateina galas”,- ramiai prieš dvi dienas kalbėjo gruodžio 19 dieną 40 metų jubiliejų švęsiantis žaidėjas.

Prieš sezoną jau buvo pranešta, kad A.Sabonis LKL čempionate beveik nerungtyniaus, tačiau tikėtasi, kad Eurolygoje geriausias visų laikų Lietuvos krepšininkas dar pakovos. Kiekvieno sezono pradžioje keletą mėnesių jį kankindavo kelių skausmai, kol organizmas priprasdavo prie krūvių. Tačiau dabar skausmas tapo nebepakeliamas.

Treniruojasi aštuoniese

- Sakoma, jog gera pradžia - pusė darbo. Tačiau “Žalgiriui”, regis, sezono pradžia buvo kaip reta nesėkminga? - taip “Kauno diena” pradėjo pokalbį su A.Sireika.

- Iš tiesų. Per visą savo karjerą neatsimenu, kad taip nesisektų nuo pradžių. Užklupo ištisa nelaimių virtinė. Ketvirtadienį pirmą kartą į treniruotę atėjo Robertas Pekas, tačiau savaitei iškrito Simonas Serapinas. Tai nebuvo sumušimas ar kita staiga įvykusi trauma - išlindo sena kojos trauma, kurią galima išgydyti tik nesportuojant. Dabar treniruojasi tik aštuoni žaidėjai, iš jų penki aukštaūgiai. Gynėjų beveik nebeturime.

- Ainaras Bagatskis dar negreitai sugrįš į aikštę. Galbūt jau Dainius Šalenga ir Darjušas Lavrinovičius pradės sportuoti?

- Šalenga jau šiandien ateis į treniruotę, Lavrinovičius galės sportuoti maždaug po mėnesio.

- Arvydas Sabonis kol kas nesitreniruoja su komanda. Galbūt žinote, kada jis įsitrauks į komandą?

- To reikėtų paklausti jo paties. Kiek žinau, jis individualiai treniruojasi. Tikiuosi jo dar sulaukti.

Patiko amerikiečio solidumas

- Kokį įspūdį padarė Robertas Pekas?

- Jau per pirmąją treniruotę Robertas pasirodė rimtas ir solidus žmogus - ne pagal amžių, bet pagal elgesį. Jis pats prisistatydamas sakė, kad stengsis kiekvienoje treniruotėje, kiekvienose varžybose dėl komandos ir dėl pergalės. Man patiko ir tai, kad Robertas, skirtingai nuo daugumos amerikiečių žaidėjų, netraukia kelnaičių žemyn. O kaip jam seksis žaisti, parodys ateitis.

- Ar prieš sezoną jau buvo signalų, kad legionierių paieškos gali užtrukti?

- Jau birželį man pasidarė neramu, kai buvo numatyti 2-3 žaidėjai, bet pasirodė, kad jų negalime įsigyti. Po to buvo tikėtasi sulaukti Edo Kotos, vėliau planuota rasti reikiamų krepšininkų po NBA vasaros stovyklų. Nieko neišėjo ir su prancūzu Loranu Skjara, dėl kurio buvo sugaišta daug brangaus laiko. Tokia situacija - nenormali. Mūsų krepšinio centro generalinis direktorius Ginas Rutkauskas sakė, kad per 14 darbo metų “Žalgiryje” taip dar nebuvo atsitikę. Įvyko keistų sutapimų, nesąmonių virtinė.

Starto penketas - vis kitoks

- Kaip tokiomis negausiomis pajėgomis sekasi vykdyti pasirengimo sezonui planą?

- Neįmanoma jo vykdyti. Kaip galima kažką daryti, kai treniruotėse būna aštuoni žaidėjai? Negana to, dvi dienas nesportavo sirguliuojantis Martynas Andriuškevičius, Pauliui Jankūnui pradėjo skaudėti koją. Kviečiame į pratybas visai nepatyrusius “Žalgirio” dublerius. Kalbu ne apie Martyną Andriuškevičių, Vilmantą Dilį ar Gediminą Navicką, kurie treniruojasi su mumis.

- Koks šiuo metu yra komandos starto penketas?

- Neturime jo, kiekvieną dieną starto penketas vis kitoks.

- Prieš Eurolygos sezoną “Žalgiris” sužaidė pakankamai kontrolinių rungtynių. Tačiau ar jos davė laukiamos naudos?

- Galima sakyti, tai buvo rungtynės dėl skaičiaus, nes jose trūko daugelio žaidėjų. Kontrolinius mačus tarsi pradėsime tik dabar, kai žais Pekas, sugrįš Šalenga. Pažiūrėkime, kas žaidė turnyruose. Aišku, individualiam krepšininkų meistriškumui buvo naudinga parungtyniauti, kas yra kas pamatėme ir mes, treneriai. Tačiau komandos susižaidimui draugiškos varžybos jokios įtakos neturėjo.

T.Berdas jaučiasi kaip tėvas

- Tanokai Berdui svarbiausia - laimėti. Kaip jis jaučiasi dabar, kai aplink mato daug jaunų, jam beveik į sūnus tinkančių žaidėjų, su kuriais gali būti sunku siekti pergalių Eurolygoje?

- Tanoka jaučiasi kaip tėvas. Jis yra dvejopas žmogus - didelis, tvirtas, piktas ir kartu švelnus. Jis pasižymi sprogstama jėga, jeigu pyksta, gali kumščiu sieną pramušti. Tuomet jam nereikia trukdyti. Bet po 15 sekundžių jis atsileidžia, praeidamas atsiprašo. Aš paaiškinau jam, kad reikia pakentėti, kol komandoje tokia situacija, kol sugrįš traumuoti žaidėjai ir kol rasime įžaidėją. Tanoka į tai reagavo labai supratingai, sakė, nieko blogo, jog atsirado proga pasireikšti jaunimui.

Jam labai patiko Vilmantas Dilys. Berdas buvo pirmasis, kuris mane paskatino į komandą įtraukti Dilį. Aš iš savo praktikos žinau, kad labai svarbu, kaip komandoje į jauną žaidėją žiūri patys seniausieji, patyrę krepšininkai. Jeigu gerai - nebus problemų, bet jeigu nesutaps charakteriai, jaunam tokioje komandoje prasimušti bus labai sunku, jis jausis nevisavertis. O Tanokai patiko, kad Vilmantas nuo pat pirmosios treniruotės buvo veržlus, drąsus. Jis vis paplekšnoja jam per petį, paskatina. Tai - geras ženklas.

Be to, per beveik trejus metus, kiek Berdas žaidžia “Žalgiryje”, dar nemačiau jo tokios geros sportinės formos. Neatsidžiaugiu, matydamas, kaip jis dirba, kaip elgiasi su kitais. Pasilikęs po treniruotės Tanoka tarsi vaikas dar lieka padirbėti, nors tai jam nepriklauso. Matyt, jaučia, kad nuo jo šį sezoną labai daug priklausys, todėl labai stengiasi.

Metas auginti lietuvišką komandą

- Ką galėtumėte pasakyti apie kitus žalgiriečius?

- Mindaugas Timinskas - savo vietoje, Vidas Ginevičius - sustiprėjęs, jam daug naudos davė žaidimas Lietuvos rinktinėje, Paulius Jankūnas po truputį kopia į kalną, nors norėtųsi, kad jis būtų geresnės formos - jam atsiliepia sunki vasara ir traumos. Artūras Javtokas yra neblogos sportinės formos, taip pat kyla į viršų. Jis prisipažino, kad vasarą sportą buvo šiek tiek apleidęs, tačiau sezoną pradėjo labai energingai, stengiasi, treniruočių stovyklose jis dirbo iš visų jėgų, kone iki išsekimo ir sparčiai atsigauna.

- Ar Eurolygoje galite tikėtis paramos iš jaunimo?

- Nenorėčiau pasakyti, kad jų pagalbos nereikės, negalėčiau ir tvirtinti, kad šie vaikinai nepadės. Jeigu imu žaidėją į komandą, vadinasi, iš jo kažko tikiuosi. Tačiau viskas priklausys nuo konkrečios situacijos. Bus proga - žais, vers situacija - irgi. O kaip sužais, dabar niekas negali žinoti. Tikiuosi, kad jaunimas neapvils. Juk pernai Paulius Jankūnas puikiai debiutavo mače su “Panathinaikos” ir suteikė visiems mums daug džiaugsmo, o varžovams kėlė šiurpą.

Atkreipsiu dėmesį dar į vieną dalyką. Nenorėčiau, kad būtų galvojama, jog jaunus žaidėjus imame tik iš reikalo, negalėdami nusipirkti legionierių. Aš galvoju, kad galbūt ateis toks laikas, kai “Žalgiriui” nebereikės pirkti užsieniečių, nes užsiauginsime savų krepšininkų. Juk tam sudarytos visos sąlygos, yra puiki Arvydo Sabonio krepšinio mokykla, kuri stebina net visko mačiusius užsieniečius. Norėčiau, kad ateityje “Žalgiryje” žaistų tik “saboniukai”.

Kažkada turi būti pradžia, o dabar, man atrodo, yra kaip tik tinkamas laikas tai pradėti. Aš nesuprantu, koks malonumas maskviečiams sirgti už CSKA komandą, kurioje visas starto penketas ir treneris - užsieniečiai? Mano supratimu, daug maloniau sirgti už savo komandą, nors ir nepasiekiančią svaiginančių pergalių.